Eugen Bejinariu rămâne cu imunitate. „Sunt acuzaţii complet nefondate“. USR şi PNL, pentru solicitarea DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor a respins solicitarea DNA privind încuviinţarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. 183 de deputaţi au votat „împotrivă“, 88 „pentru“ şi doi s-au abţinut.

UPDATE USR şi PNL au anunţat că vor vota în favoarea cererii de urmărire penală a fostului ministru Eugen Bejinariu, liberalii precizând că vor vota cu bilele "la vedere", fiind acuzaţi de UDMR că se încalcă astfel Regulamentul, pentru că acolo se precizează că votul este secret. PSD, ALDE şi PMP nu au anunţat cum vor vota în acest caz.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că problema este una "de principiu", pentru că, indiferent de argumentele juridice prezentate de Eugen Bejinariu, Parlamentul nu este instanţă de judecată. „Acum trebuie să decidem dacă facem sau nu scut împotriva unui coleg acuzat de fapte grave“, a declarat Ion. 

UPDATE Deputatul PSD s-a apărat în intervenţia sa din plen, afirmând că acuzaţiile din dosar sunt nefondate, că faptele nu erau incriminate la acea vreme şi că el este un om „corect" şi „onest".

Eugen Nicolicea a prezentat plenului raportul Comisiei juridice, prin care s-a dat un aviz negativ cererii de urmărire penală, pe motiv că faptele de care este acuzat deputatul PSD ar fi fost comise anterior datei de 2 decembrie 2004, când a intrat în vigoare legea care conferea DNA posibilitatea de a ancheta această infracţiune, respectiv abuzul în serviciu.

Eugen Bejinariu şi-a susţinut nevinovăţia de la tribuna Camerei Deputaţilor, afirmând că încheierea contractului privind licenţele Microsoft s-a făcut prin Hotărâre de Guvern, pe care el era obligat, ca ministru, să o semneze. „După aprobarea contractului, după avizele de legalitate, după 13 ani, se invocă un posibil abuz în serviciu, legat strict de adoptarea acestui contract prin act normativ al Guvernului. Absurd, stimaţi colegi. Eu sunt un om corect, de bună credinţă şi tot ceea ce am făcut în activitatea mea a fost însoţit de grija şi determinarea de a face bine, de a proceda onest şi legal“, a spus deputatul.

El a explicat că acuzaţiile sunt „complet nefondate" şi le „respinge categoric“, pentru că acel contract a fost încheiat între Guvern şi Microsoft Irlanda, semnătura sa fiind în numele Guvernului şi acordată în baza unui mandat imperativ, prin Hotărâre de Guvern.

„Nicăieri în dosar nu există un indiciu că aş fi încălcat vreo lege sau act normativ (...) Eu nici nu-i cunoşteam, nici n-am avut vreo întâlnire sau discuţie cu cineva de la companie, nu am avut niciun fel de implicare sau participare la întâlniri, negoicieri, oficiale sau neoficiale, cu Microsoft sau Fujitsu sau cu intermediari ai acestora“, a mai spus Bejinariu, completând că el, ca ministru, nu avea nici atribuţii legale în negocierea contractului.


Cererea DNA privind încuviinţarea deputatului Eugen Bejinariu, acuzat de procurori de abuz în serviciu în „Dosarul Microsoft 2“, va fi discutată şi se va da votul azi, la mai bine de şase luni de la prima încercare. PSD a dat în urmă cu două săptămâni semnalul că face din nou scut în faţa celor cu probleme penale. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, a respins solicitarea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale pentru deputatul PSD Eugen Bejinariu.

Interpretarea lui Nicolicea

„Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13, indice 2, din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În articolul 3 al Codului Penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004“, a precizat deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice. De fapt, Eugen Nicolicea a citit din solicitarea procurorilor doar partea favorabilă lui Bejinariu.   

Infracţiunea de bază de abuz în serviciu, pentru care DNA a cerut ridicarea imunităţii deputatului PSD, este prevăzută în Codul Penal şi era în vigoare la momentul comiterii faptelor lui Bejinariu. Articolul 13.2 din Legea 78/2000 prevede o formă agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu, mai exact măreşte pedeapsa cu o treime dacă în urma abuzului se dovedeşte şi o şpagă.   

Or, Nicolicea, ca să-l slaveze pe Bejinariu, s-a făcut că nu vede infracţiunea-mamă din Codul pPenal, şi s-a uitat doar pe forma agravantă din Legea 78/2000, legea specială pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, care a apărut la două luni după ce Bejinariu ar fi comis faptele penale de care este acuzat. Însă chiar şi fără această lege specială, deputatul PSD se încadrează oricum la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal. În 2004, Bejinariu era şeful Secretariatului General al Guvernului Năstase.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite