Guvernăm şi noi mai cu talent?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea a stat cu sufletul la gură urmărind telenovela Morar Magnificul mai ceva decât serialul original dedicat marelui sultan al turcilor.

Mazilirea fostului procuror, „erou“ al luptei anticorupţie, a tulburat apele politice şi minţile uşor răvăşite, dealtfel, ale comentatorilor înşiraţi ca mărgelele pe aţă, de la stânga la dreapta numărând. Până la urmă, s-a produs inimaginabilul, abominabila dublă trădare, Băsescu l-a vândut pe Morar, Ponta a întinat nobilele idealuri ale USL.

Anul trecut l-am dedicat suspendării lui Băsescu. Anul ăsta, în primul trimestru, ne-am ocupat de bătălia Blaga-Udrea, de despărţirea  preşedintelui de PDL, de soarta lui Daniel Morar şi acum ni se livrează la domiciliu semipreparatul Mişcarea Populară despre care nu se ştie cu ce se mănâncă.  După atâtea palpitaţii, care este gheşeftul? Guvernul e la locul lui, Băsescu aşijderea. Tot aşa şi criza.

Dincolo de Traian Băsescu, România este o ţară de guvernat. Ceea ce pare uşor nerealist din moment ce factorii-cheie ai guvernării îşi petrec majoritatea timpului încercând să explice ce fac în rest, adică în puţinul răgaz în care nu se află în platourile televiziunilor.

Logic, ar trebui să iei o decizie pe care să o explici apoi publicului. La noi, e invers. Întâi explici ce ai vrea să faci, după care explici din nou, de ce te-ai răzgândit. A doua zi, renunţi la răzgândeală şi te întorci la prima opţiune.

Ceea ce necesită un tur de forţă în comunicarea publică. Adevărul este că, în ciuda multor nenorociri, România nu stă atât de rău, pe cât ne place să credem. Cifrele macro-economice  o dovedesc, cum la fel de corectă este afirmaţia că oamenii nu se hrănesc cu cifre. Dar, cifrele se pot transforma în pâine, dacă cineva chiar şi-ar propune acest lucru.

Singura şansă reală pentru USL este să mişte ceva în economie.

Apriga bătălie dusă pe subiectul pactului Ponta-Băsescu a consumat timp şi energie cât să scoţi o economie din criză. Se spune despre Crin Antonescu că, având ca obiectiv alegerile prezidenţiale din 2014, interesul său primordial este să păstreze milioanele de voturi ale electoratului anti-băsist. Asta ar explica diferenţa de viziune şi de acţiune faţă de un Victor Ponta care nu are alegeri decât în 2016. O asemenea concluzie poate fi realistă şi nu a fost respinsă explicit de cei doi lideri ai USL.

Eroarea este în altă parte. Lucrurile nu stau încremenite până la sfârşitul lui 2014, cu atât mai puţin până în 2016. Lumea se schimbă cu o viteză ameţitoare. Pentru mulţi, criza este un dezastru. Altora le oferă oportunităţi.

Este ca în război. Imperii se pot prăbuşi, pe ruinele lor cresc alte puteri. În tulburarea generală se deschid drumuri, se ivesc şanse. Totul ţine de priorităţi. Câteva obiective clare, asumate şi sprijinite pot aduce banii care să creeze locuri de muncă. Este vorba despre  autostrăzi şi transporturi în general, energie, agricultură şi dezvoltare rurală.

Din păcate, USL a fixat ca obiective revizuirea Constituţiei şi regionalizarea. Şansele, atât pentru una, cât şi pentru cealaltă, sunt destul de mici, iar beneficiile, încă incerte. Traian Băsescu are capacitatea să blocheze un proces de revizuire, altul decât cel pe care şi-l doreşte. Poate ataca la Curtea Constituţională, acolo unde va avea o majoritate şi mai clară, poate cere boicotarea referendumului de validare. Iar regionalizare fără o nouă Constituţie, nu se poate.

Singura şansă reală pentru USL este să mişte ceva în economie. Să arate că guvernează mai bine decât a făcut-o Traian Băsescu. Atunci, Crin Antonescu nu ar mai avea să se teamă că pierde din electoratul anti-băsist pentru că ar avea şi alte argumente decât înlăturarea lui Băsescu de la Palatul Cotroceni. Oricum, pleacă singur în 2014. La fel pentru Victor Ponta, un mandat mai bun la guvernare, l-ar aduce într-o poziţie favorită în 2016. Dar pentru asta, Crin Antonescu şi Victor Ponta trebuie să dea un sens votului primit în decembrie 2012 şi să guverneze din când în când, măcar în timpul liber.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite