„Liberation“: Deriva autoritară a României complică şi mai mult ecuaţia europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă şi „şeful României“, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos
Premierul Viorica Dăncilă şi „şeful României“, Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos

Guvernările PSD din ultimii ani sunt criticate de cotidianul francez „Liberation“, deciziile luate de Executivul de la Bucureşti, considerate drept o „derivă autoritară a României“, fiind de natură să complice şi mai mult situaţia în interiorul Uniunii Europene.

„Executivul român, care atacă independenţa Justiţiei şi statul de drept, afundă şi mai mult Uniunea în criza sa existenţială. După Polonia şi Ungaria, este rândul României să provoace nelinişte în interiorul Uniunii. La 3 octombrie, Parlamentul a dezbătut, pentru a doua oară în acest an, derapajul autoritar al acestei ţări, în prezenţa premierului social-democrat român, Viorica Dăncilă“, scrie Jean Quatremer, corespondentul „Liberation“ la Bruxelles, într-o analiză despre situaţia UE.

Independenţa sistemului judiciar, în pericol

În analiza „Liberation“ se subliniază că autorităţile române, în frunte cu Guvernul Dăncilă şi coaliţia PSD-ALDE, „încearcă să pună capăt independenţei sistemului judiciar, un pilon central al statului de drept“, dar şi „să submineze lupta împotriva corupţiei“. Potrivit surselor citate, în prezent nu se pune problema activării Articolului 7 din Tratatul UE în ceea ce priveşte România, aşa cum s-a întâmplat în cazurile Poloniei şi Ungariei, însă direcţia în care merge e una greşită.

Evoluţia României complică şi mai mult situaţia din UE deoarece Bruxelles-ul nu se confruntă doar cu cazurile Poloniei şi Ungariei, ci şi cu alte ţări care au în guvernele lor „demagogi autoritari“, cum sunt Italia, Austria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi „unul sau două state baltice“, după cum notează Quatremer.

De altfel, tocmai aceşti politicieni care nu ar respecta recomandările Bruxelles-ului ar fi cei care ar urma să blocheze ducerea la bun sfârşit a activării Articolului 7 din Tratatul UE, în condiţiile în care după votul din Parlamentul European urmează votul din Consiliul European, unde este necesară unanimitate.

Dragnea, „şeful României“, fără sprijinul familiei sale politice

Evidenţierea tensiunilor din cadrul Uniunii au putut fi observate şi prin ultimele decizii ale marilor grupuri, mai explică „Liberation“. Mai precis, grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup politic din Parlament, a arătat că nu-l mai sprijină pe premierul maghiar Viktor Orban, deşi sunt din aceeaşi familie politică. Poziţionarea vine şi în contextul în care liderul grupului PPE, Manfred Weber, vrea să fie candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europeane. Pe de altă parte, socialiştii europeni nu mai vor „să-l acopere“ pe Liviu Dragnea, adevăratul „şef al României, condamnat pentru corupţie“.

În concluzia „Liberation“ este subliniat faptul că Bruxelles-ul, pentru a fi mai eficient în dialogul cu liderii politici din state europene cu tendinţe autoritare, vor să propună ca fondurile UE să fie condiţionate din 2021 de respectarea „valorilor democratice“, adică să mai fie nevoie să se ajungă la mecanismul dificil al activării Articolului 7 al Tratatului UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite