Dragnea: Eu am refuzat excluderea lui Chirica. Mi-a plăcut expresia lui Ponta cu avioanele. Dacă ar fi şi un copilot, ar fi şi mai puţină supărare; Patru miniştri noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD au validat noile propuneri de miniştri: la Justiţie - Tudorel Toader. La Economie- Mihai Tudose. La IMM-uri- Alexandru Petrescu. La Fonduri Europene- Rovana Plumb. Liderii PSD nu l-au exclus pe Mihai Chirica din partid, dar l-au lăsat fără funcţii de conducere. Dragnea i-a dat replica şi lui Victor Ponta: „Poate dacă ar fi fost şi un copilot...“, aluzie la faptul că Ponta a fost copilot de raliu.

UPDATE Liviu Dragnea, despre atacurile lui Ponta: Mi-a plăcut expresia cu avioanele, nu prea am ce să comentez. Poate dacă ar fi şi un copilot, ar fi şi mai puţină supărare. Eu nu am fost implicat în OUG 13, dar dacă cineva are alte informaţii, inclusiv el, să le transmită instituţiilor abilitate. 

UPDATE Dragnea, despre Mihai Chirica. Cred că 90% din colegi mi-au propus să supun la vot excluderea lui Mihai Chirica. O parte dintre colegi i-au cerut domnului Chirica să-şi dea demisia singur din partid, iar trei colegi au propus să fie doar sancţiune cu pierderea funcţiilor de partid. Eu am refuzat să supun la vot excluderea domnului Chirica. Domnul Cătălin Ivan nu poate fi exclus din partid pentru că nu e membru. 

UPDATE Dragnea: S-au strâns peste 1.400.000 de semnături pentru susţinerea Guvernului şi a programului de Guvernare, acţiune care continuă. Liderii din teritoriu şi-au exprimat susţinerea pentru Guvernul Grindeanu. 

Cine sunt cei 4 miniştri noi

Sorin Grindeanu: Mulţumesc colegilor că au votat în unanimitate propunerile pe care le-am făcut pentru Guvern. Am venit cu patru propuneri motivate. La Justiţie - Tudorel Toader. La IMM-uri - Alexandru Petrescu. Pentru Fonduri Europene- Rovana Plumb. Ministrul Economiei- Mihai Tudose. Doamna Mihaela Toader va rămâne în echipă la Fonduri Europene. Am vrut să întărim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate poilitică, cu experienţă în gestionarea unui minister, astfel încât obiectivele îndrăzneţe să le atingem. 

Sorin Grindeanu, despre Tudorel Toader: Experienţa pe care domnul rector o are în acest domeniu, de 10 ani la CCR, membru în Comisia de la Veneţia, o personalitate care îndeplinea toate criteriile pentru a fi la Ministerul Justiţiei. A fost votat în unanimitate. 

Liviu Drganea: Nu i se va solicita lui Tudorel Toader să fie numit în partid. Eu, până azi, n-am vorbit cu domnul Toader. Numai premierul a vorbit.

UPDATE Şedinţa PSD s-a terminat. 

UPDATE Mihai Chirica a rămas fără funcţii în partid, dar nu a fost exclus.  „Votul a fost unanim“, a spus Chirica, după şedinţă. Întrebat dacă se teme că va pierde finanţarea de la buget pentru proiectele începute în Iaşi, Chirica a spus: „Comunităţile nu pot fi penalizate pe motv de disidenţă politică. Mă simt în continuare membru PSD“. 

UPDATE „Decizia a fost să rămân membru al PSD, dar fără funcţii A fost un act de dezinformare al preşdintelui partidului. Eu nu am atacat PSD, nu am atacat Guvernul Grindeanu“, a spus Chirica după şedinţa PSD.

UPDATE În acest moment, liderii PSD dezbat situaţia lui Mihai Chirica. 

UPDATE Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat în unanimitate propunerile făcute de conducerea coaliţiei de guvernământ pentru patru funcţii de ministru: Tudorel Toader la Justiţie, Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la Mediul de Afaceri şi Mihai Tudose la Economie.

UPDATE PSD pregăteşte patru schimbări în Guvern, potrivit Digi 24.

Ministerul pentru Mediul de afaceri va fi preluat de actualul ministru al Economiei, Alexandru Petrescu

La Ministerul Economiei va veni Mihai Tudose, cel care a mai fost ministrul Economiei  în guvernul Ponta.

Ministrul Fondurilor Europene, Mihaela Toader, va fi înlocuită cu Rovana Plumb.

Ministerul Justiţiei va fi preluat de Tudorel Toader.

UPDATE Şedinţa PSD a început. 

UPDATE Potrivit unor surse politice, Tudorel Toader (fost judecător CCR) va fi propunerea premierului Sorin Grindeanu pentru Ministerul Justiţiei. Surse politice au confirmat pentru „Adevărul“ că Tudorel Toader a fost propus de Călin Popescu Tăriceanu. 

„Soluţia pe care a propus-o PSD mi se pare o bună rezolvare a problemei. Cred că este o alegere bine făcută“, a comentat Tăriceanu. Întrebat ce rol a avut în desemnarea lui Tudorel Toader, Tăriceanu a spus: „Facem parte din coaliţia de guvernare, deci cu toţii avem un rol“. 

Tudorel Toader (foto jos) a fost numit judecător CCR în 2006, la propunerea PNL, partid condus în acel moment de Călin Popescu Tăriceanu. 

Declaraţia de avere a lui Tudorel Toader, propus ministru al Justiţiei: are şase case, terenuri agricole şi pădure
Declaraţia de avere a lui Tudorel Toader, propus ministru al Justiţiei: are şase case, terenuri agricole şi pădure

UPDATE Potrivit unor surse politice, Mihai Chrica nu va fi exclus din partid, dar va fi lăsat fără funcţii de conducere. 

   

UPDATE Mihai Chirica: „O să le explică să nu sunt în afara PSD, dimpotrivă: am adus un suflu nou. OUG 13 a fost abrogată, am reuşit să ne facem o imagine negativă al nivel internaţional, va trebuie să punem umărul să o reparăm. Nu am vorbit cu Liviu Dragnea, azi vom vorbi. Am susţinerea organizaţiei din care provin. Nu sunt inflitrat de nimeni în PSD. Este o minciună că voi pleca la PNL, o diversiune KGB-istă, ca să poată să ceară unii excluderea mea din partid“. 

UPDATE Liderii PSD şi ALDE se reunesc la ora 11.00, în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare pentru a stabili propunerile pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cel al Mediului de Afaceri, la reuniune participând şi premierul Sorin Grindeanu, potrivit unor surse politice. Şedinţa coaliţiei de guvernare are loc în biroul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, de la Palatul Parlamentului.


Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Tudorel Toader, fost judecător la Curtea Constituţională, este luat în calcul pentru a prelua postul de ministru al Justiţiei, rămas vacant după demisia lui Florin Iordache.

Surse din cadrul universităţii ieşene au declarat, marţi seară, pentru News.ro, că rectorul Universităţii "Alexandru Cuza din Iaşi", prof. univ. dr. Tudorel Toader, ar urma să fie propus de către premierul Sorin Grindeanu pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

Tudorel Toader are susţinerea premierului Sorin Grindeanu, iar numele rectorului ieşean va fi înaintat preşedintelui Klaus Iohannis pentru portofoliul de la Justiţie, au precizat aceleaşi surse.

În ceea ce priveşte situaţia lui Mihai Chirica, liderul PSD a spus că partidul va lua miercuri o decizie înţeleaptă, dar "fermă". „Nu am discutat. Din moment ce a înţeles să comunice prin presă, n-am vrut să-I fac concurenţă (…) Cu toate că e preşedinte interimar la Iaşi şi vicepreşedinte al PSD a fost prezent doar la patru şedinţe în CExN şi BPN. E foarte greu de comunicat la Iaşi. Organizaţia Iaşi s-a delimitat de el prin semnătura tuturor primarilor, toate organizaţiile s-au delimitat”, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat ce sancţiuni riscă Mihai Chirica, şeful PSD a spus că plaja este foarte mare şi că el nu este adeptul unor măsuri foarte dure.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite