Procurorul general al României a răspuns Comisiei de anchetă privind alegerilor din 2009: „Cererea trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 îi va trimite, joi, o scrisoare procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care îi solicită să răspundă în scris dacă a participat la cina organizată acasă la Gabriel Oprea în seara turului doi al prezidenţialelor din 2009, a anunţat preşedintele comisiei, Oana Florea.

UPDATE Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a reacţionat pe Facebook referitor la comentariile apărute în spaţiul public în legătură cu solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009.

Reacţia lui Lazăr vine după ce Oana Florea, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009,a  dclarat că va trimite o scrisoare şi către Ministerul Justiţiei în care solicită sprijin în demersul de a obţine de la Parchetul dosarul clasat care viza alegerile prezidenţiale. „Chiar către Ministerul justiţiei vom trimite astăzi o solicitare în a ne sprijini pentru a obţine de la Parchetul general dosarul clasat”, a spus Oana Florea.

Postarea lui Augustin Lazăr

„Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general mai arată că solicitarea Comisiei este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare. „Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare”, susţine Lazăr. Ma mult, arată procurorul general, la paragraful nr. 38 din Decizia Curţii Constituţionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede că: „activitatea unei comisii de anchetă nu are nici o tangenţă cu o anchetă judiciară”.

Întrebările pentru Kovesi

„S-a votat textul final. Citez din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv şi dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Astea au fost întrebările adresate de către domnii deputaţi. Sunt două întrebări trimise de cătră deputaţi. Astăzi (îi vor trimite scrisoarea Laurei Codruţa Kovesi – n.r.), pentru că textul final a fost votat în unanimitate”, a spus Oana Florea, la finalul şedinţei comisiei.

Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, întrebată în legătură cu prezenţa în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, că nu comentează cancanuri şi că nu a făcut nimic care ar fi putut influenţa rezultatul scrutinului. În ceea ce priveşte invitaţia adresată de comisia parlamentară de anchetă pe această temă, Kovesi a precizat că a solicitat un punct de vedere de la CSM şi că aşteaptă un răspuns.

Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a decis, pe 10 iulie, sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, şi să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite