Gabriel Oprea aşteaptă mila lui Dragnea ca să scape de dosarul „Limuzina“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, stă din nou la mâna senatorilor PSD, de această dată pentru a scăpa de procurori în dosarul „Limuzina“. Social-democraţii aşteaptă ordinul lui Liviu Dragnea pentru a şti cum abordează şedinţa de miercuri din plenul Senatului.

Senatorii jurişti au avizat pozitiv solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pentru Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), însă scorul a fost strâns: şase voturi „pentru“ şi cinci „împotrivă“. În Comisia juridică a Senatului, cele două mari partide dispun de forţe asemănătoare: cinci senatori PNL, patru senatori  PSD şi câte unul sunt de la UNPR şi UDMR. Potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, cei cinci senatori PNL au votat„pentru“, ceea ce înseamnă că un vot a venit cel mai probabil de la reprezentantul UDMR, Pataki Csaba, în timp ce coaliţia PSD-UNPR a făcut bloc pentru a-l apăra pe Oprea.

Azi, senatorii sunt chemaţi în plen pentru a vota „pentru“ sau „împotriva“ încuviinţării penale a fostului vicepremier. Potrivit unor surse politice, Gabriel Oprea a început să negocieze cu parlamentarii salvarea sa, în contextul în care mai este cercetat şi în dosarul „Girofarul“ , în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină. Votul este crucial: dacă solicitarea DNA va fi respinsă în plen, Oprea nu va mai putea fi cercetat. Practic, dosarul se va închide. Surse parlamentare au povestit pentru „Adevărul“ că Oprea mizează pe senatorii PSD. „Oprea a prins curaj după salvarea lui Mădălin Voicu. Nu am curaj să pariez pe votul de mâine. Totul depinde de semnalul lui Dragnea“, spun sursele citate.

Cum s-a apărat Oprea

Concret, Oprea este acuzat că, în calitate de ministru, a suplimentat bugetul DIPI cu 410.000 de lei pentru a fi cumpărată o limuzină Audi A8, care să-i servească la deplasări. Altfel spus, banii dedicaţi culegerii de informaţii au fost cheltuiţi pentru confortul personal al ministrului. „Le-am spus colegilor de la Comisia juridică faptul că în timpul mandatului meu ca vicepremier şi ministru de Interne nu s-a cumpărat o maşină sau zece, ci 5.000 de maşini. Ca ministru de Interne aveam protecţie de SPP şi maşină luată în comodat de la altă instituţie, care se mai strica din când în când. Într-un context cu multe vulnerabilităţi, riscuri la adresa vieţii conducerii MAI, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI, un autovehicul“, a declarat Oprea la ieşirea de la şedinţa Comisiei juridice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite