De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a demisionat. Victor Ponta şi-a depus mandatul după ce marţi, 3 noiembrie, peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă, în Bucureşti, şi alte câteva mii în ţara, ca să-şi strige nemulţumirea cu privire la tragicul eveniment care s-a întâmplat vineri, 30 octombrie, în Colectiv, în urma căruia 32 de oameni au murit.

Victor Ponta şi-a depus mandatul după ce două tragedii au marcat întreaga ţară: moartea lui Bogdan Cosmin Gigină, poliţistul care a căzut cu motocicleta într-o groapă în timp ce făcea parte din coloana oficială, ilegală, a vicepremierului Gabriel Oprea şi incendiul din clubul Colectiv în urma căruia 32 de oameni şi-au pierdut viaţa şi peste o sută au fost răniţi, mulţi dintre ei aflându-se în stare gravă în spitale. Victor Ponta a demisionat, însă, abia după ce peste 25.000 de oameni au ieşit în stradă aseară într-un marş împotriva corupţiei şi a clasei politice. 

Premierul Ponta a declarat că a constatat „supărarea legitimă din cadrul societăţii“. Ponta a adăugat: „Oamenii simt nevoie de mai mult. Ar fi o greşeală să ignor. Sunt gata să fac acest gest. Începând de azi îmi depun mandatul de prim-ministru şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit“.
 

image

De ce a demisionat Victor Ponta. Tragedia din clubul Colectiv 

În urma incendiului din Colectiv, marţi, 3 noiembrie, peste 25.000 de oameni au ieşit pe străzile Capitalei şi alte câteva mii în oraşele mari din România, pentru a protesta faţă de corupţie şi faţă de clasa politică, cerând demisiile a trei lideri: Ponta, Oprea şi Piedone. 

Ponta a precizat că în cazul Clubului Colectiv răspunderea juridică va fi stabilită de către Justiţie: „Sper doar să nu fie vorba de răzbunare, ci doar de responsabilitate juridică şi să nu ne păcălim că principalii vinovaţi sunt lăcomia şi iresponsabilitatea. Dacă pedepsim pe altcineva, şi nu lăcomia şi iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii“, a declarat Ponta. 


Ponta consideră că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.

„Supărarea, suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze într-un joc politic sau jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat şi cred că agresivitatea, toleranţa, violenţa chiar verbală, e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm dacă vrem să trăim într-o ţară care se îmbunătăţeşte în fiecare zi. Sper ca depunerea mandatului meu şi al Guvernului să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim cât mai rapid la raţiune şi la soluţii raţionale pentru ceea ce e de făcut în România", a mai spus Ponta, potrivit Mediafax. 
 

De ce a demisionat Victor Ponta. Explicaţiile lui Dragnea  

Liderul PSD, Liviu Dragnea a precizat că decizia premierului a fost luată ca urmare a faptului că partenerii de coaliţie nu au înţeles că trebuie să îşi asume responsabilitatea politică pentru evenimentele tragice care s-au întâmplat la Colectiv.  Dragnea a sugerat astfel că vicepremierul Gabriel Oprea şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, au refuzat să facă pasul înapoi.

„Am avut o discuţie foarte serioasă cu prim-ministrul, nu ne putem juca cu situaţia actuală. Trebuie să

găsim o soluţie pentru ca ţara să rămână stabilă. Premierul  va gestiona situaţia până se va găsi altă soluţie. Am făcut o declaraţie foarte serioasă, nu ne jucăm cu asta. Sunt curios dacă, după ce premierul îşi va depunde mandatul, şi primarul sectorului 4 va face acest gest. Este inadmisibil aşa ceva. Am analizat toate implicaţiile, se vor întampla nişte lucruri”, a declarat Liviu Dragnea.

De ce a demisionat Victor Ponta. Reacţia lui Traian Băsescu: „Ponta a făcut ce trebuia“

Victor Ponta şi-a depus mandatul chiar de ziua fostului preşedinte al României, Traian Băsescu (64 de ani). Acesta a comentat pe Facebook demisia lui Ponta din funcţia de premier spunând că „a făcut ce trebuia să facă“.

De asemenea, fostul preşedinte care împlineşte astăzi 64 de ani, a declarat la B1 că „Ponta nu a avut altă soluţie şi şi-a depus mandatul. Victor Ponta a făcut ce trebuia. E un mare cadou pentru români, mă bucur că a coincis cu ziua mea.”

Cine este Victor Ponta. Ponta a fost prins cu minciuna în mandatul de premier  

Victor Viorel Ponta a fost considerat unul dintre politicienii noului val. A ocupat funcţia de preşedinte al PSD din februarie 2010 până în iulie 2015 când a demisionat de la conducerea partidului. Victor Ponta a fost cel mai tânăr lider al acestui partid şi totodată cel mai tânăr premier din istoria României, poziţie pe care a ocupat-o din luna mai 2012, când a fost desemnat de preşedintele Traian Băsescu

Victor Ponta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Victor Ponta este doctor în Drept Penal Internaţional, din anul 2003, titlu obţinut  la Universitatea din Bucureşti cu teza „Curtea Penală Internaţională. Acest titlu a fost contestat, după ce revista „Nature“ a dat publicităţii o serie de informaţii care dovedeau plagiatul.

În anul 2000 a făcut un master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. Menţionarea acestuia în CV-ul lui Ponta a fost un alt subiect de controversă. În urma unei investigaţii desfăşurate de ziarul „Adevărul“, conducerea universităţii italiene ne-a precizat că a fost vorba despre un curs de doar câteva luni, nicidecum de un master.

Câte minciuni a scornit Victor Ponta în apărarea sa

Mai multe ştiri despre demisia Guvernului 

Noul Guvern, în formare. Mircea Duşa, propus de PSD premier interimar. PNL cere alegeri anticipate

Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate. Blaga: acesta este mandatul cu care vom merge la Cotroceni

Reacţii la demisia lui Victor Ponta. Traian Băsescu: „Este un mare cadou pentru România“

De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

Victor Ponta a demisionat. Mesajul românilor din SUA: Nu mai tăceti, nu mai plecaţi capul, nu mai închideţi ochii!

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

Demisia premierului Victor Ponta a făcut înconjurul lumii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite