De ce Tudose este la fel de periculos ca Dragnea pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose

Să ne fie clar: Tudose este poliţistul bun, Dragnea – poliţistul rău. Scopul lor este însă acelaşi, doar metodele diferite. Dragnea, care are o problemă personală urgentă de rezolvat, vrea ca legile Justiţiei să fie votate cât mai repede, printr-o demonstraţie de forţă în Guvern sau în Parlament împotriva tuturor celor care se opun.

Tudose, mai şcolit pe la instituţiile serviciilor, e mai atent la metodă, dar ţinta lui este aceeaşi. În esenţă, cei doi sunt reprezentanţii unui partid ai cărui lideri marcanţi sunt implicaţi în dosare cercetate de DNA şi nu pot avea o poziţie favorabilă luptei anticorupţie. Ar fi o mare greşeală să-l transformăm pe Mihai Tudose într-un personaj bun, doar prin comparaţie cu Dragnea. Să ne uităm atenţi la traseul lui politic şi pe cine reprezintă el, la ce şcoli a absolvit, unde a predat şi, mai ales, cum şi-a obţinut titlul de doctor.

Disputa dintre Tudose şi Dragnea nu este o luptă între bine şi rău, ci o bătălie în interiorul PSD între grupările care vor să aibă acces la resursele bugetare. Repet, singurul lucru care îi desparte în ceea ce priveşte raportarea la sistemul juridic este metoda prin care vor să subordoneze instituţiile din acest domeniu intereselor personale şi de partid. În rest, sunt la fel: în politicile economice, sociale, în atitudinile anti-multinaţionale etc. L-aţi văzut cumva pe Mihai Tudose luând atitudine împotriva pensiilor speciale, împotriva creşterii fără precedent a cheltuielilor salariale ale statului în detrimentul investiţiilor, împotriva dezastrului din educaţie sau din sănătate?

Tudose nu este şi nu va fi niciodată o garanţie a unei Justiţii independente.

Tudose s-a prins că dacă este puţin anti-Dragnea în problema legilor Justiţiei devine mai comestibil pentru partenerii din UE şi NATO. Este doar un joc de imagine. Premierul are mai multă răbdare, urmeză căi mai ocolite şi mai domoale pentru a da satisfacţie curentului de opinie majoritar din PSD, şi nu numai (ALDE, PMP, UDMR şi chiar o parte din PNL sunt pe aceaşi lungime de undă cu pesediştii), care solicită să fie pusă „botniţă“ Justiţiei.

Tudose nu este şi nu va fi niciodată o garanţie a unei Justiţii independente, iar speranţa că poate fi o variantă mai bună decât Dragnea este la fel de iluzorie ca precedentele oferte ale PSD: Năstase versus Iliescu, Geoană versus Năstase, Ponta versus Geoană şi Dragnea versus Ponta. În concluzie, să fim conştienţi: pentru PSD, întoarcerea Justiţiei la epoca Rodica Stănoiu (subordonare totală faţă de factorul politic) este un obiectiv major, la care nu va renunţa indiferent de cine conduce partidul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite