Cum se contrazice Băsescu pe tema unificării Dreptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu, un preşedinte indecis
Traian Băsescu, un preşedinte indecis

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, în ultima intervenţie, unificarea Dreptei înainte de europarlamentare şi a dezvăluit că a avut o discuţie cu liderul PDL Vasile Blaga pe această temă. Nu mai departe de luna septembrie, însă, liderul de la Cotroceni avea o altă părere. „Momentul ultim şi optim al unei unificări a Dreptei nu va fi decât a doua zi după europarlamentare“, sublinia el.

„Acum trei săptămâni m-a sunat Blaga, am avut o discuţie cu el. I-am spus că unificarea trebuie făcută înainte de europarlamentare. Dacă nu  se poate, măcar Mişcarea Populară şi Forţa Civică  să facă o fuziune“, a declarat Băsescu şi a arătat că, la câteva zile distanţă, PDL şi-a lansat candidatul pentru alegerile prezidenţiale.

Cu numai o lună înainte, înainte să se pună problema unei discuţii directe cu Blaga, preşedintele Băsescu se arăta deschis la o altă ipoteză mult mai relaxată: unificarea dreptei după europarlamentare.

„Sunt convins că se va uni Dreapta românească şi nu e atât de naivă cum pare. Marea problemă a liderilor Dreptei este că încă nu pot pune degetul pe acela care va lua steagul şi va merge cu el în alegerile prezidenţiale(...) Momentul ultim şi optim al unei unificări a Dreptei nu va fi decât a doua zi după europarlamentare”“, a declarat preşedintele Băsescu în septembrie, într-un interviu acordat ziarului “Adevărul”.

Democrat-liberalii, împărţiţi

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat astăzi, într-un interviu acordat la RFI, că discuţia privind unificarea Dreptei este una tardivă, iar “zarurile au fost aruncate”. Declaraţiile sale vizează refuzul preşedintelui PDL de a-şi înscrie formaţiunea într-o alianţă a partidelor de dreapta, refuz exprimat odată cu poziţia lui Blaga în faţa lui Traian Băsescu.

Cel care a tranşat problema a fost Vasile Blaga, care a explicat că motivul pentru care PDL s-a opus a fost testul electoral reprezentat de alegerile europarlamentare. Un scor bun ar fi, totodată, un argument pentru ca PDL să fie centrul de greutate al eventualei alianţe, reiese din explicaţia lui Blaga.

„Sunt diverşi politicieni care clamează unificarea Dreptei, a tuturor acelora de centru-dreapta. Toţi aceştia au un sprijin necondiţionat în PDL, dar toate la timpul lor. Prea mulţi ne vor cu gândul, dar nu cu vorba. Prea mulţi ne vor structurile, oamenii şi sigla. Nu. Vom merge singuri şi am convingerea că vom dovedi la europarlamentare că suntem cel mai important partid de centru-dreapta de pe eşicherul politic“, a explicat Blaga.

Ideea lansată în la câteva luni după ce liderul de la Cotroceni a anunţat “despărţirea” sa de PDL a fost preluată de mai mulţi membri ai formaţiunii, în sensul că Dreapta ar trebui să se constituie într-o alianţă care să rivalizeze cu USL.

Printre cei care s-au pronunţat pentru unificare a fost şi deputatul PDL Theodor Paleologu, care l-a atacat pe Blaga şi a prevestit refuzul acestuia. “Într-o logică sănătoasă, trebuie să ne unim împotriva Guvernului USL, să avem o listă comună la alegerile europene, dar e clar, pe zi ce trece, că Vasile Blaga nu e în stare să unifice, că este un factor de diviziune”, a afirmat Paleologu, în iulie.

În aceeaşi perioadă, mai mulţi membri PDL au recunoscut că proiectul este necesar, dar au exclus ca unificarea să aibă loc înainte de europarlamentare. Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, sublinia chiar că “ar fi o dovadă de autism să nu vezi că în afara PDL există oameni importanţi care îşi propun să facă opoziţie”, în timp ce Sulfina Barbu şi Andreea Paul anunţau că discuţiile privind unificarea pot începe, dar numai după alegerile europarlamentare.

Ce pregăteşte dreapta fără PDL

În acest răstimp, alte formaţiuni de dreapta au pregătit terenul pentru fuziune. În luna aprilie, la o lună de la Congresul PDL, liderul FC Mihai Răzvan Ungureanu propunea unificarea dreptei şi cerea “o listă comună a formaţiunilor politice ale dreptei pentru europarlamentare”.

În primăvară, la împlinirea a 99 de ani de la naşterea lui Corneliu Coposcu, liderii PNŢCD, IRL şi Forţa Civică  au găsit prilejul pentru o nouă discuţie pe această temă. La scurt timp, Ungureanu dezvăluia că PDL a fost consultat, dar “nu a oferit răspunsuri concludente”. In schimb, a dat asigurări că, în cazul în care Blaga refuză, are pregătit un “scenariu de vreme rea”.

Între timp, scenariul lui Ungureanu a ieşit la iveală, după ce a anunţat că Forţa Civică  fuzionează cu Mişcarea Populară, partidul girat de Traian Băsescu. Anterior, PNŢCD a semnat un protocol cu IRL, moment în care Pavelescu a admis că a discutat şi el cu Blaga, care l-a amânat până după europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite