Ghinea (USR): Vrem să eliminăm beneficiile materiale ale Casei Regale. Să se gândească mai mult la ţară decât la înţelegeri politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea

Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea a declarat luni că partidul din care face parte va formula o serie de amendamente la proiectul de lege privind statutul Casei Regale prin care să elimine beneficiile materiale şi subordonarea instituţiei faţă de politic, adăugând că viitoarea şefă a Casei regale trebuie să se gândească mai mult la public şi la ţară decât la înţelegeri politice cu cei care guvernează temporar România.

„Venim cu amendamente prin care să eliminăm beneficiile materiale şi subordonarea Casei Regale politicului şi dacă aceste amendamente vor fi votate, vom vota şi noi proiectul de lege. Cu alte cuvinte vrem să alocăm fonduri pentru educarea publicului în ideea de respect pentru monarhie, vrem să eliminăm beneficiile materiale ale Casei Regale şi ale şefului Casei regale şi atunci devine un proiect de lege respectabil în ideea de monarhie şi nu un proiect de lege care nu face decât să şantajeze perpetuu Casa Regală astfel încât să fie la bunul plac al politicienilor”, a declarat Cristian Ghinea.

Vicepreşedintele USR a explicat că, prin iniţiativa legislativă propusă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Casa Regală devine o instituţie banală a statului român prinsă în bugetul de stat, dependentă de statul român şi prin alte bunuri, cum ar fi Palatul Elisabeta.

”Nu facem decât să creăm o nouă instituţie care să fei controlată politic. Casa Regală ar trebui să fie independentă de statul român, autonomă, să fie o voce legitimă a publicului şi pentru asta trebuie să rămână independentă. Casa Regală devine subordonată politic prin acest proiect de lege. Cred că viitoarea şefă a Casei Regale trebuie să se gândească mai mult la public şi la ţară decât la înţelegeri politice cu cei care guvernează temporar România”, a conchis Ghinea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus săptămâna la Parlament iniţiativa legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României.

Propunerea legislativă prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat şi acordarea statutului de utilitate publică. În plus, legea propune recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, şi cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfăşurarea optimă a activităţilor şi funcţiilor de reprezentare ale acesteia, se arată într-un comunicat.

”Aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, precizează sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite