Kelemen: Probabil, în foarte scurt timp, se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu pentru „Gândul”, că nu negociază cu PSD sau PNL intrarea la guvernare, însă susţine că, dacă USL se rupe, probabil în foarte scurt timp se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere, dar cu "legimitate în Parlament".

Întrebat dacă a negociat cu PSD intrarea la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: ”Sunt zvonuri, sunt speculaţii, nu au nicio bază, nu există nici negocieri publice, nici secrete, de niciun fel. Până există un guvern care are o susţinere în Parlament, fie că există un conflict, că există certuri, că există neînţelegeri, că se apropie sau nu o ruptură, putem discuta, dar până există o majoritatea parlamentară, noi nu intrăm în discuţii nici cu PSD, nici cu PNL, nu e corect, nu e fair şi nu ne-a invitat nimeni la nicio negociere, nici PSD, nici PNL. Nu există astfel de situaţie, eu infirm aceste zvonuri, speculaţii. Comentatorii politici, unii cred că tot ceea ce se zboară, unii au impresia că se şi mănâncă. Eu doar pot să infirm”.

Liderul UDMR a subliniat că ”nu a existat nicio negociere, nici cu Hrebenciuc nici cu altcineva”.

”Şi domnul Antonescu dacă este interesat mă sună şi îi spun că nu au existat negocieri la acest moment. A fost întrebat şi el pe un post de televiziune şi a răspuns şi el ceva”, a mai spus Kelemen.

El a menţionat că nu a primit nicio invitaţie la dialog nici din partea PSD, nici a PNL.

Întrebat dacă s-a discutat în UDMR despre cum se va poziţiona Uniunea faţă de un eventual guvern USD, Kelemen a răspuns negativ.

”Nu am deschis acest subiect şi nu îl vom deschide până nu va fi o situaţie despre care putem discuta la modul concret. Nu doresc să avem o astfel de situaţia în viitorul apropiat. Nu vreau să fim noi introduşi în această ceartă de familie, în discuţia între PNL şi PSD. Am o rugăminte către toţi comentatorii politici şi toţi scenariştii politici să nu ne introducă pe noi în aceste discuţii, că am solicitat aşa ceva, nimeni nu ne-a rugat pe noi să ne băgăm în aşa ceva, nici PSD, nici PNL. Până când există coaliţie, majoritate parlamentară nu discutăm”, a adăugat el.

Întrebat dacă UDMR, în condiţiile în care se va pune această problemă, va intra la guvernare cu miniştri sau doar în eşalonul doi şi să acorde sprijin parlamentar Guvernului, Kelemen Hunor a răspuns: ”Când va exista această situaţie reală, vom încerca să dăm un răspuns. Ce se va întâmpla dacă se opreşte gravitaţia?”.

În ceea ce priveşte poziţia UDMR faţă de moţiunea de cenzură anunţată de PDL, liderul Uniunii a răspuns: ”Eu nu semnez niciodată ceva fără să văd, nu am văzut textul moţiunii. Nu ne-a căutat domnul Blaga, nici altcineva”.

Întrebat dacă Guvernul Ponta mai are legitimitate dacă un partid din USL nu mai este la guvernare, Kelemen Hunor a spus că va avea legitimitate aşa cum a avut şi guvernul Tăriceanu, când a plecat PDL şi a rămas PNL cu UDMR şi a avut o susţinere parlamentară.

”Există fel şi fel de soluţii. Şi în acest moment, dacă va exista şi pentru un alt guvern, nu ştiu cine va pleca, nu ştiu ce majoritate va avea în Parlament. Aşa a avut legitimitate şi guvernul Boc în 2009 câteva luni până la alegeri. Faţă de 2007, când noi guvernam cu PNL şi aveam 20% în Parlament, ce s-a schimbat?”, a adăugat Kelemen.

El a mai spus că ”un guvern care are susţinere parlamentară sigur că este legitim”.

”Să nu ne jucăm cu astfel de cuvinte, mai ales în condiţiile în care în jurul ţării sunt probleme uriaşe, acolo se pune probleme legitimităţii. Nu într-o ţară unde există un Guvern cu o majoritate de 70%. Dacă cumva se va întâmpla ceva, probabil, că în foarte scurt timp se va naşte un alt guvern cu o altă susţinere, dar tot cu o susţinere majoritară. Nu o să fie un Guvern care va sta peste capul românilor cu forţa”, a arătat liderul UDMR.

Întrebat dacă vede o majoritate care se va forma în Parlament pentru a susţine viitorul Guvern dacă PNL nu va fi la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: ”Poate va fi PNL la guvernare, nu ştiu ce se va întâmpla. În acest moment, eu aştept o decizie din partea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu. Ei trebuie să găsească o soluţie. Nu au cerut votul pentru un an de zile sau nu ştiu pentru ce formulă. Nu au spus oamenilor guvernăm un an sau ne facem că guvernăm şi apoi vom face un scandal extrem de mare şi nu ne mai înţelegem şi nu mai ascultăm oamenii că avem noi un interes cu nu ştiu care, dar nu interesul public. Noi aşteptăm soluţia de la ei şi să meargă împreună”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite