Imunitatea lui Dan Şova, primul examen pentru Liviu Dragnea. Ce şanse are Şova să scape din nou de cătuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, îmbărbătat de colegi
Dan Şova, îmbărbătat de colegi

Liviu Dragnea le va cere senatorilor PSD să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, pe motiv că un vot negativ ar trezi din nou reacţia străzii, spun surse politice pentru „Adevărul“. Totuşi, grupul PSD de la Senat nu se supune tot timpul deciziei de partid, aşa că Şova ar putea profita de o majoritate conjuncturală.

Senatul va vota din nou pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, după ce, în urmă cu opt luni, majoritatea PSD l-a salvat de cătuşe. Totuşi, situaţia politică de acum este mult diferită: fostul premier şi lider PSD Victor Ponta, prietenul lui Dan Şova, nu mai are influenţă în partid, în Parlament nu mai există o alianţă stabilă între PSD-UNPR şi ALDE, iar hotărârile în Senat se adoptă cu majoritatea celor prezenţi, nu cu majoritate absolută ( din numărul total de senatori), cum stipula  Regulamentul în primăvară.Toate acestea pot fi cu dus-întors pentru Şova.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că liderul PSD Liviu Dragnea le va cere senatorilor din propriul partid să voteze favorabil solicitările procurorilor DNA de reţinere şi arestare preventivă pe numele lui Dan Şova. Decizia oficială va fi anunţată luni, când conducerea Senatului se va reuni pentru a lua în discuţie cazul senatotului PSD. „Ar însemna să fim complet idioţi să respingem cererile DNA, mai ales acum când abia s-au liniştit apele. Toată conducerea PSD este conştientă că un vot negativ ne-ar aduce mari probleme de imagine. Nici nu vreau să mă gândesc. Însă niciodată nu se poate impune o decizie în totalitate. Dragnea a spus să votăm pentru şi la învestirea Guvernului Cioloş, dar mulţi au votat împotrivă“, au spus surse din PSD pentru „Adevărul“.

Scenariul pro-Şova
Grupul senatorial al PSD este singurul organism de partid care nu poate fi ţinut în frâu de conducere. Un exemplu grăitor s-a petrecut în urmă cu două luni, când senatorii social-democraţi  aproape că l-au linşat pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Iulian Matache, într-o şedinţă la Parlament. A fost nevoie ca Liviu Dragnea să vină personal la Senat pentru a calma spiritele. Cât timp Victor Ponta a condus PSD, în fruntea grupului senatorial era Ilie Sârbu, care controla situaţia.

Dragnea l-a schimbat pe Sârbu cu Mihai Fifor, un senator care n-are pic de influenţă în rândul colegilor. Iar Dan Şova, care negociază personal cu fiecare senator în parte indiferent de partid, ar putea profita de nesincronizarea PSD.În plus, în grupul social-democraţilor există câţiva senatori cu mare influenţă care nu respectă decizia partidului. Printre ei: Şerban Nicolae (care nu a votat nici guvernul Cioloş) şi Ecaterina Andronescu, solidară cu toţi colegii cu probleme penale. De altfel, Andronescu a dat un prim semnal favorabil lui Şova. „Sunt foarte atentă la abordări, cred că cine făptuieşte împotriva legii trebuie să plătească, dar, în acelaşi timp, numai faptul că eşti în viaţa publică şi că eşti acolo pentru că ai încercat cu expertiza profesională să aduci un plus, atunci nu ar trebui să treci prin asemenea situaţii”, a spus liderul PSD pentru Digi 24.

Răzvrătiţilor din PSD li s-ar putea adăuga şi senatorii ALDE, în condiţiile în care Călin Popescu Tărciceanu exersează în fiecare zi un discurs anti-Justiţie. Ba chiar şi parlamentarii UNPR ar putea fi alături de Şova, la fel cum au fost şi în urmă cu opt luni. Rămâne memorabilă secvenţa în care Ruxandra Jipa, senator UNPR, l-a miruit pe Dan Şova, apoi a votat împotriva ridicării imunităţii.

Faptul că nu mai există o majoritate clară în Parlament este un mare avantaj pentru fostul ministru al Transporturilor. Mulţi senatori vor vota împotrivă, apoi îşi vor pasa responsabilitatea de la unul la altul, pentru că nu mai formează o echipă. Cât timp majoritatea PSD-UNPR-ALDE era funcţională, Opoziţia putea demonstra pe baza cifrelor cine e de partea penalilor şi cine de partea Justiţiei. Acum, chiar şi unii liberali s-ar putea asocia cu Dan Şova, deşi Alina Gorghiu spune clar: „PNL va vota pentru ridicarea imunităţii“.

Scenariul anti-Şova
Sunt şi câteva amănunte în defavoarea lui Dan Şova. Primul: PSD este condus acum de Liviu Dragnea, care va face tot ce e posibil să arate că PSD s-a schimbat şi că nu se opune Justiţiei, mai ales că la anul vin alegerile. În plus, Dan Şova este prieten bun cu Ponta, iar Dragnea n-ar avea de ce să salveze de la cătuşe un tovarăş al fostului său rival. „Nu mai e Victor Ponta preşedinte şi premier, prietenul domnului Şova. S-ar putea ca, de această dată, PSD să voteze diferenţiat şi să nu mai fie bloc în apărarea lui Şova“, a spus şi  liderul PNL Ludovic Orban.

Un alt argument în defavoarea lui Şova este Regulamentul Senatului. În primăvară, au fost mai multe voturi pentru reţinerea lui Şova decât împotrivă, însă nu s-a întrunit, aşa cum cerea Regulamentul, majoritatea absolută (din numărul total de senatori), ci doar o majoritate simplă (din numărul senatorilor prezenţi). Evident, a fost o tactică din partea aleşilor PSD să nu se prezinte la şedinţă. Între timp, Regulamentul Senatul a fost modificat în sensul în care se stipulează majoritatea simplă pentru adoptarea unei hotărâri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite