Senatorii jurişti au dat aviz negativ cererii de arestare a lui Darius Vâlcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul PSD Darius Vâlcov
Senatorul PSD Darius Vâlcov

Senatorii jurişti au votat împotriva cererii procurorilor DNA de arestare preventivă a senatorului PSD Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă, deşi s-a înregistrat egalitate, respectiv cinci voturi „pentru“, alte cinci „împotrivă“ şi o abţinere.

UPDATE: Preşedintele comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc a anunţat că raportul comisiei în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare preventivă, în cazul lui Darius Vâlcov, este negativ. „Nu reuşim să avem o practică unitară pe acest subiect. Plenul va fi cel care va decide la final. Propunerea mea de aviz favorabil nu a primit necesarul de 6 voturi. Avizul nostru este consultativ, a explicat Boboc. Săptămâna trecută configuraţia politică a Comisie era alta, astăzi alta. La plen, e un pic altceva. Raportul pleacă acum, l-am discutat în cadrul Comisiei, el va fi doar redactat şi va fi semnat şi va fi dezbătut mâine în plenul Senatului“, a spus Boboc.

Social-democraţii din Comisia Juridică au găsit o chichiţă în dosarul colegului lor, Darius Vâlcov, acuzat de trafic de influenţă.  Mai exact, senatoarea Ruxandra Jipa,  membră a forului, i-a avertizat pe colegii ei jurişti că unul dintre volumele incluse în dosarul venit de la DNA, respectiv cel cu numărul opt, lipseşte.

Senatoarea le-a arătat colegilor că, în dosar, volumul nouă urmează imediat după volumul şapte şi a anunţat că le va cere reprezentanţilor DNA să vină la Parlament pentru a lămuri situaţia. Liberalii nu sunt, însă, de acord şi spun că volumele au fost numerotate înainte de a fi trimise, iar procurorii au transmis la Senat doar ce au considerat că ar fi necesar pentru întocmirea raportului: opt dosare, numerotate de la 1 la 7, şi volumul 9.

„Asta nu înseamnă că lipseşte numărul opt, devreme ce procesul verbal de predare-primire scrie că sunt opt dosare, nu scrie că lipseşte nimic. Asta a considerat Parchetul că este necesar să trimită Senatului.  Probabil în acel volum sunt date care nu aveau legături cu cazul în sine. Eu cred că PSD îşi pregăteşte terenul pentru a solicita vreo amânare”, a explicat şeful Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc.

Situaţia urmează să fie tranşată până astăzi, la prânz, interval de timp în care Vâlcov îşi poate studia dosarul.  Ulterior, Comisia juridică va întocmi raportul şi îl va trimite plenului Senatului, împreună cu avizul necesar. Votul din Senat este programat pentru miercuri, când pe ordinea de zi se va afla şi cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Dan Şova.

Mihai Neagu, înlăturat

Tot ieri, senatorul independent Mihai Neagu, care s-a alăturat proiectului lui Mircea Geoană, a fost schimbat din Comisia Juridică a Senatului, locul acestuia fiind luat de social-democratul Pavel Marian, raportul între Putere şi Opoziţie, în această comisie fiind în acest moment de egalitate, cinci la cinci, iar votul decisiv fiind cel al UDMR.

Decizia PSD de schimbare lui Neagu din Comisia Juridică a venit după votul din comisie în cazul cererii DNA de reţinere şi arestare prezentivă a lui Dan Şova, când votul a fost foarte strâns, de şase voturi în favoarea cererii DNA şi cinci voturi împotrivă. Mihai Neagu a fost cel care a schimbat votul dintr-unul favorabil lui Dan Şova într+unul nefavorabil.

Cererea procurorilor urmează să ajungă mâine în plenul Senatului, fiind votată la pachet cu cea care îl vizează pe senatorul PSD Dan Şova, pentru care DNA cere arestarea sa preventivă.

Citeşte şi:

Operaţiunea PSD de a-l scoate pe Dan Şova din ghearele Justiţiei

Ponta, Dragnea şi Tăriceanu transmit mesaje cu subînţeles senatorilor PSD în privinţa arestării lui Dan Şova, parlamentarii găsesc diverse stratageme pentru a trage de timp, iar senatorii PSD îi găsesc tot mai multe scuze lui Şova, care, în final, are toate şansele să scape de mâna Justiţiei.

PSD pregăteşte din nou „marţea neagră“. Ponta vrea să opereze Codul Penal

Actuala majoritate parlamentară, strânsă în jurul PSD, intenţionează să modifice Codul Penal, în sensul în care vrea să-i constrângă pe judecători să decidă mult mai greu măsura arestului preventiv. Altfel spus, „marţea neagră“ se întoarce în Parlament, într-o versiune puţin mai moale.

Cum şi-a securizat Ponta fotoliul în PSD pentru încă opt luni

Consiliul Naţional al PSD desfăşurat vineri şi sâmbătă la Parlament şi-a atins pe deplin scopul: a prelungit puterea în partid pentru tandemul Victor Ponta -Liviu Dragnea, cel puţin până în toamnă.

Ultimul truc al Guvernului Ponta: 26 de ordonanţe într-una singură

Victor Ponta a găsit un şiretlic de a ocoli Parlamentul şi de a fenta raportul MCV privind ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Fiind adeseori acuzat de abuz de OUG-uri de către partenerii externi, Ponta s-a gândit să „înghesuie” 26 de Ordonanţe de Urgenţă în una singură, ordonanţa de urgenţă cu numărul 2 din acest an, care cuprinde modificarea şi completarea a 26 de acte normative.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite