Liderul PPE din comisia care o va audia pe Kovesi la Bruxelles: CV-ul şi determinarea o fac favorită pentru postul de procuror-şef european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roberta Metsola, coordonatoarea PPE în Comisia LIBE, forul care o va audia pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de şef al Parchetului European, susţine că fosta şefă a DNA este favorită pentru postul european. PPE este cel mai mare grup politic de la Bruxelles. Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“.

„Grupul PPE este ferm pentru susţinerea unui procuror-şef european calificat şi respectat, care va trebui să conducă lupta împotriva fraudei la bugetul UE şi pentru interesul financiar al Uniunii Europene, în ansamblu. Comisia LIBE va intervieva acum cei trei candidaţi listaţi pentru acest post în cadrul unei audieri speciale care va avea loc în această lună. Într-o notă personală, trebuie să recunosc că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru acest post. De fapt, ea s-a plasat deja pe primul loc după selecţia făcută de un panel special. Aştept cu nerăbdare să am ocazia de a discuta despre acest rol cu doamna Kövesi şi cu ceilalţi doi candidaţi”, a spus Roberta Metsola, coordonatoarei PPE în Comisia LIBE. 

Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup politic din Parlamentul European, o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, a declarat, marţi, la Strasbourg, Esteban Gonzalez Pons, vicepreşedintele grupului PPE, pentru HotNews.ro. 

Europarlamentarii PNL, parte a grupului PPE, au anunţat deja că vor vota pentru Kovesi în Parlamentul European. 

„Sprijinul anunţat de PNL pentru candidatul român la funcţia de Procuror European şi munca europarlamentarilor PNL din aceste zile încep să dea roade. Grupul Partidului Popular European - familia noastră politică şi cel mai mare grup politic din Parlamentul European - îşi arată sprijinul faţă de Laura-Codruţa Kövesi pentru funcţia de Procuror European“, a spus Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL şi purtătorul de cuvânt al PPE. 

„Amintesc că alegerea Procurorului European se face în comun de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene. Noi, PNL, ne-am făcut datoria şi vom obţine un vot pentru candidatul român în Parlamentul European. Aşteptăm ca Guvernul României, care deţine preşedinţia Consiliului UE pe perioada procedurii de numire a Procurorului European, să negocieze un vot bun pentru candidatul român şi în Consiliu UE“, a precizat Mureşan.

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român. „E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite