Cum se adună voturile pentru Guvernul Dacian Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul care contează însă cu adevărat în aceste calcule politice este UNPR, condus de fostul vicepremier Gabriel Oprea, care a anunţat că va susţine orice va propune preşedintelui Klaus Iohannis
Partidul care contează însă cu adevărat în aceste calcule politice este UNPR, condus de fostul vicepremier Gabriel Oprea, care a anunţat că va susţine orice va propune preşedintelui Klaus Iohannis

Susţinerea necondiţionată a UNPR pentru Guvernul Dacian Cioloş va schimba majoritatea din Parlament şi va determina trecerea PSD în Opoziţie. Gabriel Oprea, dat jos de stradă din funcţia de ministru, face în continuare jocurile în Parlament.

Liberalii ar putea forma o majoritate de conjunctură în Parlament, în momentul votului pentru numirea lui Dacian Cioloş în funcţia de premier, după ce UNPR şi UDMR au anunţat că susţin propunerea preşedintelui Klaus Iohannis. PSD, cel mai mare partid ca mărime din Parlament, are toate şansele să rămână pe dinafara noii coaliţii parlamentare care se formează în jurul lui Cioloş, deci să treacă în Opoziţie. 

În acest moment, PNL poartă discuţii cu liderii mai multor partide parlamentare pentru conturarea unei majorităţi care să excludă partidul lui Liviu Dragnea. „Colegii ne-au solicitat, astăzi, să fim mai activi mai ales în relaţia cu liderii celorlalte grupuri parlamentate, pentru a vedea dacă există cu adevărat posibilitatea să reconfigurăm o altă majoritate parlamentară. Sigur că vom încerca să facem acest lucru şi, dacă vom reuşi, atunci foarte bine“, a spus liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

Liberalii urmăresc formarea unei noi majorităţi pe termen lung, nu numai pentru votul învestirii noului Cabinet. PNL doreşte ca Dacian Cioloş să se poată baza pe o majoritate solidă în Parlament care să-l ajute să-şi promoveze proiectele guvernamentale. 

„Un obiectiv important este acela de a crea o majoritate, avem iniţiative pe care vrem să le promovăm. Guvernul va avea proiecte care trebuie susţinute de parlamentari şi, prin urmare, este nevoie de o majoritate care să susţină Guvernul la nivel parlamentar“, a recunoscut liderul grupulului PNL din Senat, Ion Popa. Calea cea mai simplă este atragerea lui Gabriel Oprea, supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea pentru faptul că l-a forţat să părăsească Guvernul. 

Învestirea lui Cioloş, la mâna UNPR

Potrivit Constituţiei, prim-ministrul depune jurământul în faţa preşedintelui după ce Guvernul său a primit, în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, votul de încredere a majorităţii tuturor deputaţilor şi senatorilor. În acest moment, Parlamentul numără 547 de aleşi: 382 de deputaţi şi 165 de senatori.  

PNL se poate baza pe 176 de parlamentari din propriul partid, la care se adaugă voturile UDMR (25), care a spus dinainte de anuţul lui Iohannis că o variantă „gen Dacian Cioloş“ va fi susţinută. 

Partidul care contează însă cu adevărat în aceste calcule politice este UNPR, condus de fostul vicepremier Gabriel Oprea, care a anunţat că va susţine orice va propune preşedintelui Klaus Iohannis. 

„UNPR va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus. De asemnea, preşedintele partidului l-a asigurat pe premierul desemnat că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România“, a transmis UNPR, după întâlnirea avută cu Cioloş. 

Chiar dacă Gabriel Oprea fost demis din Guvern, la presiunea străzii, în Parlament, partidul său reprezintă în continuare a treia forţă politică. Progresiştii au ajuns să numere în acest moment nu mai puţin de 63 de parlamentari (43 de deputaţi şi 20 senatori), cifră care poate schimba majoritatea în Parlament şi, în consecinţă, poate decide rezultatul votului în cazul Cioloş. Cu voturile UNPR, PNL ar strânge 264 de aleşi în favoarea lui Cioloş, cu zece mai puţin decât majoritatea parlamentară, care este asigurată de 274 de parlamentari.

Prin puterea pe care o deţine în Parlament, Oprea rămâne în continuare un partener de negociere atât pentru trecerea Guvernului Cioloş, cât şi pentru susţinerea proiectelor guvernamentale de după. Prin urmare, Gabriel Oprea continuă să facă jocurile politice în Parlament, în ciuda protestelor din stradă care l-au vizat şi a tragediei cu poliţistul care a murit în timp ce se afla în coloana sa oficială. 

Băsescu şi Geoană, alături de Cioloş?

PNL ar putea coagula o majoritate clară la votul pentru învestirea lui Cioloş, în cazul în care, alături de voturile UNPR şi UDMR, convinge şi grupul minorităţilor naţionale, care s-au arătat extrem de încântaţi după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Cele patru grupuri parlamentare – PNL, UNPR, UDMR şi minorităţile naţionale – strâng împreună 281 de voturi, cu şapte mai multe decât majoritatea necesară pentru ca Guvernul Cioloş să treacă de testul din Parlament. Cel mai probabil, Cabinetul Cioloş va avea sprijinul parlamentar şi al aleşilor lui Mircea Geoană şi ai fostului preşedinte Traian Băsescu, care a spus că Ciooş este „o soluţie bună“. Ceea ce înseamnă că Guvernul Dacian Cioloş poate să treacă de votul de învestitură fără ajutorul PSD, scos din jocul pentru Putere.

Baronii sar la gâtul lui Dragnea

Nominalizarea lui Dacian Cioloş a picat ca un trăsnet în rândurile social-democraţilor, care au simţit cum le scapă puterea din mâini. Baronii locali, dependenţi de robinetul cu bani bugetari, au sărit imediat la gâtul lui Liviu Dragnea, pe care îl consideră principalul vinovat pentru surpriza venită de la Cotroceni. 

„Ai grupuri majoritare în Parlament şi nu poţi să rămâi la Putere? Este aberant!“, a reacţionat un membru de la vârful PSD. Cei mai mulţi cred că Liviu Dragnea nu a ştiut să negocieze cu preşedintele Klaus Iohannis pentru rămânerea PSD la guvernare. 

„În urmă cu o lună aveam tot. Astăzi nu mai avem nimic“, i-a reproşat un lider din teritoriu lui Liviu Dragnea, la scurt timp după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unor surse din PSD. Alţi social-democraţi îl găsesc vinovat pe Liviu Dragnea şi pentru faptul că nu a căutat să obţină sprijinul coaliţiei de guvernare pentru Liviu Voinea sau pentru oricare alt nume înainte de a merge la consultări la Cotroceni. „ Dragnea a vrut să fie jupân, dar nu are stofă. A sfidat pe toată lumea din coalţie şi iată rezultatul“, au mai declarat surse din interiorul PSD. 

Liviu Dragnea a încercat să-i momească pe colegii săi prin a le spune că unii dintre miniştrii actuali vor fi păstraţi şi în noul Guvern, ceea ce i-a scos din sărite şi mai mult pe social-democraţi. „A fost un scandal legat de ideea de a păstra unii miniştri din actualul Guvern, precum Sorin Cîmpeanu, Marius Nica sau Bogdan Aurescu. Dragnea a încercat să o prezinte ca pe o victorie, însă aceia nu sunt oamenii partidului. Mai mulţi i-au spus că PSD trebuia să dea premierul“, au mai declarat surse din PSD. Parlamentarii PSD l-au aşteptat ieri toată ziua pe Liviu Dragnea să vină în Parlament pentru a le explica care este planul de bătaie pe mai departe, însă liderul PSD a fost de negăsit. Dragnea s-a întâlnit ieri cu premierul desemnat, Dacian Cioloş, fără să discute în prealabil cu partidul. 

Năstase prevesteşte Opoziţia

Fostul premier şi preşedinte PSD, Adrian Năstase, sugerează că Liviu Dragnea a urmărit, de fapt, trecerea în Opoziţie a PSD. „PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat susţinut de toate partidele din Coaliţie. Într-o astfel de situaţie, preşedintele era obligat să desemneze primul candidat de premier din partea majorităţii parlamentare (vă aduc aminte că într-o situaţie asemănătoare, Băsescu a fost obligat să-l desemneze pe Ponta). La consultări (runda a doua), PSD a venit însă cu un candidat doar din partea partidului, nu a Coaliţiei, ceea ce evident i-a permis lui Iohannis să se manifeste ca «preşedinte jucător». Posibil ca PSD să participe la votul de învestitură şi să dea «un vot util», iar apoi să se retragă în Opoziţie“, a comentat Năstase. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite