Instabilitatea din Europa, dezbătută în SUA. Dan Mihalache: după evenimentele din Ucraina, UE şi NATO nu pot reveni la situaţia dinainte în relaţiile cu Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache FOTO Mediafax
Şeful Cancelariei Prezidenţiale Dan Mihalache FOTO Mediafax

Instabilitatea actuală din estul Europei are şi oportunităţi ce trebuie înţelese şi fructificate, a apreciat ambasodrul României în SUA, George Maior, în cadrul unui eveniment public cu tema „România: Confronting the Challenges of Instability in Eastern Europe“ găzduit recent de German Marshall Fund, un centru de reflecţie cu sediul la Washington.

„În situaţia de instabilitate actuală, există de asemenea oportunităţi pe care trebuie să le exploatăm şi suntem încrezători că având în vedere criza pe care regiunea o confruntă, vom avea un imbold pentru cursul democratic şi prosperitatea ţărilor din regiune, un parteneriat transatlantic mai rezistent şi productiv, legături politice mai puternice între Uniunea Europeană şi SUA pe de-o parte şi, bineînţeles între celelalte ţări ale Europei de Est, pe de altă parte“, a declarat George Maior la dezbaterea pe tema instabilităţii din Europa de Est găzduită de German Marshall Fund.

Vorbind despre priorităţile bugetului acordat de NATO, ambasadorul Maior a subliniat că România îşi va mări bugetul apărării, la 2% din PIB în anii următori.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul vizitei în SUA a şefului Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache.

La rândul său, Dan Mihalache a apreciat că, după agresiunile Rusiei în Ucraina, UE şi NATO nu pot reveni la situaţia dinainte în relaţiile cu Rusia şi că încălcările legislaţiei internaţionale nu pot fi lăsate nesancţionate. De asemenea, şeful Cancelariei Prezidenţiale a subliniat necesitatea unei strategii americane pentru consolidarea prezenţei navale sale în Marea Neagră în vederea asigurării stabilităţii pe fondul presiunilor ruseşti.

Fostul ministru de Externe al României, Mircea Geoană, prezent la rândul său la eveniment, a subliniat că situaţia din Siria şi Ucraina trebuie privită identic. Criza refugiaţilor este direct legată de creşterea influenţei Rusiei în Siria şi estul Europei, a semnalat Mircea Geoană.

Dan Mihalache a efectuat o vizită oficială în SUA în perioada 1-5 februarie 2016. Cu aceasta ocazie, şeful Cancelariei Prezidenţiale, însoţit de ambasadorul României în SUA, a avut o serie de întâlniri bilaterale la nivel înalt cu reprezentanţi ai administraţiei americane, membri ai Congresului, organizaţii ale mediului academic şi de analiză, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Washington D.C.

În cadrul vizitei, Dan Mihalache a avut întrevederi cu Thomas Shannon, subsecretar de stat pentru Afaceri Politice al Departamentului de Stat, Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat din Biroul pentru Afaceri Europene şi Euroasiatice, Amos Hochstein, emisar special şi coordonator pentru afaceri internaţionale privind energia în cadrul Departamentului de Stat al SUA, Charles Kupchan, senior director pentru Afaceri Europene în cadrul Consiliului Naţional de Securitate al SUA, consilier al preşedintelui SUA, James Townsend, adjunct al asistentului secretarului apărării pentru NATO şi Europa, Mike Rogers, preşedinte al Subcomitetului pentru Forţe Strategice din cadrul Comitetului pentru Forţe Armate al Camerei Reprezentanţilor şi Jackie Walorski, membru al Comitetului pentru Forţe Armate din Camera Reprezentanţilor.

În cadrul discuţiilor a fost evidenţiat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale dintre România si SUA, reflectat prin dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre cele doua ţări, evidenţiindu-se dorinţa creşterii calitative a acestuia pe dimensiunea economică. Totodată, în întâlniri a fost exprimată satisfacţia faţă de nivelul relaţiilor de cooperare politică şi militară dintre România şi SUA, apreciindu-se în mod deosebit valoarea deciziei Administraţiei SUA privind sporirea de patru ori a bugetului destinat Iniţiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) pentru anul 2017, resurse care vor fi utilizate pentru întărirea capabilităţilor din zona central şi est europeană. De asemenea, au fost abordate o serie de teme, printre care securitatea energetică a statelor din Europa Centrală şi de Est, interconectarea infrastructurii energetice şi investiţiile din sectorul energetic, anunţă într-un comunicat Ambasada României în SUA, potrivit Agerpres.

Printre subiectele de discuţie s-au mai numărat cele legate de contextul politic şi de securitate regională, fiind salutată dezvoltarea robustă a componentei politico-militare, inclusiv declararea capabilităţii tehnice a facilităţii antirachetă a SUA de la Baza Militară Deveselu şi viitoarea sa integrare în sistemul de apărare antirachetă al NATO. De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fostabordată şi problema de interes a includerii României în programul Visa Waiver, acesta rămânând un obiectiv major al ţării noastre în relaţia bilaterală, mai notează Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite