Klaus Iohannis vede diferit de Donald Tusk relaţia UE-SUA: Noi nu suntem aşa pesimişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis este prezent la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European.
Klaus Iohannis este prezent la Bruxelles pentru reuniunea Consiliului European.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la sesiunea destinată securităţii de la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, că relaţia cu Statele Unite nu este atât de îngrijorătoare precum afirma preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Iohannis a precizat că „noi nu suntem atât de pesimişti” în ceea ce priveşte viitorul Uniunii Europene şi al SUA şi a militat pentru o întărire a relaţiilor transatlantice.

„Noi nu suntem aşa pesimişti ca domnul Tusk, nu ştiu de ce este atât de pesimist. Şi ieri, în sesiunea destinată securităţii, m-am exprimat clar, şi nu am fost singurul, pentru întărirea relaţiei transatlantice. Am subliniat importanţa acestei relaţii, importanţa relaţiei dintre NATO şi Uniune. Şi foarte bine a subliniat domnul secretar general (al NATO - n.r.) Stoltenberg că relaţia transatlantică nu este un fir singular, are mai multe fire şi dintre acestea, câteodată, unele slăbesc şi altele se întăresc", a declarat Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European. 

Totodată, preşedintele României a mai amintit că, în ultimul an şi jumătate, fondurile alocate din Statele Unite pentru forţe armate în Europa au crescut cu 40%, aceasta fiind o dovadă clară că „relaţia pe securitate este într-o continuă consolidare". 

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat miercuri, cu o zi înaintea summitului, că diviziunile arătate de liderii europeni în faţa problemei migraţiilor sunt un semn de slăbiciune a Uniunii Europene şi alimentează mişcările populiste şi xenofobe, potrivit AFP. În acelaşi timp, liderul european a ţinut să precizeze că 'în pofida eforturilor noastre neobosite pentru a menţine unitatea Occidentului, relaţiile transatlantice sunt supuse unor presiuni imense din cauza politicii preşedintelui Trump”. Acesta le-a cerut şefilor de state din UE să „se gândească la cel mai sumbru scenariu" în relaţia cu SUA. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite