UPDATE Bugetul, votat pe repede-nainte în comisiile Parlamentului. Cultura, MAI, Diaspora şi Transporturile - bugete suplimentate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri au avut loc dezbaterile în comisiile de specialitate ale Parlamentului asupra proiectelor legii bugetului de stat pe 2016. Birourile permanente reunite se vor întruni luni, 14 decembrie, pentru a programa dezbaterile de fond în plen şi susţinerea amendamentelor.

UPDATE Comisiile reunite de buget-finanţe au început, vineri, în prezenţa ministrului de Finanţe, Anca Dragu, dezbaterile generale asupra proiectului de Lege privind bugetul de stat pe anul 2016, după ce comisiile de specialitate au avizat, tot vineri, bugetele fiecărui ordonator de credite în parte.

Astfel, începând de vineri după-amiază, parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe vor dezbate proiectul Legii bugetului la nivel general, fără a intra în discuţii despre bugetele instituţiilor şi ministerelor. Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, va face o prezentare asupra proiectului Legii bugetului de stat, urmând să aibă loc intervenţii din cadrul grupurilor parlamentare.

Aceste dezbateri urmează să se întindă pe parcursul serii de vineri, urmând ca, de sâmbătă dimineaţă, Comisiile de buget să înceapă discuţiile asupra fiecărui buget în parte al instituţiilor şi ministerelor finanţate din fonduri publice. Fiecare buget va trebui aprobat, prin vot, de către deputaţi şi senatori, urmând ca apoi Comisiile să dea, duminică seară, un vot final asupra întregului buget.

UPDATE Bugetele Ministerului Afacerilor Externe pentru domeniul fondurilor europene şi al Ministerului Fondurilor Europene au fost avizate cu unanimitate de voturi.

UPDATE Societatea Română de Televiziune (SRTv) va primi de la bugetul de stat, în 2016, o sumă de 135.898.000 de lei, care va fi folosită în special pentru emisia terestră a televiziunilor din portofoliul său, dar şi pentru funcţionarea TVR Moldova şi a TVR Internaţional.

UPDATE Bugetul MApN a fost avizat în unanimitate în Comisiile pentru apărare. Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a afirmat că este posibil ca, până la finalul anului 2016, cheltuielile totale cu Apărarea să ajungă la 1,7% din PIB, ca ţintă "intermediară" spre un buget de 2% în viitor.

UPDATE Bugetul Sănătăţii pe anul 2016 a fost avizat,cu două abţineri, de comisiile reunite ale Parlamentului, fiind vorba de o creştere cu 16% faţă de 2015 pentru Ministerul Sănătăţii şi cu aproape 12% pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

"Am învăţat din tragedia din Colectiv şi ne gândim la un program de arşi. Sigur că într-un an de zile nu vom schimba sistemul, dar gândindu-ne la viitorul sistemului şi în primul rând la starea de sănătate a populaţiei, ne aplecăm asupra problemelor copilului, ne gândim la zona spitalicească critică şi postcritică şi, desigur, la programele naţionale. Prin buget sunt asigurate drepturile de personal, cele 25 de procente, despre care s-a discutat sunt acoperite şi, în acelaşi timp, bursele tuturor rezidenţilor din sistem pe toată perioada rezidenţiatului, peste 16.000 de persoane. Pentru programele naţionale de sănătate, în anul 2016 au fost alocate fonduri de 878 milioane de lei, cu aproximativ 100 de milioane mai mult decât în 2015", a spus ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, în comisiile reunite ale Parlamentului. 

UPDATE Comisiile reunite pentru administraţie publică ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat favorabil, în unanimitate, cu amendamente, bugetele pe 2016 ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Secretariatului General al Guvernului şi Autorităţii Electorale Permanente.

UPDATE Bugetul MAI pe anul 2016 a fost avizat în unanimitate. Parlamentarii au adoptat două amendamente ce vizează modernizarea spaţiilor de detenţie ale ministerului, precum şi a posturilor de poliţie, suma suplimentară necesară fiind de 55 de milioane de lei. La dezbaterile din Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a participat şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă. 

UPDATE Bugetul Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pe 2016, de 192,9 milioane de lei, a fost avizat favorabil. Şeful SRR, Ovidiu Miculescu, declarând că, anul viitor, Radioul Public va investi direct în cultură o sumă de aproape 11 milioane de euro.

UPDATE Parlamentarii din comisiile de specialitate au avizat, vineri, bugetul Ministerului Afacerilor Externe, cu 22 de voturi "pentru" şi un vot împotrivă, deputaţii şi senatorii aprobând favorabil şase amendamente care vin în sprijinul românilor din afara graniţelor. Patru amendamente propuse de deputatul Aurelian Mihai (PNL) au fost admise cu votul majorităţii membrilor Comisiilor pentru politică externă şi pentru românii de pretutindeni. Este vorba de suplimentarea bugetului din fondul de rezervă al Guvernului în vederea deschiderii unui oficiu consular în Cagliari, Italia şi a trei oficii consulare în Santa Cruz de Tenerife, Valladolid şi La Coruna, Spania. Pentru înfiinţarea acestora este necesară suma de 2.200 mii de lei. 

UPDATE Bugetul Ministerului Transporturilor a fost aprobat, cu 76 de amendamente faţă de proiectul iniţial, care presupun fonduri suplimentare de un miliard de lei. Aproape toţi reprezentanţii comisiilor au avizat bugetul Transporturilor, înregistrându-se un singur vor "împotrivă", din partea senatorului independent Petre Petrescu, şi o abţinere, din partea lui Cătălin Drăguşanu (ALDE).

UPDATE Bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii, de 757.261.000 de lei, a primit aviz favorabil,  cu o suplimentare de 5 milioane de lei pentru continuarea negocierilor pentru achiziţionarea sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, prezent la dezbateri, a spus că vor fi finalizate lucrările de restaurare şi consolidare la Palatul Culturii din Iaşi şi vor continua lucrările de consolidare la Opera Naţională Bucureşti.

De asemenea, potrivit ministrului Culturii, în luna ianuarie vor începe lucrările de consolidare şi restaurare la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Printre instituţiile de cultură care urmează să fie consolidate şi restaurate se numără şi Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti.

UPDATE  Bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstniceşi cel al asigurărilor sociale de stat au primit avize favorabile, în forma propusă de Executiv. Ministrul Muncii, Ana Costea, a solicitat, vineri, Comisiilor reunite ale Parlamentului ca bugetul asigurărilor sociale de stat să fie votat imediat după bugetul Ministerului Muncii, precizând că trebuie să plece pentru că a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Comisiile reunite au refuzat să schimbe ordinea votului pe bugete, aşa cum a cerut Ana Costea, iar aceasta a rămas în continuare, dar a ieşit din sală imediat după votul asupra bugetului asigurărilor sociale.

UPDATE Bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost avizat favorabil  de comisiile de specialitate cu 25 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Ministrul Economiei, Costin Borc, a participat la audieri

UPDATE Comisia specială a Parlamentului pentru exercitarea controlului asupra SIE a avizat, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul Serviciului pe anul 2016. Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, nu a participat la dezbatere.

"Discuţia despre buget a fost foarte aplicată. Nu au fost foarte complicate lucrurile. O mică creştere de 6,46% faţă de anul trecut, iar acest lucru se datorează faptului că la cheltuielile cu personal avem creşteri salariale cu 10%. În principal, acolo se vor duce aceşti bani", a precizat preşedintele Comisiei speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului de Informaţii Externe (SIE), deputatul PNL Mihăiţă Calimente.

Miercuri, votul final

„Cel mai probabil, dezbaterea în plen o să înceapă în cursul zilei de luni, dacă vor finaliza comisiile reunite de buget-finanţe raportul asupra celor două proiecte de lege. Votul final o să fie, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri, dacă se va finaliza dezbaterea în plen, pentru că s-a stabilit să lucrăm cu program prelungit“, a spus liderul grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban.

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016, adoptate de Guvern, au fost transmise miercuri Parlamentului, cu solicitarea să fie dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă.

Joi, ziua stabilită în calendarul parlamentarilor pentru depunerea amendamentelor la legea bugetului pe 2016, partidele politice nu s-au îngrămădit să modifice proiectul primit miercuri de la Guvern. De altfel, liderii partidelor au făcut recomandări membrilor să nu depună cereri de modificare în sensul creşterii cheltuielilor, întrucât acest lucru atrage după sine reducerea altor cheltuieli deja aprobate. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite