Deputaţii aprobă reducerea CAS şi amnistia fiscală extinsă. Ponta: Pentru români rămâne votul dumneavoastră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Rom'âniei FOTO Arhiva Adevărul
Parlamentul Rom'âniei FOTO Arhiva Adevărul

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit astăzi pentru a vota mai multe legi cu iz electoral, după ce, săptămâna trecută, proiectele de lege au primit şi girul senatorilor. Este vorba de legea privind reducerea CAS, precum şi legile pentru amnistierea fiscală a mamelor, pensionarilor şi bugetarilor.

UPDATE Legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a primit 307 voturi "pentru" şi 5 "abţineri".

Legea pentru amnistierea pensionarilor a primit 311 voturi "pentru", 6 "abţineri" şi 3 voturi "împotrivă".

Legea pentru amnistierea mamelor a fost adoptată cu 315 voturi "pentru" şi 4 "abţineri".

"În numele PSD, dar şi în numele Guvernului vreau să mulţumesc Camerei care a adoptat aceste legi în unanimitate, în numele românilor. Pentru români rămâne votul dumneavostră unanim", a afirmat premierul în plenul Camerei Deputaţilor.

Pentru a intra în vigoare, legile trebuie promulgate de preşedintele Traian Băsescu. În ceea ce priveşte proiectele care preved extinderea amnistiei la salariaţii de la stat şi reducerea CAS, Traian Băsescu nu mai are pârghiile constituţionale pentru a le refuza promulgarea, dar le poate contesta la Curtea Constituţională a României.


Guvernul are la îndemână sursele de finanţare pentru introducerea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, a declarat, la Adevărul Live, Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor. Ea a adăugat că pentru acest an impactul contabil este de 850 de milioane de lei, iar cel pe anul viitor este de 4,8 miliarde de lei.

Deputatul Gheorghe Ialomiţeanu susţine că PDL va vota proiectul privind reducerea CAS cu 5%.

Liberalul Eugen Nicolăescu, preşedintele Comisie de Buget, a declarat în plenul Camerei că PNL va vota reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, deoarece PNL este consecvent cu el însuşi. "Vom vota acest proiect deoarece dorim puţină prosperitate în ţara noastră", a declarat liberalul.

Senatul a decis marţi ca amnistia fiscală să se extindă de la personalul din învăţământ la toţi bugetarii care au obţinut bani în plus la salariu, ca urmare a unor erori de calcul. Iniţial, proiectul de lege prevedea exonerarea de la plată a personalului încadrat în unităţile de învăţământ din trei localităţi din Valea Jiului (Petroşani, Lupeni şi Vulcan).

Preşedintele Traian Băsescu a respins proiectul trimis spre promulgare, motivând că legea este discriminatorie, întrucât se aplică doar pentru persoanele din anumite localităţi.

Prima Cameră care a reexaminat proiectul a fost Senatul. Ajuns la Comisia de muncă, păstorită de social-democratul Liviu Pop, proiectul a fost amendat, stipulându-se ca toţi salariaţii de la stat să fie scutiţi de restituirea sumelor primite nelegal din vina funcţionarilor publici.

Mamele şi pensionarii, primii iertaţi

Lunea trecută, plenul Senatului a decis că de amnistierea fiscală vor beneficia atât mamele, cât şi un număr consistent de pensionari, care, dintr-o eroare administrativă, au primit de la stat bani în plus. Tot în prima zi a săptămânii, senatorii au votat un amendament prin care Guvernul va da banii înapoi părinţilor care i-au restituit după ce au fost somaţi, însă într-un interval de cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2015.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite