Liderul ALDE din Parlamentul European pregăteşte excluderea partidului lui Tăriceanu din familia europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guy Verhofstadt, liderul ALDE  din Parlamentul European, a început procedurile pentru excluderea partidului condus de Călin-Popescu Tăriceanu din familia europeană, se arată într-o scrisoare citată de Europa FM.

Potrivit lui Guy Verhofstadt, procedurile de excludere au început de luna trecută, amintind că Tăriceanu a promis în faţa partenerilor europeni că nu va duce ALDE România într-o direcţie antiliberală. Şeful Senatului din România ar fi semnat că partidul său nu va sprijini schimbări în domeniul Justiţiei contrare recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Din păcate, după şase luni de zile, câteva întâlniri şi mai multe schimburi de scrisori, nu a existat niciun semn că promisiunea va fi respectată. Continuă să apară tentative de decriminalizare a corupţiei,  iar Justiţia e în continuare reformată prin ordonanţe de urgenţă emise fără consultarea Parlamentului”, se arată în scrisoare lui Verhofstadt, citată de Europa FM.

Acesta a mai explicat care sunt pilonii necesari pentru o piaţă internă funcţională, subliniind că justiţia independentă şi imparţială, diversitatea media şi societatea civilă activă sunt şi precondiţii ca Europa să română un continent democratic.

„O justiţie independentă şi imparţială, capabilă să lupte fără să se teamă, diversitatea mediilor de informare şi o societate civilă activă în toate statele membre ale Uniunii sunt piloni esenţiali ai unei pieţe interne funcţionale şi a unui mediu de investiţii credibil, dar, mai important, precondiţii pentru ca Europa să rămână un continent liber şi democratic.

Subminarea sistematică acestor valori nu poate fi făcută în numele nostru şi, cu siguranţă, nu folosindu-se numele nostru”, mai scrie Guy Verhostadt. Mesajul său se încheie cu recomandarea ca românii să nu mai facă parte din ALDE.

În prezent, ALDE România are trei deputaţi europeni (Renate Weber, Norica Nicolai şi Mircea Diaconu) şi este cotat în sondaje cu un procent de 8-10 la sută din intenţia de vot.

Eurodeputatul Norica Nicolai i-a atacat miercuri pe Facebook pe Guy Verhofstadt şi Manfred Weber, explicând că s-a „săturat” de „dublul” lor standard, motivând că aceştia nu ar mai trebui să dea „ordine” de la Bruxelles în care să ceară o justiţie independentă.

 „Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt şi Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care îşi permit să dea ordine sistemului de justiţie din România şi cer suspendarea legilor din ţara noastră doar pentru ca ei să-şi bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea EPPO”, a scris Norica Nicolai pe Facebook.

„Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereţi permanent o justiţie independentă, dar ne daţi ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exoneraţi de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alţii să o conteste. Într-o Uniune Europeană care presupune că respectă statul de drept şi propriii cetăţeni, nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european. Am înţeles clar că voi sunteţi cei care vreţi o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care şi-au făcut un scop în viaţă din a-i umili pe ceilalţi. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat şi care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarităţii, a egalităţii dintre cetăţeni şi statele membre”, a continuat eurodeputatul ALDE.

În privinţa cererii lui Verhofstadt, Norica Nicolai a declarat la Europa FM că cererea liderului ALDE din PE nu este relevantă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite