Cum trebuie să fie miniştrii români pentru a avea o preşedinţie de succes a UE. „Nu e suficient să recite de pe o foaie aprobată la sediul PSD“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, purtătorul de cuvânt al PPE, a explicat, pe Facebook, ce trebuie să facă Guvernul Dăncilă la Bruxelles pentru a conduce cu succes Consiliul UE. „Nu va fi suficient ca miniştrii să recite la începutul şedinţei de pe o foaie de hârtie aprobată în sediul de partid din Kiseleff“, avertizează Mureşan.

„1. În primul rând, trebuie să fie oameni politici puternici, pe propriile picioare, capabili să ia decizii politice. Când vor conduce şedinţele Consiliului Uniunii Europene, miniştrii Guvernului Dăncilă se vor confrunta cu negocieri lungi şi cu situaţii neprevăzute. Anul trecut, când eu am negociat cu Consilul bugetul Uniunii Europene, am avut 18 ore de negocieri fără pauză. După câteva ore de negocieri, discuţiile ajung de multe ori în puncte pe care nu le poţi anticipa înainte de începerea discuţiilor şi trebuie sa fii capabil să iei decizii în situaţii neprevăzute. Nu va fi suficient ca miniştrii Guvernului Dăncilă să recite la începutul şedinţei de pe o foaie de hârtie aprobată în sediul de partid din Kiseleff.

2. Trebuie să cunoască situaţia în toate cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene. Miniştrii Guvernului Dăncilă vor trebui să conducă negocierile în aşa fel încât soluţiile obţinute să fie bune pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru a fi capabili să facă acest lucru, ei trebuie să cunoască situaţia din fiecare ţară europeană. Nu am auzit-o până acum pe Carmen Dan vorbind despre securizarea frontierei dintre Grecia şi Turcia, despre migraţia dinspre Maroc spre Spania sau mergând în vizită la Europol. Nici pe Petre Daea nu l-am văzut pricepăndu-se la situaţia agriculturii din Finlanda, Irlanda sau Portugalia.

3. Trebuie să fie cunoscuţi de omologii lor, de comisarii europeni cu care lucrează şi de europarlamentarii cu care vor negocia. Opt miniştri din Guvernul Dăncilă au fost puşi în funcţie în urmă cu mai puţin de două luni de zile. Nu îi cunoaşte nimeni în Europa.

4. Trebuie să respecte valori europene“, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, consideră că România este bine pregătită din punct de vedere tehnic, dar ”nu a înţeles sarcina” asigurării Preşedinţiei Consiliului UE. România este "bine pregătită din punct de vedere tehnic" pentru preşedinţia de şase luni, a spus Juncker pentru "Welt am Sonntag". Preşedintele Comisiei Europene a declarat totuşi că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles încă pe deplin "ce înseamnă să prezidezi ţările UE”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite