Dictează America parlamentului României? Nu. Îi cere să respecte Tratatul de aderare la NATO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am văzut aseară opinii în spaţiul public care condamnau Statele Unite, în urma Comunicatului Departamentului de Stat american, că se amestecă în treburile interne ale României, că nu-i respectă suveranitatea, că dictează parlamentului României cum să legifereze. Complet fals. America este liderul necontestat al NATO, la care contribuie cu 6% din PIB-ul american, organizaţie menită să asigure securitatea ţărilor membre, printre care şi România.

În această calitate are tot dreptul să ceară ţărilor membre NATO să respecte cu sfinţenie litera şi spiritul tratatelor de aderare la NATO. Tratate care conţin la loc de frunte respectarea statului de drept, a independenţei justiţiei („Cerem imperios Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei“, se spune in Comunicatul Departamentului de Stat american).

Vedem în cazul Turciei că nerespectarea tratatului NATO a dus la răcirea relaţiilor cu America, până la pragul în care această ţara ar  putea părăsi NATO.

România are o poziţie privilegiată în cadrul NATO, consfinţită de vizita la Washington a preşedintelui Iohannis. Atunci s-au decis importante investiţii militare americane în România, în trupe, armament şi logistică militară,  având în vedere poziţia geostrategică în care ne aflăm, cel puţin delicată în raport cu alte state din NATO.

Mai mult, în perspectiva că Turcia abandonează  NATO, România i-ar putea lua locul în apărarea flancului de Sud-Est al NATO.

Scandalul din România în jurul legilor justiţiei care se dezbat acum în parlament nu putea lăsa indiferentă America. Demonstraţii masive în stradă, 4000 de magistraţi resping adoptarea acestor legi, CSM, Parchetul General, ICCJ, DNA se opun acestor legi. Şi atunci, ce să facă SUA, să dea crezare lui Florin Iordache care susţine cu nesimţire că toţi cei care resping aceste legi nu ştiu să le citească?

Preşedintele Iohannis este scos din numirea judecătorilor şi procurorilor, din numirea şefilor ICCJ, pentru ce? Pentru a fi înlocuit de persoane politice, cu afinitatea mai mare sau mai mică pentru actuala guvernare. Şi care să asigure o justiţie obedientă actualei puteri.

Discutarea acestor legi importante, pe repede-înainte, până la 15 decembrie, fără a se ţine cont de părerea autorităţilor enumerate, demonstrează scopul actualei puteri: să-l salveze pe Dragnea şi pe alţi lideri ai Coaliţiei de puşcărie. Inclusiv inventarea teoriei cu „statul paralel” are acelaşi scop. Şi atunci, cum să accepte America aşa ceva?

Modul în care America şi-a exprimat părerea este neobişnuit, dar demonstrează gravitatea şi urgenţa intervenţiei. Dacă toate contactele nepublice, între ambasadori ale unor ţări NATO şi oficiali români, n-au avut nici un efect, America a ales un mod direct şi puternic de a-şi manifesta dezaprobarea faţă de ce se întâmplă în România.

Dacă cineva crede că America se va opri aici, se înşeală. Nu-i mai trebuie o nouă Turcie în NATO, un nou Erdogan sub chipul lui Liviu Dragnea şi are suficiente pârghii să impună  respectarea Tratatului de Aderare la NATO.

Pârghiile sunt numeroase, de la îngheţarea investiţiilor militare în România, la descurajarea investitorilor americani să mai vină în România, până la retragerea rolului important pe care-l acordase României în gestionarea problemelor NATO.

Nu doar America. UE ia în considerare să lege acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, mecanism în care Comisia de la Veneţia va juca un rol important.

Iată cum, pentru a-l scăpa pe Dragnea de puşcărie, actuala Coaliţie este în stare să arunce România cu 20 de ani în urmă, când nu era nici membru NATO nici în UE. Lipsindu-i pe români de toate beneficiile pe care le-au resimţit de-a lungul anilor din apartenenţa la cele două organizaţii.

Numai că românii nu vor accepta acest lucru. Au câştigat în cazul OUG 13, vor câştiga şi acum dreptul lor de a trăi într-o ţară normală, care să respecte statul de drept şi independenţa justiţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite