Dacă Rusia atacă Republica Moldova, SUA poate interveni cu trupe în războiul purtat de Rusia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu există regulamnte internaţionale care să interzică unei sau unor ţări să sară în ajutorul unei ţări atacate, fără motiv, de o putere străină. Inclusiv cu trupe şi toate mijloacele militare pe care le are la îndemână. Este exact ce se întâmplă în Ucraina şi, posibil,  în Republica Moldova. Ameninţările cu arme nucleare au avut rolul să timoreze America şi NATO, să nu intervină în Ucraina.

Dar când vezi un „abator” în inima Europei, nu mai poţi sta deoparte.

Două ştiri de azi confirmă susţinerea din titlu

Prestigioasa revistă The Times scrie azi că are informaţii  din surse ale serviciilor secrete ucrainiene,  din care rezultă că Rusia ar fi decis atacarea Republicii Moldova.

Iată ce spun sursele ucrainiene:

„Credem că Kremlinul a decis deja să atace Moldova. Soarta Moldovei este foarte importantă. Dacă ruşii vor începe să preia controlul, vom deveni o ţintă uşoară din punct de vedere militar, iar ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială.

Dacă Rusia recunoaşte independenţa Transnistriei, aceasta va fi o ameninţare directă şi o încălcare a integrităţii teritoriale a Moldovei. Aceasta va fi o repetare a „scenariului Donbas”. Apoi vor furniza un număr mare de arme şi apoi vor să se alăture Rusiei”.

Ruşii ar putea încerca să desfăşoare o operaţiune militară în Republica Moldova mai aproape de Ziua Victoriei, pe 9 mai, mai scrie The Times, potrivit Ukrainska Pravda. Rusia ar putea recunoaşte independenţa Transnistriei, iar serviciile speciale ruse ar putea ateriza la Tiraspol în acelaşi timp în care sunt organizate revolte la Chişinău.

Analiştii militari Jack Watling şi Nick Reynolds de la Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare şi Securitate ( RUŞI ), din Marea Britanie, consideră că o astfel de operaţiune a ruşilor ar avea trei obiective:

  • să retragă o parte din trupele ucrainene pe frontul de sud-vest;
  • să oprească cursul pro-european al actualei guvernări în Moldova;
  • să sperie Occidentul că sprijinirea Ucrainei cu arme şi bani ar putea duce la o destabilizare suplimentară în regiune, în special în Balcani.

Ocuparea Odesei ar fi mai simplu de realizat dacă vine din două părţi, din est şi din vest.

O altă ştire a dimineţii vine de la Congresul american

Congresmanul republican Adam Kinzinger a anunţat introducerea unei rezoluţii comune care ar autoriza utilizarea forţelor armate ale SUA pentru a apăra integritatea teritorială a Ucrainei dacă Vladimir Putin îşi intensifică atacurile.

Rezoluţia i-ar oferi preşedintele Statelor Unite o autorizaţie să utilizeze forţele armate pentru a răspunde în cazul în care Federaţia Rusă ar folosi arme chimice, biologice sau nucleare împotriva Ucrainei.

Rezoluţia ar urma să treacă prin Congres zilele viitoare. Kinzinger a făcut anunţul, în premieră la CBS.

Această intenţie a Congresului american vine în afara ştirii că Rusia ar putea ataca Republica Moldova. Ce ar face America, dacă Rusia atacă Republica Moldova? Ţară care nu aparţine NATO? Dacă nu face nimic, scenariul s-ar putea repeta în Finlanda şi Suedia, ţări care nu sunt în NATO. Îşi pot permtie aşa ceva SUA, UE şi NATO? Evident că nu.

America a greşit când a lăsat ca Ucraina să devină „abatorul” Europei

Ucraina este o ţară liberă, suverană, independentă, care dorea să-şi construiască un viitor aşa cum credea de cuviinţă. Argumentele lui Putin la invadarea Ucrainei sunt ilogice şi iraţionale, nu stau în picioare. Că s-a temut că în viitor Ucraina nu ştim ce va face. Că Rusia vrea o nouă ordine mondială, restabilirea situaţiei geostrategice din 2007 când ţările est europene nu aderaseră la NATO,  Rusia să fie recunoscută ca o mare putere mondială. Când are un PIB/locuitor mai mic decât al României, iar armata să nu este capabilă să cucerească Ucraina după mai mult de două luni.

Atrocităţile şi ororile comise de armata rusă în Ucraina nu pot fi lăsate să continue. Dacă asta înseamnă prezenţa trupelor americane în Ucraina, asta trebuie să se întâmple.

Ameninţările cu un război nuclear au avut intenţia să sperie America, occidentul şi NATO. Până acum au reuşit.

Nu cred că armata rusă, cu excepţia lui Putin şi a câtorva generali în vârstă, are vocaţia sinuciderii colective. NATO supraveghează şi ştie exact unde sunt armele nucleare ruse, centrele de comandă, depozite de armament şi, la o adică, le poate anihila prin lovituri nenucleare, purtate de mii de rachete.

Se pare că pe 9 mai Vladimir Putin va declara mobilizarea generală

Este exact ce-i trebuie pentru a concentra toate resursele Rusiei, militare, umane, economice, logistice pentru a câştiga acest război absurd şi nedrept.

Un avion militar rusesc a încălcat spaţiul NATO, intrând în spaţiul aerian al Danemarcei, ţară NATO. Cum nu cred că a făcut-o din greşeală, rămâne ideea că a vrut să sperie NATO, având în vedere următoarele acţiuni ale Rusiei.

În concluzie

Putin nu poate pleca cu coada între picioare din Ucraina, pentru că şi-ar semna sfârşitul politic şi poate şi al existenţei sale fizice. Să folosească arme nucleare, fie şi tactice, este periculos. Ar avea acelaşi efect, intrarea SUA în război cu trupe. Acum, când s-a văzut cât de slabă este armata Rusiei, care nu face faţă armatei Ucrainei, darămite armatei NATO, o intervenţie americană cu trupe este necesară. Rusia n-a reusit să oprească fluxul de arme către Ucraina. N-ar reuşi să se opună nici trupelor americane.

Aşa că va ordona mobilizarea generală şi va îndrepta toate resursele de care dispune Rusia spre ocupare Ucrainei, a Republicii Moldova şi apoi a Finlandei şi a Suediei.

SUA a aşteptat trezirea la realitate a Rusiei, mai ales în contextul sancţiunilor de tot felul. Se pare că Rusia, armata rusă, Putin, nu au de gând să se oprescă şi vor merge mai departe, indiferent câte pierderi de vieţi omeneşti şi materiale înseamnă acest drum.

Singura posibilitate de a opri această nenorocire a umanităţii este intervenţia militară a SUA, cu propriile trupe, în războiul din Ucraina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite