Iohannis: „Voi merge la toate şedinţele de Guvern“. Preşedintele ameninţă PSD cu referendumul pe Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, la Viena, că va merge la toate şedinţele de Guvern pentru a împiedica adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind amnistia şi graţierea. Şeful statului a lăsat de înţeles că ar putea declanşa şi referendumul pe Justiţie.

Jurnalist: Domnule preşedinte, aţi solicitat Premierului agenda fiecărei şedinţe a Guvernului. Veţi merge la fiecare şedinţă a Guvernului?

Klaus Iohannis: Da, am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru Preşedinţie, şi chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei Premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern.

Ordonanţa de urgenţă 13 a apărut pe ordinea de zi suplimentară. Dacă o astfel de ordonanţă privind amnistia şi graţierea ar apărea pe o astfel de ordine de zi, ce aţi putea să faceţi?

Klaus Iohannis: Ar fi o eroare gravă. O astfel de ordonanţă, de amnistie şi graţiere, ar fi o eroare foarte gravă pentru România.

Social-democraţii intenţionează să vă facă o plângere penală pentru înaltă trădare, au făcut declaraţii în acest sens. Cum priviţi acest demers? Ştim că acest demers ar putea duce şi la o suspendare a dumneavoastră din funcţie.

Klaus Iohannis: Este un demers politicianist, care, din capul locului, este sortit eşecului. Nu poate nimeni să facă o plângere penală împotriva Preşedintelui. Iar pentru înaltă trădare, este o procedură foarte complicată parlamentară, care, în primul rând, nu are niciun suport. Este o fantezie a pesediştilor.

Mai luaţi în calcul acel referendum privind justiţia?

Klaus Iohannis: Cu siguranţă despre acel referendum o să mai vorbim.

***

Preşedintele Klaus Iohannis are câteva pârghii legale de a pune beţe în roate ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea, pe care şi-au asumat-o public liderii PSD. Însă decizia finală e în mâinile tandmeului Tudorel Toader - Viorica Dăncilă. Iată care e traseul juridic al ordonanţei şi unde poate interveni şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, în perioada 17-18 decembrie, la Viena, la Forumul la nivel înalt Africa-Europa, la invitaţia cancelarului federal al Republicii Austria, Sebastian Kurz, şi a preşedintelui Republicii Rwanda, Paul Kagame, în calitate de înalţi reprezentanţi ai ţărilor care deţin Preşedinţia Consiliului UE, respectiv Preşedinţia Uniunii Africane.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite