Demisia lui Blaga dezbină marele PNL. Cine se încălzeşte pentru fotoliul lăsat liber de „Buldog“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechii liberali insistă ca Alina Gorghiu să de vină preşedinte plin în urma demisiei lui Vasile Blaga, în timp ce aripa PDL din PNL se opune ideii şi cere în continuare conducere bicefală: un liberal şi un democrat-liberal. PDL va alege dintre Gheorghe Flutur şi Adriana Săftoiu succesorul lui Vasile Blaga.

Demisia fostului copreşedinte PNL, Vasile Blaga, cu toate că e considerată de întrega suflare liberală o lovitură dată partidului, e speculată de o parte dintre politicienii care fac parte din vechiul PNL. Aceştia consideră că, în prag de campanie electorală, partidul nu ar trebui să se concentreze neapărat pe alegerea unui nou copreşedinte, ci ar trebui să usţină o preşedinţie unică. Mai exact, pe Alina Gorghiu.

 „Orice decizie am lua, mergem împreună. Şi dacă vom merge cu doi copreşedinţi şi cu un preşedinte, în acest fel dând un mesaj mult mai clar de unitate mai ales că şi la nivelul filialelor avem un singur preşedinte, cel mai important lucru este să avem mesajele potrivite şi oamenii potriviţi pe liste să-i convingem pe români că suntem soluţia pentru această toamnă“, a declarat preşedintele PNL Bucureşti, Cristin Buşoi, liberal din vechiul PNL. 

Un mesaj asemănător a venit şi din partea liderului deputaţilor  liberali, Eugen Nicolăescu, tot un membru al vechiului PNL. „Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că un singur preşedinte înseamnă că mergem pe drumul pe care în majoritatea lui PNL îl doreşte. Din păcate, demisia domnului Blaga ne duce mai repede la o asemenea formulă“, a plusat Nicolescu, adept, după câte reiese din declaraţia sa, al principiului: orice rău e spre bine.

Statutul PNL e de partea PDL

Replica a venit la scurt timp de la unul dintre PDL-işti, europarlamentarul Daniel Buda, unul dintre apropiaţiui lui Vasile Blaga, cel care le-a dat peste nas colegilor liberali. Acesta a explicat că articolul 160 din Statut spune clar ce se întâmplă în ipoteza în care se vacantează un post de copreşedinte, şi anume că partidul al cărui copreşedinte nu-şi duce mai departe funcţia trebuie să nominalizeze o altă persoană. „Dacă se doreşte această chestiune, se poate convoca Congres extraordinar să se poată face acest lucru, dar pe actualul Statut, fără ca el să fie modificat, Articolul 160 este extrem de restrictiv şi spune foarte clar ce se întâmplă într-o astfel de situaţie. Orice altă discuţie dincolo de acest articol o apreciez ca fiind superfluă, nu poţi să încalci statutul”, a spus Buda. „În toate situaţiile, în cazul vacantării unei poziţii de membru al unui organism de conducere, la orice nivel, poziţia respectivă va fi completată prin cooptare prin decizie a fostelor organisme corespunzătoare ale partidului din care a provenit membrul care ocupa poziţia respectivă“, precizează articolul 161 al Statului PNL.

De asemenea, tot în statut este menţionat faptul că listele listele de candidaţi pentru alegeri trebuie semnate de ambii copreşedinţi ai partidului sau de persoanele care deţin împuternicirea necesară. De altfel, voci din PNL luaseră în calcul şi faptul că lăsarea listelor în mâinile lui Gorghiu ar putea duce fie la probleme juridice, adică constestarea candidaturilor, fie la impunerea unor anumiţi oameni de aceasta.

„Dacă modificarea conducerii nu se face prin Congres, atunci toate actele semnate doar de un copreşedinte ar putea duce la constestaţii ale adversarilor. Ei ar spune că nu avem documentele în regulă. Nu e normal să rămânem, acum cu preşedinte unic. Adică, să rămânem la mila pixului Alinei Gorghiu. Dacă hotărăşte în ultimul moment schimbări pe listă. Locul unu să devină doi sau cei de pe trei să vină pe doi. Până la Congres trebuie să rămânem cu doi preşedinţi. Pe urmă, mai vorbim“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite