Fenomenul Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Mircea Diaconu a ajuns în Parlamentul European ca independent FOTO Arhiva Adevărul
Actorul Mircea Diaconu a ajuns în Parlamentul European ca independent FOTO Arhiva Adevărul

REUŞITĂ  Scorul obţinut de Mircea Diaconu la europarlamentare, ca independent,l-a transformat din actor în cea de-a patra „forţă politică“ a ţării. Cum s-a ajuns aici?

Mircea Diaconu a ajuns în Parlamentul European cu un rezultat neaşteptat, deşi foartă puţină lume îl credita cu şanse. Diaconu a obţinut nu mai puţin de 6,81% din voturi la nivel naţional, în termeni reali, acest procent înseamnând 379.528 de voturi.

Această cifră îl aşază pe fostul director al Teatrului „Nottara“ pe locul patru în clasamentul alegerilor europarlamentare, după partidele tradiţionale PSD, PNL şi PDL. Deci a patra forţă politică a României va fi reprezentată la Bruxelles printr-un singur om, devenit, peste noaptea electorală de duminică, o instituţie.
Pentru un partid politic, cifra pe care a obţinut-o Mircea Diaconu reprezintă două mandate de europarlamentar. Un candidat independent avea nevoie de doar 3% pentru a ajunge la Bruxelles, ceea ce înseamnă că restul de peste trei procente se pierd.

Uitându-ne pe cifre, vedem că Diaconu a reuşit să strângă mai multe voturi decât UDMR (6,30%), deci înseamnă mai mult decât întregul electorat maghiar. Diaconu a reuşit să strângă mai multe voturi şi decât PMP (6, 21%), deci înseamnă mai mult decât electoratul unui partid girat de preşedintele Traian Băsescu. Care este secretul lui Mircea Diaconu? Cum a reuşit să parcurgă atât de repede drumul de la actorie la politică? Răspunsul său este unul simplu. „Sunt un om normal, iar oamenii au votat pentru normalitate“, s-a autocaracterizat Mircea Diaconu, imediat după aflarea rezultatelor.

Fostul său şef politic, Crin Antonescu, a tradus altfel succesul său. „Decriptez un sens de vot antisistem în votul pentru Mircea Diaconu“, a spus Crin Antonescu. Cel care a provocat, involuntar, acest vot antisistem a fost chiar Antonescu însuşi, atunci când l-a scos pe Mircea Diaconu de pe lista PNL pentru europarlamentare, în urmă cu două luni, după ce Curtea Supremă hotărâse că Diaconu s-a aflat în stare de incompatibilitate, drept pentru care avea interzis la funcţii publice timp de trei ani.

Disidenţa lui Mircea Diaconu a început chiar în acea seară, în studioul Antenei 3, care, de altfel, l-a adoptat şi i-a făcut campanie până în ziua alegerilor. A fost prezentat drept „omul care se luptă cu justiţia controlată de Băsescu“, „omul terfelit de PNL“, şi, mai exact, „omul antisistem“.

Cel mai fervent susţinător al lui Mircea Diaconu a fost chiar premierul Victor Ponta. „Îl susţin din toată inima, dar nu ştiu dacă nu cumva îi fac rău. O să înceapă cu dom’ne, Antena 3, Voiculescu, Ponta, am văzut deja propaganda băsistă“, spunea premierul chiar la Antena 3. Până la urmă, justiţia i-a dat dreptul de a candida, iar Mircea Diaconu a intrat în competiţie cu această etichetă: omul antisistem.

Cariera politică, pe scurt


Până să reprezinte Româmnia la Bruxelles, Mircea Diaconu a parcurs un drum sinuos, presărat cu demisii, interdicţii şi procese. Diaconu şi-a dat demisia din Parlament în 2012, e drept, cu numai trei săptămâni înainte de a-şi termina mandatul, după ce a fost declarat incompatibil de ANI, verdict consfiinţit de Curtea Supremă. Având această tinichea, nu a mai candidat pentru un fotoliu de parlamentar, dar, un an jumătate mai târziu, s-a gândit că ar vrea un loc de europarlamentar. Crin Antonescu a mers pe mâna justiţiei şi nu l-a acceptat pe listă. Drept urmare, Diaconu şi-a dat demisia din PNL şi a început să strângă semnături pentru a candida independent, fiind susţinut puternic de Antena 3 şi PSD.

„Actorul, povestea şi trustul“

Analistul politic Radu Magdin crede că succesul lui Mircea Diaconu se datorează unui cumul de factori. „Este un om cu o notorietate deja existentă, ca actor. Şi a avut o poveste bine spusă ca luptător antisistem: ANI s-a luat de mine pe nedrept, instanta mi-a dat dreptate, sistemul mă atacă, eu lupt împotriva lui, nu renunţ. Un trust media puternic în spatele lui, care i-a multiplicat notorietatea şi povestea. Combinaţia acestor lucruri – fără oricare dintre ele nu ajungea al patrulea partid al ţării – l-a făcut celebru şi l-a adus la victorie. Deci actorul, povestea şi trustul l-au făcut europarlamentar“, a rezumat Radu Magdin.

„La prima vedere pare un vot natural dacă se confirmă faptul că Diaconu a fost votat masiv în oraşele mari. Pe de altă parte, nu putem exclude nici transferul politic, mai ales dacă luăm în considerare câteva scoruri foarte ridicate obţinute de Mircea Diaconu în fiefuri tradiţionale ale PSD. Dacă este vorba totuşi despre un vot natural, asistăm la un fenomen interesant care ne poate arăta un începtul de tendinţă a românilor de a vota altceva decât partide tradiţionale“, crede şi Remus Ştefureac, analist politic.

După scorul nesperat la europarlamentare, unii îl văd pe Diaconu deja candidat la Preşedinţie. Poate merge atât de departe povestea politică a lui Mircea Diaconu? „Da! Dar trebuie asumat de un partid, căci altfel nu ajunge în turul doi“, spune Radu Magdin.

Vă mai recomandăm:

Europarlamentare 2014. Live text. Constanţa rămâne sub media naţională, cu prezenţă finală de 29,14%. Radu Mazăre, cu manechinele minore la vot: „Facem educaţie civică la tineret“

Europarlamentare 2014 - nu ştii cu cine să votezi? Trei teste online te vor ajuta

România alege. Mic îndreptar pentru ziua alegerilor

Voturi, nu Like-uri

Algoritmul din faţa buletinului de vot şi de ce greva cetăţenească nu e o opţiune


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite