Dragnea, la prima ieşire publică după câştigarea şefiei PSD: Partidul cânta fals, pe mai multe voci. I-am spus lui Ponta că eu nu sunt nici laş, nici fricos
0Liviu Dragnea, votat ieri preşedintele interimar al PSD până la Congresul partidului din noimembrie, a susţinut prima sa conferinţă în calitate de şef al PSD. Dragnea a spus că îşi doreşte reconstrucţia partidului, după ce a admis că "în partid exista o stare de nemulţumire şi de teamă".
Principalele declaraţii ale lui Liviu Dragnea:
Astăzi am venit la sediul partidului după CExN-ul de ieri. Am avut întâlniri cu mai mulţi colegi astăzi. Lucrez la finalizarea unui plan de acţiuni, politice şi admnistrative, precum şi o discuţie pe care am început-o privind comunicarea. Am avut o discuţie de dimineaţă cu prim-ministrul. Am discutat despre modul în care partidul va colabora cu Guvernul. Îl susţinem pe Victor Ponta ca prim-ministru. Relaţia în coaliţia de guvernare va fi şi mai mult. Ministrul de Finanţe să prezinte luni proiectul de rectificare. Păstrarea guvenării este importantă pentru membrii partidului.
Luni voi prezenta un plan pentru reconstrucţia PSD. Este important ca PSD să iasă din impasivitate. PSD nu a avut o voce politică conturată. Nu mă refer doar la o voce. Oamenii cu experienţă nu au reuşit să transmită ceea ce Guvernul a făcut. Vom organiza un sistem de comunicare publică mult mai eficient, aşa cum a fost în PSD până la un moment dat. PSD este un partid deschis. Nu trebuie să existe pereţi în PSD, ci trebuie să intre oricine are viziuni de stânga.
Rovana Plumb va fi sprijinită de mine pentru a eficientiza departamentele PSD. Sper să ajungem la eficienţa pe care o aveau departamentele pe vremea lui Adrian Năstase. Valeriu Zgonea are o relaţie externă foarte bună, cu ambasadele. Vreau să eficientizăm aceste relaţii. Cred că una din marile greşeli pe care le poate face un partid este ca mereu să aibă un nou început. Vreau să fiu liantul dintre generaţii. Astăzi de dimineaţă am fost sunat de domnul Stanisev. M-a felicitat. Ne cunoaştem de mai mulţi ani. Luni vom discuta proiectul de rectificare.
Despre votul de ieri
Nu a fost un vot împotriva lui Victor Ponta. Sper! Rovana Plumb a greşit că i-a lăsat pe alţii să vorbească în locul ei. Cred că a fost un vot raţional. Membrii CExN sunt liderii partidului. Toată lumea simţea că în partid există o stare de nemulţumire şi de teamă că am putea intra într-o criză internă. În PSD, criza a luat sfârşit înaintede a începe.
Nu s-a votat împotriva lui Sebastian Ghiţă. Nu a candidat. Dacă este aşa, dacă s-a implicat, a făcut o greşeală, nu pentru el, ci pentru Rovana. În PSD nimeni nu câştigă pe un vot negativ, ci pe un vot pozitiv. Cred cu toată convingerea că pentru noi este obligatoriu să nu ieşim din logica binelui. Cred că tipul acesta de demersuri i-a făcut rău. Victor Ponta a fost preocupat de o bună guvernare. Este bine că a fost preocupat. La partid nu se mai ocupa nimeni. PSD cânta pe multe voci şi cânta fals. Toată atenţia partidului a fost concentrată pe Guvern. Acum, partidul revine şi îşi recapătă dreptul la propria viaţă politică.
Despre mesajul lui Ponta din şedinţa de ieri
Eu am apreciat ca o atitudine de grijă faţă de un prieten. Eu i-am spus lui Victor Ponta că nu sunt nici laş, nici fricos. Nu puteam să nu mă implic în acets moment. Ce pot păţi până la urmă? Vorbim de un partid bun. Nu văd de ce să se declanşeze prigoana. Vrem o relaţie corectă cu toate instituţiile statului.
Despre Justiţie
Eu vă spun că o să am o atitudine interesantă. Aş vrea să nu mai vorbim despre ea. Justiţia trebuie să se întâmple şi punct. Ca un om politic care să-şi dea cu părerea de Justiţie.. Pot fi legi care te supără, dar eşti obligat să le respecţi. Dcaă cei care vorbesc de condamnatul Liviu Dragnea, vorbeau unii cu sprângeana ridicată, au făcut un sacrificiu pentur partid, să spună acolo. Nu am văzut aşa ceva. I-am rugat să înţeleagă că toţi suntem egali. Nu cred că PSD etse partidul care să tremure în faţa oricui.
Despre votul lui Ponta
I-a lăsat votul lui Andrei Dolineaschi. A votat cu Rovana Plumb. Cei care m-au îndemnat să candidez au fost membrii partidului. Dacă mă vor face praf, o s-o facă dacă vor avea motive. Deocamdată nu au motive. Poate premierul are alte informaţii. Nu au fost nici ieri două tabere în partid. A fost un vot liber în care fiecare a votat aşa cum credea că este mai bine pentru partid. Ieri nu a fost un Congres. A bordarea a fost intensă, dar au fost 65 la 18.
Despre datoriile partidului
Am vorbit cu trezorierul partidului, Mircea Drăghici, să ne întâlnim pentru a prezenta o oglindă financiară a partidului.
Despre proiectele PSD
Regionlizarea şi descentralizarea. PSD este condus de un lider din teritoriu, pentru prima dată. Vreau ca deciziile să plece către oameni. Este o aşteptare incredibilă pentru a se face regionalizare şi descentralizare. Eu am fost partener cu domnul Iohannis.
Despre demisia lui Cazanciuc
Eu îl sprijin pe Robert Cazanciuc. Au fost voci singulare.
Despre biroul de la sediul PSD
Am o statuie în birou. Mi-a zi cineva că acea stuetă poate fi luată după soclu de oricine. O păstrez acolo.
Despre rolul lui Ponta în PSD
Victor Ponta a spus că nu se va implica. Este obligatoriu să participe la şedinţele PSD. Victor Ponta este prim-ministrul PSD.
Liviu Dragnea a fost votat, ieri, şef interimar al PSD, cu 65 de voturi favorabile, în timp ce contracandidata sa, Rovana Plumb, a primit doar 18 de voturi. Rezultatul votului de ieri a dovedit, astfel, că Victor Ponta a pierdut sprijinul partidului, care nu l-a urmat în decizia sa de a o susţine pe Rovana Plumb, ci l-a preferat pe Liviu Dragnea.
“Colegii mei mi-au acordat un vot de încredere pentru a forma o echipă unită care să pregătească într-un termen foarte scurt un plan concret de acţiuni în teritoriu şi în Parlament”, a spus Dragnea, la finalul unei şedinţe care a durat aproape patru ore. Din echipa formată în jurul noului şef al PSD fac parte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea şi Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor, lideri care au ajutat la alegerea lui Dragnea în detrimentul Rovanei Plumb. “Lângă mine este Valeriu Zgonea, un om care cred că trebuie valorizat. De asemenea, avem doi oameni în Comitetul Executiv care conduc două structuri asociative foarte importante, Robert Negoiţă şi Marian Oprişan. Rolul lor important este să înceapă un program de acţiuni concrete cu primarii şi preşedinţii de CJ”, a mai spus Dragnea.
La poza finală, după încheierea votului, Dragnea a ţinut să fie flancat de Valeriu Zgonea şi Marian Oprişan, pe care a reuşit să-i coopteze în echipa sa, oameni alături de care se va prezenta şi la Congresul partidului din noiembrie. “Cu tot respectul pentru doamna Plumb, cea mai bună soluţie era omul care este cunoscut de la cel mai simplu om de partid până sus, în Guvern. Dragnea este omul cu care Ponta a candidat în tandem la Congres şi am considerat important să arătăm continuitate în actul de guvernare al PSD”, a spus şi Valeriu Zgonea, rugat de Dragnea să intervină.
„Doamna Plumb, care este un om cu experienţă, un ministru remarcabil, este preşedinta Consiliului Naţional şi era ilogic să fie în acelaşi timp şi preşedintele partidului”, a spus şi Marian Oprişan, preşedintele Uniunii Consiliilor Judeţene din România (UNCJ). Din poza de final a lipsit Victor Ponta, care a plecat din sală înainte de vot şi nu a mai revenit, deşi a spus că se va întoarce pentru a vota. Practic, Ponta a pierdut ieri frâiele partidului după o perioadă de cinci ani în care s-a făcut doar voia sa în partid, având de partea sa cartea guvernării asigurată de Gabriel Oprea.
Noua conducere a PSD a ţinut însă să arate că alegerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD nu va influenţa în niciun fel guvernarea pentru că Gabriel Oprea susţine noua echipă formată în jurul noului şef al PSD. „Înainte de a ieşi la conferinţa de presă am avut o discuţie cu Gabriel Oprea, amicul meu de 15 ani de zile, care sprijină formula votată azi de Comitetul Executiv, şi îl asigur de dorinţa noastră de colaborare onestă”, a ţinut să precizeze Dragnea.
Iliescu a fost de partea lui Dragnea
Un cuvânt de spus l-a avut şi Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, care i-a pus pe gânduri pe social-democraţii indecişi. Prezent la şedinţele partidului doar în momente critice, Iliescu a spus că votul său merge către Liviu Dragnea pentru că “este bun organizator”, deşi săptămâna trecută spunea că o susţine pe Rovana Plumb. “M-a onorat susţinerea domnului Iliescu, a avut o argumentaţie foarte solidă, corectă, raţională. Rovana Plumb este preşedinta Consiliului Naţional şi domnul preşedinte a spus ca noi să facem echipă, preluarea interimară a atribuţiilor să fie preluată de mine”, a spus Liviu Dragnea.
Ponta îşi ia rămas bun de la PSD
În debutul şedinţei, Victor Ponta, anticipând rezultatul votului, a lăsat să se înţeleagă că epoca sa în fruntea PSD a apus şi că este momentul să lase locul altcuiva, dându-l exemplu pe Ion Iliescu. „Vreau să vă mulţumesc, cea mai mare onoare pentru mine a fost să fiu preşedinte al PSD şi să vă zic că mai avem multe lucruri de făcut împreună. Din experienţa fostului preşedinte Iliescu am învăţat că cel mai tare eşti iubit când eşti ales şi când pleci din funcţie“, a spus Ponta, smulgându-i un zâmbet fostului preşedinte al statului şi al PSD.
Funcţia de preşedinte al PSD a rămas vacantă după ce Victor Ponta s-a retras cu doar o zi înainte ca DNA să anunţe că este inculpat în dosarul Turceni-Rovinari. Situaţia juridică lui Dragnea este cu atât mai complicată, având în vedere că el a primit o condamnare în primă instanţă. Noul şef al PSD a evitat însă să vorbească de condamnarea primită în dosarul „Referendumul”, o piatră de moară care l-a determinat să-şi dea demisia din funcţia de preşdinte executiv al PSD şi din cea de ministru al Dezvoltării.