Mihalache, aviz favorabil pentru postul de ambasador în Marea Britanie. „Nu este o retragere în vacanţă, este o foarte mare provocare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Mihalache. FOTO Mediafax
Dan Mihalache. FOTO Mediafax

Comisiile reunite pentru politică externă din Parlament l-au avizat favorabil pe Dan Mihalache pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie, fiind înregistrate 22 de voturi „pentru“ şi trei „împotrivă“. La finalul audierilor, Mihalache a precizat că această propunere nu este văzută de el ca o retragere politică, ci o consideră o mare provocare.

Dan Mihalache nu a avut nicio emoţie la întâlnirea cu membrii Comisiilor de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor reunite pentru a da avizul în ceea ce priveşte propunerea acestuia pentru postul de ambasador al României în Marea Britanie. Cu 22 de voturi „pentru“ şi 3 voturi „împotriva“ , Dan Mihalache a primit avizul favorabil. 

Mihalache a fost menajat de membrii celor două comisii, acestuia nefiindu-i puse întrebări care să-i pună probleme. Mai mult, cu toate că Mihalache nu a dat răspunsuri clare la întrebările care i-au fost puse, deputaţii şi senatorii nu insistat asupra precizărilor la temele ridicate de ei. Parlamentarii s-au întrecut în felicitări la adresa celui care l-a consiliat pe preşedintele Iohannis în ultimii doi ani.

În faţa Comisiilor reunite de Externe din Senat şi Camera Deputaţilor, Mihalache le-a spus acestora că îl încearcă „anumite emoţii“, făcând trimitere la perioada în care lucra pentru Crin Antonescu, şef al Senatului pe atunci. De asemenea în Salonul Alb, unde a avut loc audierea lui Mihalache, aveau loc multe dintre întâlnirile liderilor USL. 

Referindu-se la ceea ce urmăreşte să facă în mandatul său de ambasador, Mihalache a punctat faptul că va încerca să meniţină şi să îmbunătăţească relaţiile politice, economice, dar şi pe cele care ţin al cooperarea serviciilor de informaţii. În ceea ce priveşte poziţia României faţă de chestiunea Brexitului, Mihalache a afirmat că România va aştepta rezultatul şi atunci vor exista şi reacţii referitoare la această temă.  

Cât despre românii din Marea Britanie, Mihalache a spus: „Avem o problemă de imagine în Marea Britanie, care necesită un complex de răspunsuri. Dacă noi credem că vom rezolva această problemă doar printr-o ofensivă de comunicare, ne înşelăm, pentru că parte din problema de imagine are un fundament real”. El a precizat că, atunci când la ”Marble Arch, în mijlocul Londrei, se adună cetăţeni români, asta generează anumite reacţii”.

”Aici cred că este vorba de un complex de măsuri care ţine de cooperarea pe zona de afaceri interne, pe zona socială şi, într-adevăr, de o strategie de imagine care trebuie să fie construită şi mult mai agresivă, poate nu e chiar cuvântul potrivit, dar mult mai consistentă, în raport cu o presă britanică care este foarte activă”, a declarat Dan Mihalache, precizând că în Marea Britanie, şi ziarele şi televiziunea şi tabloidele au ”un impact semnificativ”. ”Cred că, într-un orizont de timp, Ambasada va trebui să dezvolte o asemenea strategie de imagine, dar subliniez că doar strategia de imagine nu este suficientă”, a mai spus Dan Mihalache. 

Senatorul PSD Titus Corlăţean i-a atras atenţia lui Mihalache că dintre cei 19 noi ambasadori propuşi de preşedinte, el ar fi singurul numit politic, fără a avea experienţă în diplomaţie. „Sunt convins că domnul Mihalache e conştient că e singura propunere politică. Nu e un lucru excepţional, Se practică“, a afirmat Corlăţean, 

Discuţia filozofică

Răspunsul lui Mihalache referitor la responsabilitatea pe care o are de dat fiindcă e singura numire din mediul politic într-un post aşa de important precum cel de ambasador în Marea Britanie a fost vag.  „Putem să facem şi o discuţie care ţine de numirile politice şi de numirile din zona diplomaţiei. E chiar o discuţie filozofică“, i-a răspuns Mihalache lui Corlăţean fără a mai dezvolta subiectul.

Fiind întrebat cum va promova interesele României şi cum va pregăti relaţiile bilaterale ale statului român şi cu cei din Albion în contextul Summitului din vară de la Varşovia, Mihalache a marşat pe faptul că va susţine în discursul său şi eforturile sal diplomatice întărirea flancului estic al NATO. 

Flancul estic, o prioritate a României

„Apropo de interesele României la Summitul de la Varşovia: cred că e forte important ca Summitul de la Varşovia să dea un semnal că flancul estic al alianţei NATO e important. Din acest punct de vedere cred că Marea Britanie e un aliat semnificativ, un aliat cu care noi putem colabora în acest mesaj care nu e neapărat împărtăşit de toate statele NATO. Din acest punct de vedere indiferent de rezultatul referendumului eu cred că relaţia strategică cu Marea Britanie are o dimensiune securitară“, a afirmat Mihalache. 

La sfârşitul audierilor acesta a ieşit zâmbind la declaraţii şi subliniat că pentru el este o mare provocare postul de ambasador. „Nu este o retragere în vacanţă, este o foarte mare provocare“, a spus Mihalache. Acesta a precizat că decizia plecării la Londra a fost luată împreună cu Iohannis şi că va rămâne ataşat proiectelor liderului de la Cotroceni. 

Tot luni sunt audiaţi în Comisii sunt Carmen Liliana Burlacu, propunere pentru a fi ambasadoare în Cehia, Ioana Bivolaru pentru a fi ambasadoare în Portugalia), Gabriela Dancău pentru postul de ambasarod în Spania şi Răzvan Rotundu pentru postul de ambasador în Finlanda, înlocuindu-l pe Cătălin Avramescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite