Conducerea Senatului nu a putut discuta cererea DNA vizându-l pe Corlăţean, din lipsă de cvorum; luni, o nouă convocare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Extrne FOTO Adevărul
Senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Extrne FOTO Adevărul

Conducerea Senatului nu s-a putut reuni, marţi, pentru a discuta solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlţean, în dosarul Diaspora, pentru că nu a existat cvorum de lucru, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţând că a convocat o nouă şedinţă lunea viitoare.

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că Biroul Permanent s-a reunit, marţi, fără să fie cvorum, pentru că au fost doar şase membri ai conducerii Senatului, iar numărul minim de senatori pentru a deschide şedinţa era de şapte. 

”Am reprogramat reuniunea Biroului Permanent luni, 23 mai, ora 11.00, cu speranţa că cei care sunt în teritoriu vor putea să vină”, a spus Tăriceanu, precizând că faptul că şedinţa s-a convocat de pe o zi pe alta a dus la imposibilitatea ca aceştia să ajungă la Bucureşti.

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că au lipstit reprezentanţi de la toate partidele politice. 

Preşedintele Senatului a spus că nu ştie ce conţine dosarul şi aşteaptă punctul de vedere al Comisiei juridice în acest caz.

”Am spus despre solicitare că acolo este vorba despre obţinerea de foloase necuvenite pentru un altul şi având în vedere că alegerile le-a câştigat actualul preşedinte, bănuiesc că el a obţinut aceste foloase necuvenite, că ştiu că domnul Corlăţean nu este din acelaşi partid cu domnul Iohannis, era  şi este în PSD. Deci, premisa din start mi se pare că este greşită, dar o să vedem ce spune referatul şi comisia juridică”, a explicat Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului a mai spus că a primit o scrisoare de la preşedintele Comisiei juridice, care propune termen pentru analiza acestui dosar, însă nu poate fi luată în calcul până nu se convoacă Biroul Permanent. 

Potrivit procedurii prevăzute în Regulamentul Senatului, Biroul Permanent urmează să trimită solicitarea DNA la Comisia juridică, care are termen maxim 14 zile pentru elaborarea raportului legat de solicitarea făcută de către procurori. În această perioadă, Titus Corlăţean poate să-şi studieze dosarul la comisie.

După finalizarea raportului de către Comisia juridică, plenul se va pronunţa asupra cererii DNA, prin vot secret, cu bile.

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, luni, la Senat, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

”Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Corlăţean Titus, fost ministru al afacerilor externe, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 297 din Codul penal, cu aplicarea art.132 din Legea nr. 78/2000 şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, în modalitatea normativă prevăzută de art. 385 alin. 1 din Codul penal”, a anunţat anterior Biroul de presă al Parchetului instanţei supreme.

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la algerile prezidenţiale.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite