Cum a omorât Dragnea opoziţia din PSD dintr-o singură lovitură
0Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut pace cu Sorin Grindeanu şi astfel a omorât din faşă noi războaie ce se coceau în interiorul partidului. Victor Ponta şi Cătălin Ivan sperau să facă echipă cu fostul premier şi, în toamnă, să înteţească atacurile la Liviu Dragnea.
Împăcarea surprinzătoare dintre Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu are efect de domino în PSD, în condiţiile în care fostul premier era văzut drept singurul care-i mai putea face opoziţie lui Dragnea în interiorul partidului.Potrivit unor surse politice, criticii lui Dragnea se pregăteau să strângă rândurile în toamnă pentru a lăsa actuala coaliţie fără majoritate în Parlament. Planul era gândit de Victor Ponta, care, deşi a fost exclus din PSD, are de tranşat o dispută personală cu Liviu Dragnea. Astfel, Ponta ar fi urmat să tragă de partea sa încă doi- trei parlamentari social-democraţi, printre care prietenul său gorjean Alin Văcaru.
Însă Grindeanu ar fi fost pionul principal, în condiţiile în care fostul premier controlează organizaţia Timiş, dar mai ales pe cei 6 parlamentari banăţeni, care ar putea inclina oricând balanţa majorităţii. În acest moment, PSD si ALDE au o majoritate foarte fragilă. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea, la Adevarul Live, că actuala putere mai stă doar într-un singur vot. Liviu Dragnea se mai bazează pe UDMR şi pe câţiva aleşi ai minorităţilor naţionale, însă ar fi o lovitura grea pentru PSD să depindă de voturile altor parlamentari. Pe lângă Ponta şi Grindeanu, alţi social-democraţi ar fi trebuit să iasă cu critici în spatiul public, printre care europarlamentarul Catalin Ivan, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, şi fostul deputat clujean Aurelia Cristea.
Numai că Dragnea, sfătuit de locotenenţii săi din partid, a făcut pace cu Grindeanu, o decizie avantajoasă pentru ambele tabere. Dragnea i-a propus lui Grindeanu un post de consul sau de ambasador într-o ţară apropiată de România, pentru a fi aproape de familie, în schimb fostul premier trebuie să înceteze cu criticile la adresa lui Dragnea şi a Guvernului Tudose.
O funcţie în diplomaţie l-ar readuce pe Grindeanu, în prezent şomer, în poltica mare, iar Dragnea s-ar baza în continuare pe voturile aleşilor timişoreni, atât de importante în aritmetica parlamentară. În afara câstigului pentru partid, prin pacea cu Grindeanu, Dragnea a obţinut două mari victorii personale: şi-a etalat încă o dată puterea în partid, arătand că cine se va mai răscula tot la mâna sa va ajunge.
Mimează penitenţa
Totodată, Dragnea a scapat de un rival, promovându-l într-o funcţie fără relevanţă ca putere politică. Liniştea lui Dragnea în PSD va fi asigurată Chiar şi din punct de vedere juridic: ca să fie trimis consul, Grindeanu nu are voie să fie membru de partid, astfel contestaţia pe care a făcut-o la excluderea din PSD va fi îngropată.
Deşi Dragnea a spus că Grindeanu trebuie să treacă mai întâi printr-o perioadă de „reabilitare“ pentru a fi primit iar în familia social-democrată, lucrurile sunt bătute în cuie: e o chestiune de câteva săptămâni până cand fostul premier PSD va primi o sinecură diplomatică, cel mai probabil un post de consul la Chişinău. Chiar şi premierul Mihai Tudose a recunoscut faptul că „sunt discuţii destul de avansate cu Grindeanu pentru un post de ambasador“.
De altfel, Grindeanu şi-a pus deja Cenuşa în cap. „S-au spus foarte multe lucruri. Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înţelegere. Mi-a vorbit despre tinereţe şi despre tentaţii, despre loialitatea faţă de partid şi despre datoria faţă de ţară. Aş zice că mi-a vorbit părinteşte. Sper că ceea ce s-a întâmplat îmi va aduce un plus experienţei politice, un plus pe care îmi doresc să-l folosesc in continuare în interiorul partidului. Când doi oameni maturi care îşi doresc stabilitate pentru această ţară stau din nou la aceeaşi masă, este clar că îşi doresc amandoi un partid puternic şi nedivizat care să guverneze spre binele cetăţenilor“, a afirmat fostul lider de la Palatul Victoria.