IPP: Guvernul ignoră obligaţia de a organiza alegeri pentru mandatele parlamentare vacantate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul României FOTO Gov.ro
Guvernul României FOTO Gov.ro

Nouă locuri în Legislativ, trei în Senat şi şase în Camera Deputaţilor, s-au vacantat în primul an din legislatura 2012-2016, iar Guvernul ignoră obligaţia de a organiza alegeri, se arată într-un studiu IPP dat publicităţii luni.

„Este inadmisibil ca în continuare o parte din cetăţenii României să fie complet nereprezentaţi în Parlament după ce, fără voinţa lor, s-au vacantat şi în acest prim an de mandat 9 locuri în legislativ (3 la Senat şi 6 la Camera Deputaţilor), Guvernul ignorând obligaţia pe care o are de a organiza alegeri“, se precizează în raportul Institutului pentru Politici Publice.

În studiul IPP se arată că în acest moment votanţii din nouă colegii nu au reprezentanţi în Parlament, iar Guvernul, cel care trebuie să organizeze alegerile, „nu face nici un pas în acest sens“.

La Camera Deputaţilor au vacantat locurile de deputat următorii: Dan Radu Ruşanu (PNL) - numit la Autoritatea de Supraveghere Financiară, George Becali (PNL) - condamnat definitiv, Aurel Nechita (PSD) - declarat incompatibil, Eduard Hellvig (PNL) - europarlamentar, Ovidiu Silaghi (PNL) - europarlamentar, Nicolae Vasilescu (PSD) - condamnat definitiv.

La Senat au vacantat locurile de senator următorii: Dan Voiculescu (PC) - demisie, Olosz Gergely (UDMR) - demisie, Toni Greblă (PSD) - demisie, numit judecător la CC.

În cazul colegiilor în care au fost aleşi George Becali şi Olosz Gergely, au fost aleşi câte doi parlamentari pentru acelaşi colegiu. Potrivit modificărilor aduse Statutului parlamentarilor, în aceste cazuri nu mai pot fi organizate alegeri parţiale.

Legea electorală precizează, la articolul 48, alineatul 16: „Alegerile se organizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentului titlu, în cel mult trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz, prin care se constată încetarea mandatului unui deputat sau senator“.

Pe de altă parte, legea nu prevede nicio sancţiune pentru situaţiile în care termenele sunt depăşite.  

Citeşte şi:

IPP: Vasile Blaga, Sebastian Ghiţă şi Relu Fenechiu, în topul aleşilor chiulangii

Un raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP) prezintă bilanţul activităţii Parlamentului în 2013. Capitolul privitor la prezenţa aleşilor în sesiunile plenului dezvăluie că mulţi dintre parlamentari au avut şi mai puţin de 10% prezenţă în momentele în care ar fi trebuit să îşi exprime votul.

Vot în două zile la referendum: misiune aproape imposibilă

PSD şi PNL şi-au propus un referendum de revizuire a Constituţiei întins pe două zile, în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare, însă problemele legislative pe care le ridică această soluţie par insurmontabile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite