Interviu Klaus Iohannis pentru AP: Lupta împotriva corupţiei scoate la iveală faţa urâtă a politicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corupţia nu poate să fie oprită, dar trebuie să fie controlată, într-o ţară în care abuzul de putere este o moştenire a perioadei comuniste, este mesajul preşedintelui României, după opt zile de proteste ample care au deraiat un plan al Guvernului de a slăbi legislaţia împotriva corupţiei prin ordonanţă de urgenţă, scrie The Associated Press.

Preşedintele român Klaus Iohannis a declarat, miercuri, pentru The Associated Press, că lupta împotriva corupţiei în ţară arată „faţa urâtă a politicii” şi i-a lăudat pe protestatari că s-au ridicat pentru a bloca o măsură prin care Guvernul ar fi slăbit presiunea asupra unor funcţionari ce pot face abuz de putere.

"Lupta intensă împotriva corupţiei nu este ceva frumos, este ceva urât. Scoate la iveală faţa urâtă a politicii şi a societăţii, pe care vrem să o eradicăm. Dar e nevoie de timp şi este important să se vadă că ceea ce facem noi acum va duce la rezultate în câţiva ani.

Am fost surprins de numărul mulţimii. Să ai peste două sute de mii 200.000 de protestatari în Piaţa Victoriei. Aşa ceva este extraordinar! Şi a fost o demonstraţie paşnică.

Foarte civilizat şi numărul uriaş de oameni care s-au alăturat acestor proteste au arătat că le pasă de ţara lor.

Am moştenit corupţia din anii comunismului şi luptăm împotriva ei. Avem şi rezultate. Şi evident atunci când ai succes în lupta împotriva corupţiei atragi şi foarte mulţi duşmani şi aceştia sunt şi printre politicieni. Aşadar, există un curent care încearcă, nu să oprească lupta împotriva corupţiei, nimeni nu poate reuşi aşa ceva, dar încearcă să o încetinească", a declarat Klaus Iohannis.

Proteste ample de stradă au oprit, pentru moment, ordonanţa de urgenţă care ar fi dezincriminat fapte de corupţie cu un prejudiciu de până la 48.500 de dolari.

Iohannis, în vârstă de 57 de ani, i-a lăudat pe manifestanţi pentru că şi-au făcut cunoscută opoziţia prin mitinguri paşnice, care s-au răspândit din capitală în alte oraşe ale ţării.

”Am fost surprins de amploarea mulţimii”, a declarat el. ”Să ai peste 200.000 de oameni în Piaţa Victoriei este un lucru extraordinar”.

Iohannis, care a fost ales în 2014, prin vot direct, a fost anterior preşedintele Partidului Liberal, funcţie din care a demisionat pentru a deveni şeful statului, un post cu puteri limitate.

El a criticat Guvenul condus de premierul Sorin Grindeanu, format în urma alegerilor parlamentare din decembrie.

Iohannis pare că a ieşit din această criză mai puternic, scrie AP.

Guvernul Grindeanu, de centru-stânga, pare că şi-a făcut calcule greşite în legătură cu reacţia publică faţă de ordonanţa de urgenţă de săptămâna trecută.

Executivul a supravieţuit unei moţiuni de cenzură, miercuri, ceea ce reflectă susţinerea pe care o are în continuare în Parlament.

Rezultatul votului era previzibil în contextul în care Partidul Social Democrat şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, partenerul său de guvernare, deţin o majoritate solidă în Parlament.

Protestele în masă din ultimele zile au fost cele mai ample de la căderea comunismului.

Oficiali de la Uniunea Europeană au anunţat, la Bruxelles, că susţin efortul României în lupta împotriva corupţiei, care a înregistrat progrese în ultimii ani, ameninţând numeroase interese înrădăcinate în ţară şi conducând la încercarea eşuată de a impune o ordonanţă de urgenţă.

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu statul de drept, a îndemnat România să continue lupta împotriva corupţiei.

El a declarat că autorităţile române ”trebuie să continue această luptă care a avut succes până acum, pentru a atinge punctul din care nu mai există cale de întoarcere”.

Timmermans a declarat că UE este ”de partea lor, pentru a face ca acest lucru să se întâmple”.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite