Kelemen Hunor: Nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură, dar subiectul votului prin corespondenţă nu e o temă bună pentru a vota împotriva Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR FOTO Adevărul
Kelemen Hunor, preşedinte UDMR FOTO Adevărul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, anunţă că parlamentarii UDMR nu vor vota împotriva moţiunii de cenzură anunţată de PNL pentru 5 iunie, fiind un partid aflat în Opoziţie, însă tema aleasă de liberalii, şi anume votul prin corespondenţă, nu poate fi imputată Guvernului, ţinând mai mult de Parlament.

„PNL a anunţat moţiunea de cenzură pe care o vor depune. Aceasta are legătură cu votul prin corespondenţă care nu a fost inclus în legea electorală. Putem să criticăm Guvernul pentru multe lucruri, dar nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o sarcină care revenea Parlamentului. Nu este ceva ce se poate susţine, pentru că legea votului prin corespondenţă a reprezentat o sarcină pentru Parlament. Noi am spus că nu Guvernul trebuie să aducă legi, ci Parlamentul trebuie să vină cu propuneri şi să promulge legile. Deci nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o muncă nefăcută de Parlament. În principiu, noi nu votăm împotriva moţiunii de cenzură, fiind în opoziţie, pentru că nu ar arăta bine nicicum, dar o să vedem ce poziţie adoptăm. Din punct de vedere logic, nu cred că votul prin corespondenţă este o temă care poate să fie bună sau un subiect propice pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul“, a spus Kelemen, la Târgu-Mureş, unde a avut loc Consiliul Reprezentanţilor Unionali.

Liderul UDMR spune că decizia finală va fi luată la nivelul grupurilor parlamentare ale UDMR. "Până nu vedem textul nu putem să adoptăm nicio poziţie definitivă. O să vedem în zilele următoare cum va arăta acest text, vom avea o întâlnire în grupul nostru parlamentar, în Biroul Permanent, o să discutăm şi o să vedem ce poziţie vom adopt. Nu se va vota prin corespondenţă, dar nu este privat nimeni de dreptul de a vota, procedura de vot este bună", a mai spus Kelemen Hunor.

Programată iniţial pentru începutul sesiunii parlamentare, amânată apoi după sărbătorile pascale, moţiunea de cenzură anunţată de liberali va avea loc, în cele din urmă, în data de 5 iunie, cu tema votului prin corespondenţă pentru românii din Diaspora.

Liberalii au tot amânat depunerea unei moţiuni de cenzură din cauza nereuşitei din Parlament de a forma o altă majoritate care să schimbe raportul de forţe şi, implicit, să aducă PNL la guvernare. Sesiunea parlamentară se încheie la sfârşitul lui iunie, iar liberalii nu mai pot tergiversa depunerea unei moţiuni de cenzură, deşi şansele ca ea să să reuşească sunt aproape infime.

În alegerea temei, PNL a mizat pe faptul că asigurarea votului românilor din Diaspora este un subiect care suscită interes după umilinţa îndurată de românii din străinătate la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Cu toate acestea, liberalii sunt părtaşi la înţelegerile încheiate la nivelul Comisiei de Cod  Electoral, condusă de deputatul PNL Mihai Voicu, potrivit cărora legea votului prin corespondenţă va fi ultima adoptată din întregul pachet de legi electorale.

PSD nu are emoţii

Pe de altă parte, calculele aritmetice din Parlament, pe care liberalii le cunosc foarte bine, arată că tentativa PNL de a răsturna Guvernul ar avea sorţi de izbândă doar dacă s-ar întâmpla o minune.  Majoritatea parlamentară este asigurată de 269 de deputaţi şi senatori, iar PNL se bazează pe voturile  a numai 172 de parlamentari, în timp ce actuala coaliţie guvernamentală are sprijinul a 298 de voturi. PNL ar trebui să racoleze în numai zece zile 97 de aleşi, misiune imposibilă având în vedere lentoarea cu care s-au mişcat până acum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite