Decizie definitivă: PSD îl scoate cu totul pe Iohannis din procedura de numire a şefilor Înaltei Curţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a votat, luni, ca preşedintele României să fie exclus total din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), atribuţiile de revocare şi numire revenindu-i CSM-ului. Totodată, Comisia Iordache a decis şi reformularea articolului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Comisia Iordache a votat luni ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revine Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că CSM primeşte atribuţii de numire şi revocare a conducerii ICCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură şi se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui României din procedura de numire a conducerii ICCJ.

"Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) numesc şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în articolul votat.

Totodată, Comisia Iordache a decis şi reformularea articolului privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

"Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie începe să funcţioneze în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenţa Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie înregistrate la orice structură de Parchet şi nesoluţionate până la data la care Secţia este operaţională se înaintează spre soluţionare Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, de îndată ce aceasta este operaţională", este noua formă a articolului.

Raportul de admitere va fi trimis la Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite