Senatul joacă la temporizare în cazul Corlăţean. Dragnea îşi schimbă abordarea faţă de cererile Justiţiei: Vor vota cum le dictează conştiinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PSD LIviu Dragnea FOTO Mediafax
Preşedintele PSD LIviu Dragnea FOTO Mediafax

Preşedintele PSD Liviu Dragnea le transmite senatorilor PSD să voteze conform conştiinţei în cazul fostului ministru de Externe, Titus Corlăţean, pentru care DNA cere începerea urmăririi penale în dosarul „Diaspora“.

Social-democraţii nu au primit bine vestea că DNA cere încuviinţarea ridicării imunităţii pentru colegul lor Titus Corlăţean. Dacă în alte asemnea cazui liderul PSD Liviu Dragnea preciza că partidul pe care-l va conduce nu se va opune cererilor venite din partea Justiiei, în acest caz, preşedintele PSD a avut o declaraţie mult mai nuanţată, semn că există şanse mari să vedem cum PSD îşi asumă salvarea lui Corlăţean.

„Vor vota aşa cum le dictează conştiinţa. De la partid decizia politică a fost luată şi prezentată public în mai multe rânduri. Este suficient. De aici înainte, senatorii vor vota, şi pesediştii, şi ceilalţi senatori din Senatul României, aşa cum cred ei de cuviinţă, respectând sau nu ce li se spune de la partid“, a afirmat Dragnea, la Palatul Parlamentului, întrebat cum vor vota senatorii PSD în cazul lui Corlăţean.

Senatul trage de timp

Conducerea Senatului nu a putut discuta, ieri, cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru de Externe, Titus Corlţean, acuzat în dosarul Diaspora, pentru că nu a existat cvorum de lucru. Din cei 13 membri ai Biroului Permanent al Senatului, au fost prezenţi doar şase, iar numărul minim de senatori pentru a deschide şedinţa era de şapte. „Am reprogramat reuniunea Biroului Permanent luni, 23 mai, ora 11.00, cu speranţa că cei care sunt în teritoriu vor putea să vină“, a anunţat preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Conducerea Senatului nu trebuia decât să ia act de solicitarea DNA şi să o trimită mai departe către Comisia Juridică, însă această procedură nu a putut fi îndeplinită din cauza absenţei senatorilor, care nu au binevoit să vină în Bucureşti. Prin gestul senatorilor, Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale în dosarul Diaspora, mai câştigă câteva zile în favoarea sa.

Mai ales că fostul ministru de Externe va fi primul senator care va beneficia de modificarea Regulamentului Senatului, în sensul în care termenele privind procedurile de ridicare a imunităţii au fost prelungite. Dacă luni senatorii din conducerea Senatului vor reuşi să ajungă la muncă pentru a asigura cvorumul, cererea DNA de urmărire penală a lui Corlăţean ar putea ajunge să fie votată în plenul Senatului după alegerile locale din 5 iunie.

După modificarea Regulamentului, Comisia Juridică are la dispoziţie cinci zile să elaboreze un raport preliminar, în care să spună doar de câte zile are nevoie pentru a-l audia pe Corlăţean. Ulterior, Comisia Juridică are la dispoziţie alte 14 zile să ofere un aviz consultative. Numai parcurgerea acestor două etape durează mai mult de trei săptămâni, mai mult decât perioada până la alegerile din 5 iunie. Dacă senatorii vor întinde la maximum calendarul procedural pentru a-l ajuta pe Corlăţean, cererea DNA ar putea fi votată în plen abia la jumătatea lunii iunie, adică în aproximativ o lună de zile. În alte cazuri, solicitările DNA au fost soluţionate în mai puţind e o săptămână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite