Kelemen: „Anularea hotărârii privind înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Târgu Mureş, o decizie politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UDMR Kelemen Hunor cere Guvernului Ponta să atace anularea de către Curtea de Apel a Hotărârii de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi la UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, deoarece este o decizie politică.

„Consider că anularea HG privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş a fost o decizie politică a instanţei Curţii de Apel, un fel de abuz din partea instanţei, pentru că această hotărâre de Guvern este în aplicarea legii şi nu trece peste lege. În momentul în care Senatul UMF Târgu Mureş nu a respectat şi nu a aplicat legea, era normal ca Guvernul, pentru că este guvern să vegheze asupra aplicării legilor în această ţară, a adoptat o HG. Minorităţile naţionale, minoritatea maghiară, nu aşteaptă de la Senatul universităţii respectarea drepturilor minorităţilor naţionale privind învăţarea în limba maternă, ci de la Guvern, de la instituţiile politice, de la Parlament. Cred că acea HG era o hotărâre corectă, justă şi era în aplicarea legii, şi nu în afara ei“, a spus Kelemen.

El consideră că decizia Curţii de Apel Târgu Mureş ar trebui atacată de actualul Guvern.

„Nu pot accepta ca o instanţă să cenzureze hotărâri ale Guvernului în momentul în care decizia nu lezează în niciun fel legislaţia în vigoare“, a afirmat liderul UDMR.

Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost anulată de Curtea de Apel - instanţă care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind însă definitivă.

Hotărârea de Guvern 230 din martie 2012 prevedea înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată, în 4 mai 2012, în timpul Guvernului Ungureanu, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite