Delegaţia Română S&D: „Românii merită tratament egal în Uniunea Europeană”. Ce spun eurodeputaţii despre Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputaţii social-democraţi susţin că toţi cetăţenii non-Schengen au suferit în urma impunerii unor măsuri suplimentare de control. FOTO: Shutterstock
Eurodeputaţii social-democraţi susţin că toţi cetăţenii non-Schengen au suferit în urma impunerii unor măsuri suplimentare de control. FOTO: Shutterstock

Comisia Europeană a transmis, recent, o nouă Strategie pentru a face cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume - Spaţiul Schengen – mai puternică şi mai rezilientă. În acest context, eurodeputaţii social-democraţi solicită Consiliului European să elimine controalele la frontierele interne cu România şi Bulgaria, având în vedere că ţara noastră îndeplineşte criteriile necesare aderării la spaţiul Schengen.

Delegaţia Română S&D consideră că aderarea la spaţiul Schengen este un obiectiv politic major pentru România, făcând parte din angajamentul asumat prin Tratatul de aderare la UE. Astfel, eurodeputaţii social-democraţi susţin eliminarea dublelor standarde aplicabile cetăţenilor, acestea fiind exacerbate de pandemia COVID-19.

„Cetăţenii români - lucrători sezonieri sau oricare alţi cetăţeni care lucrează în afara ţării - au suferit enorm de pe urma controalelor de la graniţă. Am cerut în repetate rânduri aplicarea integrală a drepturilor de tratament egal pentru România şi Bulgaria în Uniunea Europeană, prin eliminarea controalelor la frontierele interne. Încrederea cetăţenilor noştri în felul în care Uniunea Europeană administrează Schengen a fost zdruncinată, dar acum este momentul să consolidăm Europa şi să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, au explicat reprezentanţii Delegaţiei Române S&D.

Aceştia au atras atenţia că toţi cetăţenii non-Schengen au suferit în urma impunerii unor măsuri suplimentare de control, în unele cazuri chiar abuzuri, fiind încălcat astfel acquis-ul Schengen.

„Sprijinim întru totul măsurile de sănătate publică luate pentru a limita răspândirea COVID-19, dar orice măsuri de combatere a pandemiei şi de restricţionare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale trebuie să respecte întotdeauna spiritul şi litera legii. Existenţa pandemiei nu trebuie să se transforme într-un pretext prin care Statele Membre să poată desfăşura activităţi abuzive”, a menţionat Delegaţia Română S&D din Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite