Iohannis – bucurie reţinută, Ponta – înfrângere asumată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Herr Klaus Iohannis, la prima ieşire în faţa presei după anunţarea exit-poll-utilor/ Învins, Victor Ponta a găsit puterea să-şi felicite adversarulFOTO Eduard Enea/David Muntean
Herr Klaus Iohannis, la prima ieşire în faţa presei după anunţarea exit-poll-utilor/ Învins, Victor Ponta a găsit puterea să-şi felicite adversarulFOTO Eduard Enea/David Muntean

Klaus Iohannis a fost calm aseară, la sediul Alianţei Creştin Liberale, după anunţarea exit-poll-urilor. Dincolo, la sediul Partidului Social Democrat, Victor Ponta a întâmpinat eşecul cu o atitudine decentă.

E un reflex din România ultimilor 25 de ani ca presa să se înghesuie către sediile de partid în ziua alegerilor, pentru că din aceste sedii s-au tras sforile în ultimul sfert de veac. Acum, în bârlogul marilor partide a fost mai pregnantă ca oricând senzaţia că lucrurile se întâmplă în altă parte. Că vorbele politicienilor sunt mai inutile ca niciodată şi că oricare ar fi rezultatele finale va exista, de azi înainte, o Românie din ce în ce mai greu de controlat din birouri ascunse.

La sediul Alianţei Creştin Liberale (ACL) s-au făcut declaraţii de presă pe tot parcursul zilei. S-au semnalat fraude, s-au tras semnale de alarmă şi s-a cerut prelungirea programului la secţiile de votare din străinătate. Liderii ACL s-au chinuit să arate că se implică în câştigarea alegerilor, dar eforturile lor au părut ridicole în comparaţie cu veştile care soseau în cascadă de pretutindeni: prezenţa la vot creştea de la o oră la alta, românii din străinătate se încăpăţânau să rămână în faţa secţiilor de votare în ciuda cozilor uriaşe, a frigului sau a ploii, oamenii începeau să iasă în stradă în mai multe oraşe din ţară. 

Figură de nepătruns

Klaus Iohannis a ajuns abia cu o oră înainte de ora 21.00. A intrat într-un birou şi a apărut în faţa camerelor de luat vederi la un minut după anunţarea rezultatelor. A declarat că românii sunt nişte eroi, pentru că la 25 de ani de la Revoluţie au ieşit să-şi apere dreptul la vot. Cu aceeaşi figură de nepătruns, deşi majoritatea exit-poll-urilor îl anunţau drept noul preşedinte al României. Cu acelaşi calm enervant, care i-a scos pe mulţi din sărite în campania electorală, când a fost acuzat că n-a ştiut să-şi pună la punct adversarul. „Le mulţumesc tuturor românilor!“, a încheiat Iohannis, după care s-a retras, lăsând bucuria în seama oamenilor ieşiţi în stradă. Adevăraţii câştigători ai acestor alegeri. 

Iohannis s-a retras din sediul ACL, lăsând bucuria în seama oamenilor ieşiţi în stradă

Tăcere apăsătoare

S-a terminat rapid. La ora 20.30, sediul central al PSD gemea sub puhoiul de oameni strânşi. Erau adunaţi, de-a valma, ziarişti români şi străini, personalul de campanie, gură-cască, plus câţiva susţinători de vârsta a treia, adunaţi în curte. Apoi a venit Călin Popescu Tăriceanu. N-a spus nimic. A urmat Victor Ponta. Nici el n-a spus nimic, dar a zâmbit forţat, încercând să pară detaşat. După care uşile camerei în care se strânseseră liderii PSD s-au închis. Era finalul unei zile în care, numai privind imaginea dezolantă din faţa sediului PSD, puteai intui calvarul prin care treceau, în acele clipe, oamenii partidului. Pentru o grupare politică obişnuită cu festivismul extrem în astfel de ocazii (amintiţi-vă cum grupurile de oameni aduşi cu autocarele scandau numele lui Adrian Năstase, în 2004, deşi era evident că pierduse alegerile, sau mulţimea strânsă în curtea partidului, şampania pusă la rece şi dansul penibil al lui Mircea Geoană, în 2009), ziua de ieri a fost marcată prin absenţă şi o tăcere apăsătoare.

„E gata cu el, şi-a luat-o“

Susţinătorii, şi ei în număr extrem de mic, aproximativ 20, au apărut cu câteva minute înaintea afişării primelor exit-poll-uri. Aveau câteva pancarte, dintre care se detaşa un mesaj care o trimitea la închisoare pe Codruţa Kövesi. În tot acest timp, dinspre liderii PSD nu răzbătea nimic, niciun mesaj, nicio reacţie, nimic. 

În momentul în care au fost afişate rezultatele primului exit-poll (evident, cel realizat de Antena 3), în grupul de ziarişti ce-l aşteptau pe Ponta s-a produs rumoare. „E gata cu el, şi-a luat-o“, s-a auzit „din public“. Ba chiar câţiva jurnalişti „au bătut cuba“, pentru a sărbători victoria lui Iohannis.  

image

A urmat Liviu Dragnea, însoţit de Călin Popescu Tăriceanu şi declaraţia sa eliptică, inspirând tensiune şi nesiguranţă. Totul a durat 30 de secunde. Oficialii PSD s-au grăbit să iasă, după care presa a luat-o la fugă spre ieşire, de unde se auzeau strigătele protestatarilor ce se apropiau. Rămăseseră câţiva jurnalişti. Dar şi câţiva oameni, privind deznădăjduiţi spre ecranul gigantic, de unde realizatorii Antena 3 îşi înghiţeau spumele. 

N-a mai trecut mult şi Victor Ponta a ieşit din sediu. Şi-a recunoscut înfrângerea şi le-a mulţumit tuturor românilor care s-au prezentat la vot. „Poporul  are întotdeauna dreptate. L-am sunat pe Klaus Iohannis ca să-l felicit pentru victorie”, a mai spus premierul, apoi s-a topit în noapte. 

vot

 Citeşte:

Exit poll alegeri prezidenţiale 2014. Turul doi. IRES, datele de la ora 21.00: Iohannis - 51,6%, Ponta -48,4%

Primele exit poll-uri date de televiziuni după închiderea urnelor, la ora 21.00, îl arată câştigător pe Klaus Iohannis. Datele de la TVR şi de la Digi 24 arată un avantaj pentru candidatul ACL, în timp ce Antena 3 şi RTV îl arată învingător pe Victor Ponta. Ultimele rezultate IRES anunţate la Digi 24 îl dau câştigător pe Iohannis, cu 52,16%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite