George Maior a prezentat în Parlament activitatea SRI din ultimii 6 ani: România a fost ţinta ameninţărilor teroriste şi cibernetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul SRI George Maior s-a prezentat marţi în faţa parlamentarilor pentru a da explicaţii privind activitatea SRI din ultimii şase ani. Raportul de activitate al SRI nu a fost supus la vot.

Principalele declaraţii ale lui George Maior, director SRI:

UPDATE Vicepremierul Gabriel Oprea: Această entitate a plecat de la o cotă mică de încredere. România este respectată de către partenerii oştri internaţionali şi pentru faptul că suntem un factor generator de siguranţă şi este meritul SRI. Sunt pofesionişti şi îşi fac meseria. 

Consider că am avut o cooperare foarte bună cu dvs. Ne-am ocupat împreună de informarea factorilor beneficiari în stat. Am să încer să fac o sinteză a ce reprezentat aceşti şase ani şi ce înseamnă acest serviciu. Putem decela mai multe domenii. Este voba de reforma serviciului, strategia de informaţie a serviciului, noi proceduri, noi mecanisme pentru colectarea informaţiilor. A rezultat un serviciu capabil intelectual şi operaţional.


În 2010, în timpul globalizării am adoptat o nouă strategie, SRI în era informaţională, ce a presupus adaptarea serviciului în această dinamică informaţională. Cred că vom avea unul dintre cele mai moderne servicii, capabil să se adapteze la ceea ce înseamnă modernitate.

Din punct de vedere al ameninţării teroriste, dacă am pornit în 2006 la un nivel scăzut, am ajuns în 2012 să devenim o ameninţare a uni set de factori politici şi militari. Primăvara arabă ne poate afecta şi pe noi.  Participarea noastră Afganistan ne face o ţintă, scutul antirachetă care se vor diloca atrag atenţia şi unor entităţi teroriste. Facem eforuti de a ţine departe aceste ameninţări de terioriul ţării noastre, binenţeles cu fonduri. Ameninţarea cyber nu exista în 2006, există destul de pregnant astăzi.

Dacă cineva este privat de contul său de bancar, dacă un minister este sionat electronic afectează şi securitatea naţională a României şi pe fiecare cetăţean. Este o nouă dimensiune, am devenit autoritate naţională în cibernetică din 2011.

Va fi o provocare a României care necesită resurse pentru a face faţă.
În ceea ce priveşte extremismul de factură etnică, acest fenomen a fost foarte bine documentat de serviciu. Cred că rezultatele se văd în gestionarea acestui fenomen. Din punct de vedere al securităţii, serviciul a putut documenta posibilele reverberaţii asupra economiei României.

Şi datorită acestui serviciu de informaţii, dacă au fost greşeli mi le asum. Nu există perfecţiune în acest domeniu. Am evitat suprizele majore pentru statul român, catastrofele au fost evitate. Cred că serviciul este neutru, nu avem altă umbrelă în afară de legalitate, suntem responsabili în faţa legii. 

Totodată, parlamentarii din Comisia de Apărare şi Siguranţă Naţională au analizat raportul de activitate al SRI. Expunerea făcută de Georgian Pop, membru în Comisia de Apărare, a fost în favoarea SRI.

Principalele declaraţii ale lui Pop: 

Comisia a constatat că raportul de activitate îndeplineşte condiţiile pentru a fi pus spre dezbatere. Comisia a constatat că în anul 2012  a existat  o creştere a riscului de terorism. România a fost posibilă ţintă a atacurilor teroriste. Am constatat că o altă preocupare a fost legată de ameninţările cibernetice. România reprezintă o ţintă în spaţiul cibernetic. SRI  a contribuit la prevenirea şi contracararea ameninţărilor cibernetice. Comisia a constatat efoturile pentru protecţie informaţiilor

Securitatea economică a reprezentat o prioritate pentru SRI în 2012. A constatat că pentru combaterea unir fenomene preucm corupţia a fost o preocupare constantă. Terorism, traficul transfrontalier de arme a avut o tendinţă de creştere. Comisia a constatat că SRI  a acţionat în conformitatea cu prevederile Constituţiei şi a legii în vigoare.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite