VIDEO Grigore Cartianu, la Adevărul Live: „Dacă Băsescu ar reuşi să anihileze cianura cu ultraviolete, ar lua Premiul Nobel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la proiectul Roşia Montană, exprimându-şi aprecierea la adresa fostului premier Emil Boc, despre care şeful statului a afirmat că a „tergiversat“ o vreme proiectul Roşia Montană. Pe de altă parte, Cartianu s-a arătat dezamăgit de o serie de mesaje transmise de liderul de la Cotroceni.

„E un mare merit al lui Emil Boc faptul că a blocat o vreme proiectul Roşia Montană. Emil Boc este un ardelean hotărât şi ferm. Că nu a avut războaie vizibile şi permanente cu Băsescu, asta e altceva. Eu zic că asta a dat stabilitate, o imagine bună guvernării din România şi spre exterior. A avut onestitatea să spună adevărul, ceea ce e foarte important când guvernezi“, a afirmat Cartianu.

Grigore Cartianu comentează declaraţiile lui Traian Băsescu

În opinia sa, faptul că Emil Boc a obţinut un nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca este o performanţă.

„El a avut handicapul, faţă de alţi primari ai PDL care au câştigat în ţară, că a guvernat şi a fost cel mai expus erodării politice. Drept urmare, a fost o performanţă importantă pentru el că a câştigat mandatul de primar la Cluj. Cred că ar fi cel mai bun candidat la prezidenţiale de la PDL, dar şansele să câştige acum sunt mici. Anul viitor, nu se ştie“, a mai spus Grigore Cartianu. 

Jurnalistul a evidenţiat şi o serie de mesaje transmise de şeful statului care sunt, în opinia sa, necinstite.

„Primul mesaj necinstit e despre rentabilitatea exploatării. Îmi pare rău, e vorba de aurul României şi mă interesează cât de rentabil e proiectul. Statul, dacă are participaţie, participă şi la profit şi la pierdere. Acum, faptul că sute de milioane de euro sunt aruncaţi în Antena 3, RTV, B1, banii ăia sunt şi din banii noştri. Când spune că nu ne interesează, face o afirmaţie necinstită şi ştie foarte bine că ne interesează să fie o chestiune profitabilă“, a arătat Cartianu.

„Al doilea e mesajul despre aurul care rămâne în România“, a mai spus el.

„ Pe mine nu mă interesează că BNR să cumpere aur de la Roşia Montană. Aşa pot să cumpăr aur oricând de pe piaţa externă. Poate să cumpere mâine BNR aur din Africa de Sud, la preţul pieţei internaţionale“, a punctat jurnalistul.

Al treilea mesaj al lui Traian Băsescu despre care Cartianu crede că este „otrăvit“, este cel referitor la utilizarea de cianuri. „E ridicol ce a spus Traian Băsescu“, a adăugat el.

„Dacă Băsescu ar reuşi să anihileze cianura cu ultraviolete, ar lua Premiul Nobel“, a mai spus Grigore Cartianu.

Unul dintre marile merite ale preşedintelui, a ţinut să precizeze Grigore Cartianu, este vizibil în zona justiţiei.

„Ce a făcut Traian Băsescu a fost important, să scoată justiţia de sub politic. Nu e perfectă situaţia de acum, dar e infinit mai sănătoasă justiţia. Înainte nu se puteau face dosare unor politicieni de vârf. ANI e o altă instituţie cu un rol important. După părerea mea, nici legea nu o vor putea schimba, pentru că legea europeană e vigilentă. Comisia de la Veneţia le-a reamintit alor noştri să trimită proiectul de revizuire a Constituţiei la control, sunt foarte atenţi şi vor face praf anumite proiecte. Drept urmare, paşii făcuţi înainte de Traian Băsescu şi Monica Macovei sunt bun făcuţi. Aici e meritul fundamental al lui Băsescu, dar atenţie, mecanismul de justiţie s-ar putea să-l atingă şi pe el“, a explicat el.

În ce priveşte rapoartele primite de şeful statului de la SRI şi SIE, Cartianu crede că acesta trebuie crezut când spune că George Soros nu are vreo implicare în protestele din Piaţa Universităţii.

„Ştiu sigur că Preşedinţia, ca şi Guvernul, au permanent raport de la SRI legat de compoziţia, temele, riscurile unei manifestaţii din Piaţa Universităţii. Anul trecut ştiam clar care e compoziţia, cine aduce oameni în piaţă, ştiam şi câţi trimite Voiculescu. Dacă ai surse bune, afli. Şi acum, în mod cert, preşedintele şi premierul au aceste date. Serviciile trebuie inclusiv să spună că starea de spirit a populaţiei este explozivă. În ce îl priveşte pe Soros,îl credem pe cuvânt“, a explicat jurnalistul.

Totodată, el a vorbit despre discreditarea protestatarilor din Piaţa Universităţii de către Mihai Gâdea, de la Antena 3.

„A spus despre protestatari că sunt drogaţi, că iau ketamină. Seamănă cu ticăloşii din anii ’90 care făceau manevre, chemau minerii, dar o astfel de diversiune nu ar mai prinde. Oamenii au trecut prin multe, sunt mai prudenţi. Îi dau două veşti proaste lui Gâdea: nu se mai poate repeta o mineriadă şi asta este, patronul său va face puşcărie“, a mai spus Cartianu.

În ce priveşte declaraţiile preşedintelui Băsescu referitoare la un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD, Grigore Cartianu crede, la rândul lui, că social-democraţii vor fi reprezentaţi la alegerile din 2014.

Cartianu nu îl exclude pe premierul Victor Ponta din lista posibililor candidaţi, deşi se arată nemulţumit de prestaţia sa în fruntea Guvernului.

„Ponta avea o şansă uriaşă, ceea ce Geoană nu a avut. Năstase a mai avut, în 2000, treaba asta. Avea un preşedinte totuşi crispat prin faptul că opinia publică e împotriva lui. Din păcate, demonstrează că nu poate.“, crede jurnalistul.

În ce îl priveşte pe Crin Antonescu, jurnalistul crede că acesta este ignorat atât de premier, cât şi de preşedinte.

„Crin Antonescu e ignorat şi de Băsescu şi de Ponta. El,pentru a deveni vizibil, a preluat acest mesaj, dar nu e onestă abordarea lor, pentru că au miniştri care dau avize pentru exploatare. Daniel Barbu, de exemplu, a fost bombardat cu roşii. Sunt partide precum Noua Republică şi PNŢCD care au spus clar că sunt împotriva proiectului Roşia Montană.“, a arătat Cartianu.

În ce priveşte pensile aşa-numiţilor torţionari, Cartianu susţine că, pe acest subiect, premierul şi preşedintele „coabitează bine“, după ce amândoi au susţinut că doresc tăierea pensiilor celor puşi sub acuzare.  

Duminică, şeful statului a acordat un interviu postului Pro TV, în cadrul căruia a abordat mai multe subiecte care au polarizat societatea românească: proiectul Roşia Montană, privatizarea CFR Marfă, aderarea României la Schengen, dar şi teme de politică externă, precum situaţia din Siria.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite