Frans Timmermans: Dacă nu intraţi în UE, Putin făcea în România ce face acum în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frans Timmermans. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Frans Timmermans. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat ultimele guverne ale PSD pentru ignorarea avertizărilor venite în urma rapoartelor MCV şi a subliniat faptul că România ar fi fost în situaţia Ucrainei de azi, dacă nu ar fi făcut eforturi să intre în Uniunea Europeană.

Venit la Bucureşti pentru a i se decerna un titlu de Doctor Honorius Causa de către SNSPA, Frans Timmermans a vorbit în mai multe intervenţii despre situaţia României, în contextul în care legislaţia, mai ales în domeniul penal, suferă din ce în ce mai multe modificări controversate.  „În ultimii 20 ani de an, avantajul de a fi în poziţia mea, de a avea traiectoria mea publică este că vă pot spune că am văzut evoluţia României cu ochii mei. Şi că era complet diferită la sfârşitul anilor ’80 şi la începutul celor ’90. Dacă îmi spuneaţi atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, trebuia să ne încredinţăm unui spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Şi restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. Şi a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine că dacă nu făceaţi acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina, o făcea şi în România”, a declarat Frans Timmermans în discursul susţinut cu ocazia primirii titlului.

„Când statul de drept e călcat în picioare, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere“

Timmermans a făcut mai multe aluzii la modul cum se comportă partidele aflate la putere, cum e şi cazul PSD, formaţiune care susţine că din moment ce a primit cele mai multe voturi îşi permite să legifereze tot ce vrea. „Dacă statul de drept e ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este reinterpretată după ideea «câştigătorul ia totul», atunci cu siguranţă veţi vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o corupţie crescută, pentru că, atunci când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere aşa cum ar trebui“, a completat Timmermans în discursul susţinut la decernarea titlului.

Ulterior, acesta a urecheat Guvernul României pentru faptul că nu ţine cont de recomandările venite din partea Comisiei Europene. „De la publicarea MCV nu am văzut dovezi, doar ignorare a recomandărilor UE din partea României şi încercăm să găsim cea mai bună rezolvare “, a afirmat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, înainte de întâlnirea cu Viorica Dăncilă. De asemenea, acesta a subliniat faptul că aşteaptă ca experţii Comisiei Europene să se întâlnească cu oficialii statului român pentru a discuta despre recomandările din raportul MCV. „ Vrem să ne asigurăm că putem face progrese în ce priveşte domnia legii în România şi vrem să ne asigurăm că lupta împotriva corupţiei nu este abandonată şi continuăm această luptă, deoarece este foarte important pentru viitorul acestei ţări“, a afirmat Timmermans, înainte de întrevederea cu Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite