Drept la replică. Viorel Badea: Nu am solicitat să mi se plătească o factură de 3.000 de euro. E o datorie mai veche pentru care mi se opresc lunar bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PNL, Viorel Badea. FOTO Arhivă Adevărul
Senatorul PNL, Viorel Badea. FOTO Arhivă Adevărul

Senatorul PNL Viorel Badea susţine, într-un drept la replică trimis redacţiei „Adevărul“, că nu a cerut 3.000 de euro ca să-şi plătească factura aşa cum rezultă stenograma din care preşedintele Senatului afirmă acest lucru, ci faptul că suma menţionată reprezintă o datorie din mandatul trecut în curs de achitare, iar singura solicitare a sa fost alocarea unui număr de 400 de minute de convorbiri internaţionale şi roaming.

Joi, în „Adevărul“, a apărut ştirea potrivit căruia un senator PNL ar fi cerut să i se achite factura la telefon în valoare de 3.000, aşa cum reieşea dintr-o stenogramă a Biroului Permanent al Senatului, despre plata facturii vorbind chiar preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Însă, după cum a declarat senatorul Viorel Badea pentru „Adevărul“ şi potrivit dreptului la replică detaliat, Tăriceanu a înţeles greşit ceea ce solicitase reprezentantul PNL. „Nu am solicitat să mi se plătească o factură de 3.000 de euro. E o neînţelegere în aceas discuţie. Singura solicitare făcută a fost pentru acordarea unui număr de 400 de minute de convorbiri internaţionale şi roaming, eu fiind senator ales în colegiu din Diaspora“, a declarat Viorel Badea pentru ]Adevăru“. 

Redăm dreptul la replică al senatorului Viorel Badea: 

„În atenţia redacţiei Adevărul

Ieri, 7 ianuarie a.c., a apărut în publicaţia Adevărul ştirea: ”Un senator PNL a cerut 3.000 de euro ca să-şi plătească factura la telefon”, articol conform căruia aş fi cerut, de la Senatul României, decontarea sumei de 3000 Euro, reprezentând depăşiri convorbiri telefonice.

În primul rând, doresc să vă transmit că aceasta este o informaţie eronată. NU am solicitat NICIODATĂ, nici public, nici în reuniunile Biroului Permanent al Senatului acoperirea acestei datorii din bugetul instituţiei, şi chiar mai mult decât atât, lunar îmi este oprită din indemnizaţie suma de 1.677 lei pentru acoperirea acestui debit, debit creat în timpul exercitării madatului de parlamentar, în interes de serviciu.

Singurul lucru pe care l-am solicitat Biroului Permanent al Senatului, împreună cu domnul senator Anghel Adrian, a fost alocarea unui număr de 400 de minute/lună pentru convorbiri internaţionale şi roaming (a se vedea documentul ataşat). Menţionez, de asemenea, că în momentul de faţă abonamentele de telefonie mobila ale parlamentarilor cuprind 700 de minute naţionale, dar niciun minut internaţional şi roaming. Din stenograma publicată pe site-ul Senatului, rezultă că preşedintele Senatului, domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, nu întelege întocmai obiectul solicitării noastre şi abordează, în intervenţia sa, un aspect nerelevat de semnatarii documentului ataşat.

În al doilea rând, datoria despre care s-a vorbit este înregistrată în bună măsură încă din mandatul anterior şi, cu toate că mi se reţin lunar bani pentru acoperirea acesteia, cheltuielile telefonice lunare depăşesc această sumă, iar datoria se acumulează în continuare. Din această cauză şi privind natura activităţii specifice exercitării legale a mandatului de parlamentar de diaspora, am considerat necesară introducerea în abonamentele telefonice ale celor doi senatori aleşi în Circumscripţia electorală nr.43, a 400 de minute/lună pentru convorbiri internaţionale şi roaming, minutele naţionale fiind inutile desfăşurării activităţii de parlamentar de diaspora“, se arată în documentul senatorului PNL. 

Stenograma şedinţă BP al Senatului

Pentru înţelegerea cu exctitate a situaţiei, redăm şi stenograma discuţiei din Biroul Permanent al Senatului unde a fost discutată solicitarea lui Badea 

„Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Şi văd că avem scrisoarea senatorilor Viorel Badea şi Adrian Anghel…

Ioan Chelaru: Externii. Da.

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: …prin care solicită modificarea abonamentului la telefonia mobilă. Ei cer să le fie alocate 400 de minute pe lună pentru convorbiri internaţionale şi roaming.

Ioan Chelaru: Liderii?

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Staţi niţel. Nota Direcţiei generale economice prin care informează că, la 10 noiembrie 2015, domnul senator Badea înregistra un debit din depăşiri la convorbirile telefonice externe de 13 000 de lei!

 Ioan Chelaru: Aoleu! (Rumoare, discuţii în sală.)

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Treisprezece mii de lei!

 Ioan Chelaru: Domnule preşedinte… cât au acum? Cât au?

Ion Vărgău: Nu au nimic. Au 700 de minute, ca fiecare senator.

Ioan Chelaru: Nu au pe sistem roaming şi extern, dar cât au? (Discuţii în sală.) Cât are fiecare senator, da? Chestorii!

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Domnilor, eu vă propun ceva. Staţi puţin… Eu nu-mi permit să angajez cheltuieli. Eu sunt preşedintele Senatului şi eu nu-mi permit să angajez cheltuieli de dimensiunea asta fără să am aprobarea Biroului permanent sau fără să existe o bază legală. 

Ioan Chelaru: De acord. Nici nu mişcăm nimic…

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Din momentul în care aprobăm ceva… Sunt de acord, dar – cum să spun? – vine cineva şi face cheltuieli şi lasă că plăteşte Senatul, că e ca la Taica Lazăr, nu mi se pare normal. (Discuţii în sală.) Adică, din momentul în care luăm hotărârea să majorăm sau să aprobăm un anumit pachet de minute internaţionale şi de roaming, O.K, beneficiază respectivii, dar pentru cheltuielile trecute eu sunt de părere să şi le suporte fiecare.

Ioan Chelaru: Domnule preşedinte, haideţi să trimitem solicitarea la chestori, să facă o analiză, să ne răspundă săptămâna viitoare şi o să analizăm în Biroul permanent. (Discuţii în sală.)

Augustin-Constantin Mitu (din sală): Întâlnirea informală a costat 6 000 de lei şi a fost atâta scandal. (n.r. – Senatorul SPD Augustin Mitu vorbeşte despre o şedinţă informală a conducerii Senatului convocată de Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Snagov, în luna octombrie, care a costat 6.000 de lei).

Ioan Chelaru: Şi mai am o rugăminte.

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da, da. Uite ce-mi spune domnul vicepreşedinte Mitu. Cică întâlnirea informală a costat 6 000 de lei şi a fost scandal. Şi el vine cu 13 000 şi noi… Deci o luaţi, domnilor chestori! Eu sunt de părere, vă repet… (Discuţii în sală.)

 Ioan Chelaru: Să nu… (Discuţii în sală.)

 Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Ce?

 Mihai-Viorel Fifor: Este cârcotaş…

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Nu e cârcotaş. Da… Aşa e… (Râsete, discuţii în sală.) Eu sunt de părere că, ceea ce angajează fiecare, angajează pe propria răspundere şi pe propriul buzunar. Şi, din momentul în care aprobăm majorarea, atunci e altceva…

Ioan Chelaru: Eu nu cred că aprobăm, dar… să spună chestorii.

Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Da. Bine“, se arată în stenogramă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite