„Dezvăluirile din avion” ale lui Traian Băsescu. Despre soluţia găsită pentru şefia parchetelor şi despre doamna blondă întâlnită în Insula Capul Verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CE E DE FĂCUT. Preşedintele României spune că a găsit în noaptea de joi spre vineri o cale pentru ieşirea din blocajul instituţional în cazul numirii procurorilor.

Aeronava Tarom cu care preşedintele se deplasează înspre Santiago de Chile, pentru al VII-lea Summit UE-CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi din Caraibe) se afla deasupra Sardiniei, la mai mult de 10.000 de metri înălţime, rula cu o viteză de peste 800 de kilometri pe oră, când preşedintele Traian Băsescu le-a spus ziariştilor din delegaţie la ce s-a gândit în noaptea dinaintea plecării.

Preşedintele crede că a găsit o soluţie pentru ieşirea din blocajul instituţional între Ministerul Justiţiei, Preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Mai vorbise preşedintele şi înainte, pe parcursul călătoriei, dar despre relaţia noastră cu statele latino-americane, despre exporturile României în regiune, mai mult pe partea economică.

Aeronava spinteca o nouă galerie de nori când preşedintele a început abrupt:

Asta, da, vă autorizez să transmiteţi, când vom face o escală în Insula Capului Verde. E soluţia pe care eu o propun pentru ieşirea din blocaj.

Ştiţi cazul: preşedintele nu a fost de acord cu propunerile Ministrului Justiţiei pentru postul de Procuror General al României şi procuror-şef la DNA. Marţi, preşedintele a cerut ca doi reprezentanţi ai fiecarei instituţii (CSM, Ministerul Justiţiei, Preşedinţie) să se aşeze la o masă şi să negocieze o soluţie.

Nu s-a agreat, aşa că preşedintele vine de aici, de deasupra Sardiniei, cu o nouă variantă: CSM să propună, iar atât Ministrul Justiţiei, cât şi preşedintele să se angajeze că vor respecta propunerile.

Traian Băsescu a insistat că nu există nicio notă conflictuală în propunerea sa, ci dimpotriva, e un apel la înţelegere. Băsescu a explicat şi cum a ajuns la această concluzie: are în vedere că oricum CSM se ocupa de supervizarea activităţii ulterioare a procurorilor. În plus, preşedintele este de părere că doar CSM poate garanta transparenţa selecţiei şi că propunerile nu vor fi politizate.

„Totul trebuie făcut în numele interesului sistemului de Justiţie, în numele transparenţei. Transparenţa nu e show mediatic”, a declarat preşedintele.

Băsescu a insistat că toată credibilitatea noastră în UE e legată de procedură de numire a procurorilor şi de intrarea în vigoare a noilor Coduri de legi (în special, Codul de procedură civilă), amânată deja de la 1 iulie 2012 la 1 februarie 2013, iar intrarea lor în vigoare este în pericol sş fie amânată din nou.

Dacă nici această propunere nu va fi bine văzută, preşedintele a menţionat că va face apel la Protocolul pe care l-a semnat cu Victor Ponta. Acasă, televiziunile vor arbora burtierele de breaking-news şi vor anunţa „dezvăluiri”, dar nu este nicio dezvăluire. Preşedintele le-a spus tuturor ziariştilor acelaşi lucru.

Când e Capul Verde verde?

Doamna blonda

În Insula Capului Verde, cu ocazia unei escale tehnice, preşedintele s-a întâlnit cu o româncă blondă plecată din ţară de 27 de ani, care întâmplător avea un contract cu aeroportul din Insula Sal, care face parte din Arhipeleagul Capului Verde.

Femeia, originară din Covasna, maritată cu un locuitor din Insula, mama unui fiu de 27 de ani, student în Franta, s-a fotografiat cu Băsescu, care nu a ratat ocazia să o complimenteze pentru cum vorbeşte româna şi să observe că este mai bine primit de românii de dincolo de graniţe.

„Cu cei din interior am o problemă”, a spus preşedintele.

Noemi Reka Estreias (foto dreapta) este numele femeii care a văzut pentru prima dată o aeronavă Tarom pe aeroport şi, culmea!, la bord era însuşi preşedintele.

Băsescu i-a mai destăinuit doamnei blonde că se simte ca acasă în Covasna, unde a fost mereu votat de „unguri” şi a întrebat referitor la desertul din jur: „Când e verde, doamnă, când plouă?”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite