Elena Udrea: Ultimul raport MCV are mai multe erori. Nu doar corupţia ucide. Mai gravă este prostia, incompetenţa şi delăsarea celor care ne conduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea. FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea. FOTO Marian Iliescu

Fostul ministru al Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea a vorbit, miercuri seară, despre ultimul raport MCV, activitatea DNA, finanţarea partidelor politice şi faptul că în alegerile din 2016 o să se vadă din nou problemele legate de susţinerea formaţiunilor implicate în cursele electorale, fie că e vorba de scrutinul pentru locale, fie pentru parlamentare.

Deputatul independent Elena Udrea a abordat o paletă largă de teme, de la lucruri care ţin de evoluţia luptei anticorupţie, aşa cum precizează ultimul raport MCV, până la teme cum sunt finanţarea partidelor politice şi pregătirea alegerilor. 

Udrea consideră că, în continuarea, în România, Justiţia şi instituţiile care lucrează pentru înfăptuirea Justiţiei pun accentul mai mult pe partea de construcţie a unei bune imagini publice şi pe încătuşarea celor aflaţi în cercetare, nu pe partea de recuperare a prejudiciilor. De asemenea, fostul ministru nu s-a declarat prea încântată de ultimul raport MCV argumentând, pe scurt, faptul că acesta are mai multe erori, cum sunt cele legate de menţionarea lui Tăriceanu care s-ar fi pronunţat asupra unui caz neterminat sau pe faptul că în cazul incendiului de la Colectiv corupţia ar fi fost un factor esenţial .

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea: 

Despre recuperarea prejudiciilor 

Este firesc ca o avere, bunurile dobândite în urma unor infracţiuni, să fie confiscate. Dar să existe o decizie definitivă. În România, din păcate, accentul nu se pune pe recuperarea prejudiciului, ci pe condamnare. Foarte mulţi care cunosc cazul meu cred că deja m-au văzut ca vinovată. Opinia publică e influenţată de această imagine. Chiar şi judecătorii sunt influenţaţi de percepţia publică, această percepţie de vinovăţie.

Înainte nu erau anchetate nume mari din politică. Avem miniştri care nu au fost purtaţi în cătuşe când erau duşi la Parchet. Eu am un statut „privilegiat” când vine vorba de cătuşe şi procese . Dacă e un fetiş acest lucru, foarte bine. 

Dacă toată lumea presupune că am conturi afară şi stau pe mormane de bani, le spun că toţi banii mei sunt în declaraţiile de avere. 

Despre DNA şi MCV

Nimeni nu poate să ia meritul instituţiei pentru ceea ce a făcut în ultimii zece ani. Nimeni nu poate să spună că nu funcţionează, că nu a fost o activitate bogată. Sunt lucruri care s-au întâmplat. percepţia că DNA-ul lucrează, e corectă. Însă, dacă 14.000 de sesizări la DNA, atunci mă între cum de DNA-ul lucrează tot la cele referitoare la Elena Udrea. Eu nu spun că mă abuzează (n.r - DNA-ul).

În timp ce mie mi s-au făcut cereri de arestare preventivă peste cereri, dosare peste dosare, altor colegi de guvernare nu li -s a făcut nimic. Trebuie să fim atenţi să nu se ajungă la abuzuri.  Aş împărţi activitatea mea în două: activitatea de ministru şi activitatea de om politic. 

La audierile denunţătorilor a participat presa. A fost un circ. Au fost declaraţii uluitoare pe care le-au dat. Bâlbe, minciuni. Un singur om spune că a luat geanta şi mi-a dat-o mie după nouă declaraţii de dinainte contradictorii. E în instanţă acest dosare şi se poate participa că e public. 

Despre alegeri şi banii pentru partide

Vin alegerile. O să fie cheltuiţi mulţi bani.Sunt două categorii de politicieni: cei care duc banii la partid şi cei care duc banii acasă.Îi rog pe cetăţenii care se tot oripilează de banii folosiţi în campanii, îi rog să-şi deschidă şifonierul. O să găsească o umbrelă pe care scrie, PSD, PNL sau PDL. Şi e doar un exemplu. Ştiu cum se finanţează partidele şi oamenii politici. Eu am spus că ştiu cum a finanţat Dorin Cocoş PDL. Se pare că cei de la partid nu prea mai ştiu. 

Eu când am aflat că la ANRP se dau şpăgi de milioane m-au dus la fostul preşedinte şi l-am anunţat. Acesta a anunţat SRI-ul care după şase luni a zs că acolo (n.r.-ANRP) totul e în regulă. 

În corupţia asta legată de finanţarea partidelor e vinovată şi presa. Banii ajung şi la presă, nu doar la cetăţeni. Eu nu am auzit de un cetăţean care să meargă să se ducă să acuze pe cineva că a primit, ulei, zahar sau altceva. 

Despre corupţie

Nu trebuie să iei neapărat punga cu bani ca să fii acuzat de trafic de influenţă. Tu, dacă faci o intervenţie pentru o firmă, e trafic de influenţă. Am văzut de curând poze cu un ambsador care da lecţii de moralitate României La petrecerea dânsului era invitat domnul Tender. Nu cred că ar trebui să ni se mai dea mereu lecţii despre cât de coruptă e România. 

Eu cred că nu doar corupţia ucide. Mai gravă este prostia, incompetenţa şi delăsare celor care conduc. Tot ce este capital românesc, noi omorâm. Însă, dacă vin străinii, e altă atitudine. 

Sunt câteva erori în acest MCV. Domnul Tăriceanu nu s-a pronunţat asupra unei decizii care nu era definitivă.Domnul Tăriceanu a vorbit despre o decizie definitivă. Cazul Rarinca. Vorbesc de Colectiv. Acolo nu a fost corupţie. Dovada. Piedone e liber!. 

Cred pentru aceste rapoarte inspirarea are loc şi de la unii oameni din presă. Erau oameni de presă cu relevanţă care nu aveau acces pentru că acolo se intra cu o listă girată de conducerea SRI.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite