Guvernarea PNL de la Paşte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii noului PNL anunţă la începutul anului că îşi doresc preluarea guvernării în 2015. Declaraţia face bine la moral, dar ridică mai multe întrebări.

Cum ar veni PNL la putere? Sunt doar două căi. Prima, o moţiune de cenzură trecută cu succes prin parlament. A doua, alegeri anticipate care să aducă victoria PNL. În opinia doamnei Alina Gorghiu, preşedintele PNL, liberalii şi-ar dori să cucerească puterea prin alegeri, ceea ce ar fi mai legitim. Dar, când USL a venit la guvernare în urma moţiunii de cenzură care a dărâmat cabinetul Ungureanu, nu a fost la fel de legitim? Dincolo de aceste nuanţe, alegerile anticipate sunt o himeră în România. Dacă pică un guvern, se va investi un nou premier şi lucrurile vor merge mai departe. Evident, încurajat de sondajele de opinie, PNL se şi vede marele câştigător al alegerilor, dacă scrutinul se va organiza duminica viitoare, aşa cum sună întrebarea clasică a cercetărilor sociologice. Cel mai probabil, alegerile nu se vor organiza ”duminica viitoare” în acest an, aşa că PNL ar trebui să se gândească mai mult la varianta moţiunii de cenzură.

Pentru a avea succes o moţiune de cenzură, este nevoie ca resursele de rezistenţă ale guvernării în curs să se fi consumat. Dar, guvernarea Ponta nu este într-o asemenea situaţie. Liderii PSD de la centru şi cei din teritoriu înţeleg prea bine că adevăratul dezastru pentru partid ar veni abia dacă ar pierde Palatul Victoria. Lupta pentru putere din interiorul partidului este acerbă, dar le-ar conveni baronilor PSD să depindă de fondurile aflate la cheremul unui premier de la PNL? Ar fi ei mai câştigaţi dacă în loc să discute cu Victor Ponta, ar trebui să facă anticamera pe la cabinete conduse de adversarii lor politici? Le va fi mai bine în Opoziţie, decât le este acum la Putere? MRU a picat tocmai pentru că a fost băgat cu forţa de Traian Băsescu pe gâtul PDL. El a fost un premier rupt de partidul care ar fi trebuit să-l susţină şi rezultatul s-a văzut. Situaţia nu este similară pentru Victor Ponta şi debarcarea sa de la şefia guvernului cu sprijinul explicit sau tacit al propriilor parlamentari este puţin probabilă. Sigur, PSD ar putea să se teamă de trădarea aliaţilor care îi asigură majoritatea în acest moment. Pentru asta nu este suficientă forţa de negociere a PNL. Ar trebui să intre în joc şi preşedintele Iohannis care să facă şi să desfacă majorităţi după modelul lui Traian Băsescu. Dar, tocmai asta a spus Iohannis că nu va face, că nu va repeta modul în care Băsescu a înţeles să-şi exercite prerogativele constituţionale. Klaus Iohannis nu este tipul de preşedinte care să ia parlamentarii la telefon şi să le ceară să sară în barca PNL, oricât de mult şi-ar dori partidul să facă un asemenea gest.

Asta nu înseamnă că o moţiune de cenzură nu ar avea nicio şansă. Marea problemă a guvernării Ponta este guvernarea însăşi. Premierul Victor Ponta a angajat chetuieli substanţiale de natură socială în bugetul pe 2015 cu scopuri electorale evidente. El şi-a făcut socoteala că va câştiga preşedinţia şi va lăsa succesorului său la Palatul Victoria beleaua bugetului pe cap. Dar, ce a pregătit Victor ponta pentru altul, se întoarce împotriva lui. Bugetul încropit în ultimele zile din decembrie s-ar putea să nu reziste şi să aibă nevoie de rectificări disperate. Atunci ar fi momentul unei moţiuni de cenzură care să taxeze o criză bugetară ce ar deveni iminentă. Un guvern incompetent în construcţia bugetului, obligat, fie să taie investiţiile, fie să să ridice ridice nivelul fiscalităţii, nu ar avea cum să reziste unei moţiuni de cenzură.

Dar, până să se ajungă acolo, PNL ar mai trebui să construiască un program serios pentru România, altfel degeaba  guvernarea va veni la Paşte sau chiar mai devreme.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite