INTERVIU Ludovic Orban: „Crin Antonescu nu-şi permite o negociere cu PSD cu săbiile pe masă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul liberal Ludovic Orban crede că preşedintele PNL Crin Antonescu este dependent de relaţia cu PSD, ceea ce dăunează liberalilor.

Ludovic Orban şi Crin Antonescu s-au aliat atunci când au simţit că PNL are nevoie de o schimbare. Se întâmpla în primăvara lui 2009, când, la Congresul PNL, Orban l-a ajutat pe Antonescu să-l debarce pe Tăriceanu din fruntea partidului. Drept recompensă, Orban s-a ales cu funcţia de prim-vicepreşedinte. În 2010, între cei doi a izbucnit un conflict, după ce Orban s-a opus votului pe listă şi, astfel,  a pierdut postul de prim-vicepreşedinte. Acum, din postura de disident, Ludovic Orban este primul care nu se sfieşte să prezică sfârşitul erei Antonescu. Chiar dacă la Congresul de vineri şi sâmbătă zarurile par aruncate, Orban critică modul în care Antonescu a negociat cu PSD.

„Adevărul“: Ce aşteptaţi de la Congresul PNL programat peste câteva zile?
Ludovic Orban: Discuţii despre identitatea PNL în contextul unei guvernări cu un partid socialist, reprezentarea ideilor liberale în Executiv şi o strategie care să ne asigure evoluţia ascendentă a PNL.

La ora actuală, ideile liberale nu se regăsesc în acţiunile Guvernului Ponta?
PSD, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, a schimbat complet foaia şi a diminuat dramatic competenţele reprezentanţilor PNL în Guvern. PNL nu mai are aproape niciun minister în care să poată să pună în practică programele partidului, în care să aibă competenţe depline.

Conducerea partidului ar fi putut gestiona altfel relaţia cu PSD?
Modul în care a fost gândită alianţa cu PSD ne-a pus în această situaţie. Preşedintele partidului, care este candidatul USL la prezidenţiale, nu îşi poate permite să negocieze cu săbiile pe masă. La nivel guvernamental, premierul este al PSD, iar decizia ultimă  îi aparţine. Profitând de această situaţie, PSD a fagocitat aproape toate competenţele importante ale ministerelor liberale.

Dar ce ar putea schimba Congresul PNL în privinţa relaţiei cu PSD?
Ar putea alege o conducere care să asigure o reprezentare serioasă a intereselor PNL. Fără discuţie, obiectivul de câştigare a alegerilor prezidenţiale este cel mai important. Dar atingerea acestui obiectiv nu trebuie să afecteze capacitatea de guvernare a PNL.

Concret, cum poate avea PNL o conducere mai puternică?
Punctul meu de vedere este că membrii noii conduceri trebuie aleşi uninominal. În acest fel, cei care acced la funcţii o fac pe baza meritelor lor şi nu pe baza unei relaţii bune cu preşedintele partidului. Un vicepreşedinte liberal care este ales pe listă este lipsit de orice legitimitate şi este legat să vozeze aproape orice iniţiativă a liderului partidului.

Dar dumneavoastră veţi candida pentru şefia partidului?
Nu voi candida.

Crin Antonescu va avea vreun contracandidat?
Crin Antonescu are un mare avantaj şi anume acela că este votat ca şi candidat la preşedinţie de congresul PSD. În ciuda poziţiei mele critice faţă de domnul Antonescu nu pot să nu accept faptul că acest acord este unul important. Dacă noi acum ne-am schimba preşedintele partidului am putea oferi exact pretextul de care are nevoie PSD pentru a nu mai sprijini candidatul PNL la funcţia de preşedinte. Pe de altă parte, această poziţie nu trebuie să îi permită domnului Antonescu să mai facă un pas spre transformarea PNL într-un partid de lider. Este mai mult ca sigur că domnul Antonescu nu va avea un contracandidat la şefia PNL.

Cum apreciaţi propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu de a organiza alegeri interne pentru candidatul PNL la prezidenţiale?
Este o propunere care ar trebui introdusă în statut, dar nu doar în privinţa candidatului la prezidenţiale. Şi candidaţii pentru Consiliile Judeţene ar trebui votaţi de organizaţiile locale, de exemplu.

Destinul domnului Antonescu în PNL e aproape de final. Aş vrea să înţeleagă toţi colegii mei că există viaţă în partid şi după Crin Antonescu.

Acesta poate fi un pretext pentru PSD de a nu mai sprijini candidatul PNL?
În cazul acesta particular, Crin Antonescu este sprijinit, la ora actuală, de PSD. Congresul PSD a votat susţinerea candidaturii lui Crin Antonescu la preşedinţie. Atât domnul Ponta, cât şi domnul Dragnea s-au şi exprimat, cu subiect şi predicat, că ei îl sprijină pe domnul Antonescu, nu sprijină un candidat PNL. Aceste afirmaţii exced protocolul dintre PSD şi PNL. Sunt convins că dacă, astăzi, domnul Antonescu s-ar supune unui astfel de scrutin în PNL nu ar avea niciun fel de problemă.

Dar există posibilitatea ca PNL să ajungă în opoziţie faţă de un guvern PSD?
Puneţi această întrebare cam devreme. PSD, în condiţiile alianţei cu PNL, a trecut de la acceptarea principiului parităţii la o tendinţă de a-şi maximiza puterea în dauna PNL. Din păcate, domnul Antonescu a pierdut din cauza unor greşeli neprovocate şi a înregistrat un uşor trend descendent în ceea ce priveşte cota de încredere. Vorbesc de eşecul referendumului, de prestaţia ca preşedinte interimar,  de aducerea lui Becali în partid. Trebuie făcut ceva pentru reconstrucţia lui Crin Antonescu ca şi candidat la prezidenţiale cu atât mai mult cu cât această candidatură trebuie gândită indiferent de conjunctura politică.Crin Antonescu trebuie să fie un candidat cu şanse cu sau fără sprijinul PSD. Evoluţia lui Crin Antonescu afectează şi scorul electoral al PNL.

Cum se poate schimba această stare de lucruri după Congres?
Vorbeam mai devreme despre sistemul uninominal în partid. Dacă nu ai pe nimeni lângă tine care să îţi spună lucruri care să nu îţi convină, şansa de a-ţi schimba un comportament greşit este foarte mică. Din păcate, astăzi, în jurul domnului Antonescu sunt extrem de puţini oameni care îndrăznesc să îl deranjeze cu o opinie diferită. Destinul domnului Antonescu în PNL e aproape de final. Indiferent dacă va câştiga sau va pierde alegerile prezidenţiale domnul Antonescu va pleca de la conducerea PNL. Aş vrea să înţeleagă toţi colegii mei că există viaţă în partid şi după Crin Antonescu. Eu personal îl voi susţine la Preşedinţia României, indiferent dacă îl va susţine sau nu PSD. Pe de altă parte, trebuie să ne gândim ce se va întâmpla cu partidul după 2014. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite