Şerban Nicolae, umilit de Liviu Dragnea. Legea graţierii, retrimisă la comisie pentru a fi adoptată în forma propusă de Guvern
0PSD şi ALDE n-au mai votat în plenul Senatului Legea graţierii, ci au decis să retrimită proiectul la Comisia juridică, acolo unde urmează să fie adoptat în forma trimisă de Guvern. PSD vrea astfel să se dezică de modificările operate iniţial de Şerban Nicolae şi de Traian Băsescu prin care erau graţiaţi corupţii, modificări care au provocat din nou proteste de stradă.
UPDATE Senatorul liberal Daniel Fenechiu susţine, într-un mesaj publicat pe Facebook, faptul că proiectul a fost retimis la Comisia juridică pentru că era mult mai restrictiv decât forma iniţială: „Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a decis retrimiterea proiectului de lege privind gratierea la Comisia juridică. Nu vă mai întrebaţi de ce, că vă spun eu. În proiectul iniţial - propus de Guvernul Grindeanu - erau graţiate pedepsele pentru infracţiuni electorale şi pedepsele pentru mărturie mincinoasă «Inclusiv cele cu suspendare»“, a afirmat Fenechiu. Modificările pentru o lege mai restrictivă au fost votate chiar de Şerban Nicolae şi colegii din PSD.
UPDATE Cu 61 de voturi „pentru“, 7 abţineri şi 41 „împotrivă“, proiectul privind Legea graţierii a fost retrimis la Comisia juridică pentru ă săptămână.
În favoarea retrimiterii legii la comisie au votat senatorii PSD şi ALDE (61 de voturi), iar împotrivă cei de la PNL şi USR (41 de voturi), aceştia din urmă cerând dezbaterea şi respingerea legii graţierii.
UPDATE Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD: Dezbaterile nu au fost grăbite. Noi susţinem propunerea de retrimitere la comisie. O să fie timp pentru dezbatere în plen, atunci când legea va ajunge sub o formă sau alta cu raport în dezbaterea plenului şi să depăşim acest momemt urmând să facem o discuţie parlamentară raţională fără perturbări şi chichirăi”, a declarat Nicolae, cu referire la deputatul USR Cosette Chichirău care, în timp ce el vorbea de la tribuna Senatului, protesta de la balcon împotriva adoptării legii graţierii.
UPDATE Senatorul PMP Traian Băsescu a criticat, de la tribuna Senatului, proiectul Legii graţierii aşa cum a fost adoptat el de comisia juridică, spunând că scoate din închisori hoţii din curţi şi din autobuze, dar lasă încarceraţi medicii şi profesorii, categorii recuperabile pentru societate.
„Conceptual, proiectul de lege e greşit. Ar fi bine pentru Guvern dacă ar retrage-o sau noi am respinge-o, aşa cum este ea în forma de acum. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze - estimez eu în forma în care este acum - hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Sunt de acord să nu votăm azi o asemenea lege. Fac un apel la Guvern. Poate îşi ia acasă această lege“.
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE Liderul de grup al ALDE, Ionuţ Sibinescu, a cerut retrimiterea la comisie a Legii graţierii.
Protest USR faţă de Legea graţierii
UPDATE Un grup de deputaţi USR a venit în sala de plen cu pancare pe care scrie „Respingeţi legea graţierii“. Această manifestare a dus la începerea unei discuţii în contradictoriu între preşedintele de şedinţă, social-democratul Claudiu Manda, şi reprezentanţii USR: „Dacă vor să participe să meargă la fel ca toţi invitaţii la balcon. Nu cred că vreţi să încălcaţi Regulamentul. cei de acolo sunt deputaţi sau sunt circari. Nu îmi dau seama“, a declarat Manda, care l-a chemat la ordine pe liderul de grup al USR, Ghica.
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
UPDATE Vlad Alexandrescu, senator USR: Avem plăcerea de a avea în mijlocul nostru un grup de 5-6 aleşi ai USR care înc alitate de aleşi ai poporului vor să asiste la lucrările noastre. Cum presa poate să filmeze şi să înregistreze, la fel pot şi deputaţii să asiste. Nu e vorba de avorbi la microfon.
UPDATE Şedinţa de plen a Senatului, întârziată o jumătate de oră din cauza unui protest al USR.
Tăriceanu vrea adoptarea legii în forma trimisă de Guvern
UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că va solicita plenului retrimiterea la comisie a proiectului legii graţierii pentru a fi adoptat în forma propusă de Guvern, menţionând că acesta este punctul de vedere al coaliţiei de guvernare.
„Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE, este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca, din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat de ce doreşte coaliţia adoptarea legii în forma trimisă de Guvern, din moment ce actul normativ a fost modificat în Comisia juridică inclusiv cu voturile PSD şi ALDE, Tăriceanu s-a mărginit să spună doar că nu susţine punctul de vedere al comisiei.
UPDATE Partidul Naţional Liberal va cere vot nominal, în plen, în cazul proiectului de lege privind graţierea unor pedepse şi va vota împotriva acestuia, a anunţat luni senatorul PNL Alina Gorghiu.
UPDATE Legea graţierii va fi retrimisă înapoi la Comisia juridcă, potrivit unor surse politice. Mai exact, ar urma ca în Comisie să se revină la forma iniţială a proiectului propus de Guvern
UPDATE Potrivit unei simulări făcute de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi transmisă Comisiei juridice a Senatului, de legea graţierii adoptată în forma votată luni urmează să beneficieze 1.032 persoane condamnate la închisoare cu executare. În ceea ce priveşte condamnaţii care urmează să beneficieze de o reducere cu 3 ani a pedepselor, numărul acestora este de 589, potrivit simulării transmise de ANP.
UPDATE După declaraţiile lui Liviu Dragnea, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a admis că Legea graţierii ar putea să nu fie adoptată în plenul Senatului în forma adoptată de Comisia Juridică.
UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vrea ca Legea graţierii să fie adoptată de Senat în forma trimisă de Guvern, nu aşa cum a fost modificată în Comisia Juridică. „Nu domnul Şerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect. Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit. Miercuri, la ora 10.30, vom avea un Comitet Executiv Naţional unde vom discuta şi subiectul ăsta, dar şi altele. Poate întoarce (plenul Senatului – n.r.) raportul în comisie. Nu numai eu, majoritatea suntem nemulţumiţi pentru ce s-a întâmplat acolo“, a spus Liviu Dragnea, la Parlament.
Întrebat dacă mai are autoritate în partid, Dragnea a răspuns: „Dacă nu mai am autoritate în partid o să mă apuc de pescuit în mod profesionist".
UPDATE Legea graţierii a primit avizul Comisiei Juridice şi va merge în plenul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Proiectul nu prevede graţierea corupţilor, ca urmare a protestelor de stradă.
UPDATE Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, înaintea şedinţei comisiei juridice a Senatului:
- De două ori am venit cu amendamentele pentru graţierea corupţilor şi de două ori au ieşit abia o mie de oameni în stradă.
Cineva din sală:
- Mai încearcă o dată!
Dialogul a fost relatat pe Facebook de jurnalistul news.ro Cristi Citre, prezent la şedinţa Comisiei Juridice.
”Din punctul meu de vedere, şi fiind vorba şi despre o lege organică, este obligatoriu ca proiectul de lege să intre la vot luni. Din punctul meu de vedere, ar fi inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile”, a declarat Şerban Nicolae la finalul şedinţei Comisiei juridice de joi.
Senatorii jurişti au stabilit să centralizeze până cel târziu vineri toate modificările aduse proiectului de lege a graţierii şi să le trimită Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului General şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru eventuale observaţii, urmând ca aceste instituţii să transmită punctele de vedere până luni, înaintea şedinţie Comisiei juridice în care va fi dat votul pe raportul care urmează să intre, în aceeaşi zi, în plenul Senatului.
Graţierea pedepselor pentru luare şi dare de mită, precum şi cele pentru cumpărare şi trafic de influenţă a fost respinsă, joi, în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri pe aceste articole.
„În raport cu împrejurarea că avem totuşi prinse şi neexceptate infracţiunile de corupţie despre care am discutat ieri, în raport şi de declaraţiile făcute de liderii PSD, în speţă de preşedintele partidului şi de premier, membrii comisiei din partea PNL şi USR vă propun să revenim asupra votului de ieri în ceea ce priveşte infracţiunile de corupţie, să le includem în categoria excepţiei de la graţiere“, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu, ideea sa fiind reluată şi de senatorul USR George Dîrcă.
În urma votului, aleşii au hotărât cu cinci voturi „pentru“ şi patru abţineri, acestea din urmă toate ale PSD, condamnările pentru infracţiunile de corupţie nu au mai intrat în sfera graţierii. „Ne-am abţinut toţi pentru că nu eram de acord cu procedura. Nu era niciun fel de altă influenţă. Ieri am votat pentru acele amendamente, azi am votat abţinere pentru că nu am dorit să participăm la un vot «pentru» sau «contra» faţă de această procedură de repunere la vot a unor amendamente deja adoptate“, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, acesta precizând că îşi păstrează opinia privind graţierea faptelor de corupţie.
Dezamăgirea lui Dragnea
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat „dezamăgit“ de atitudinea lui Şerban Nicolae. „Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că eşti pe o listă şi ajungi în Parlament. Partidul trebuie respectat şi ulterior. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Sunt dezamăgit de faptul că s-a luat o decizie sau au fost poziţii publice, nu numai din partea mea, care am spus că PSD nu susţine graţierea faptelor de corupţie, iar cu toate acestea, sunt unii colegi care consideră că sunt nişte păreri personale. Dacă ar fi independenţi în Parlament, pot să aibă această poziţie“, a punctat Dragnea.
Băsescu, avocatul din oficiu al infractorilor
Unul din punctele problematice ale şedinţei Comisiei juridice a fost acela al discuţiei pe acceptarea sau nu a graţierii abuzului în serviciu şi a conflictullui de interese. Senatorii Opoziţiei au exprimat din start faptul că nu susţin asemenea graţieri, cu toate că preşedintele PMP, Traian Băsescu, a insistat pe aceste două amendamente. „Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu, care a devenit un instrument de control al instituţiilor politice. Problema abuzului în serviciu a fost tratată abuziv“, a spus Băsescu, însă amendamentele sale privind graţierea celor condamnaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese nu au trecut la votul senatorilor jurişti.
Potrivit modificările de la Comisia juridică de la Senat, se vor graţia pedepsele de până în trei ani, vor fi scăzuţi trei ani din pedeapsa de până în zece ani, vor fi înjumătăţite pedepsele femeilor însărcinate şi graţiaţi integral cei care au împlinit 70 de ani.
Referitor la însărcinate, membrii comisiei au stabilit că starea de graviditate trebuie să existe la momentul aplicării legii. De asemenea, asentorii jurişti au prevăzut într-un amendament că persoanele graţiate, care săvârşesc în cinci ani o altă infracţiune, execută şi pedeapsa neexecutată ca urmare a graţierii.