Dragnea, ziua şi atacul la Ponta. Cum poate bloca PSD ordonanţa salariilor pentru demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe Victor Ponta l-au apucat sudorile de când Liviu Dragnea a preluat şefia partidului
Pe Victor Ponta l-au apucat sudorile de când Liviu Dragnea a preluat şefia partidului

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că va cere Parlamentului să respingă ordonanţa care triplează lefurile pentru 48 de demnitari. Dacă Dragnea îşi va duce planul la bun sfârşit, Ponta va rămâne din nou în afara jocului politic, un joc pe care el singur l-a provocat, în mod gratuit.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, nu ratează nicio ocazie de a-l înţepa pe premierul Victor Ponta. Deşi tonul lui Dragnea este unul moale, vorbele sale au o ţintă foarte bine ochită. Spre exemplu, Dragnea l-a avertizat pe Ponta că va cere Parlamentului să respingă ordonanţa privind majorarea lefurilor demnitarilor. „Am urmărit cu atenţie ultimele atitudini, luări de poziţie exprimări cu privire la această ordonanţă care cuprinde mărirea salariilor demnitarilor. Constat că nu prea o mai susţine nimeni dintre cei care au promovat-o şi adoptat-o. Dacă tot o plimbă de la unul la altul şi nu şi-o asumă nimeni, atunci o rezolvăm în Parlament, şi în Parlament o să propunem respingerea ei, ca să închidem acest subiect, pentru că deja, dacă niciun beneficiar nu vrea să o folosească, nu are rost să o mai ţinem“, a afirmat Dragnea, într-o conferinţă de presă în care a prezentat o schiţă privind planul de reformă a partidului.

Poziţia lui Dragnea vine la numai două zile după ce premierul Victor Ponta a jucat duplicitar: pe de o parte a susţinut că nu este de acord cu ordonanţa, iar pe de altă parte a prins, totuşi, bani în buget pentru majorarea salariilor a 48 de demnitari, între care preşedintele statului, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul şi miniştrii. „Nu-mi place această situaţie, dacă nimeni nu o mai susţine, nu îi mai chinuim , o respingem în Parlament“, a insistat Dragnea.

Disputa pe lefuri
Dacă Dragnea îşi va duce planul la bun sfârşit, demnitarii ar putea să nu mai încaseze salarii mai mari. Procedura legislativă este următoarea: orice ordonanţă adoptată de Guvern (fie ea simplă sau de urgenţă) îşi produce efectele imediat. Apoi, este trimisă la Parlament, unde urmează traseul oricărei legi: este dezbătută în comisii şi ajunge să fie votată în plen. Dacă este respinsă, efectele ordonanţei încetează. În cazul salariilor demnitarilor, ordonanţa produce deja efecte, astfel încât lefurile celor 48 de oameni în stat vor fi mărite începând cu 1 august. Însă, salariile majorate vor intra în conturi la începutul lunii septembrie. Numai că, Parlamentul are programtă o sesiune extraordinară în perioada 24-25 august, când ar putea fi discutată în procedură de urgenţă şi ordonanţa salariilor. Dacă Parlamentul va adopta o lege de respingere a ordonanţei, iar legea va fi promulgată imediat de preşedintele Klaus Iohannis, efectele ordonanţei încetează. Altfel spus, salariile nu se mai măresc.

Pentru această mişcare, PSD are nevoie de sprijinul UNPR, dar este greu de crezut că Gabriel Oprea, omul care a semnat ordonanţa, ar vota acum împotrivă. Totuşi, dacă social-democraţii îşi vor menţine poziţia, am putea asista la o alianţă de conjunctură PSD-PNL în Parlament, având în vedere că ambele partide sunt înfometate după câştiguri electorale rapide, iar respingerea ordonanţei care triplează lefurile a 48 de demnitari ar putea fi un bun prilej de exersare a mesajul populist cu doar jumătate de an înainte de alegeri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite