Cum a ajuns discuţia despre interzicerea fumatului să implice un fotbalist, o învăţătoare şi pe Hitler
0Un proiect de lege care susţine interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice a iscat gâlceavă printre senatori. Cristiana Anghel, învăţătoarea grevistă, şi-a comparat colegii cu Hitler. De partea cealaltă, alţi parlamentari, dar şi cadrele medicale susţin că fumatul este deja interzis în instituţii, dar prevederea e ignorată.
Mai mulţi senatori s-au pronunţat împotriva interzicerii complete a fumatului în instituţiile publice, inclusiv în Parlament, după ce la Senat s-a dezbătut o iniţiativă legislativă care propune o astfel de modificare.
Concret, Legea 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun include o prevedere care interzice fumatul în spaţii publice închise. Mai mult, se interzice cu desăvârşire fumatul în unităţile sanitare, de stat şi private , dar se menţionează că fumatul este permis în spaţii special amenajate.
Legea stabileşte şi amenzi pentru cei care nu respectă aceste prevederi, cuprinse între 100 de lei şi 500 de lei. Cum holurile Parlamentului sunt, însă, aglomerate frecvent de aleşi care fumează fără să se sinchisească de ceilalţi, mai mulţi pesedişti au depus o iniţiativă legislativă prin care ar urma să interzică, însă, cu desăvârşire fumatul în instituţiile publice. Propunerea i-a supărat pe unii dintre colegii lor fumători care s-au declarat discriminaţi.
Cea mai vehementă dintre ei a fost senatoarea PC, Cristiana Anghel,cunoscută ca învăţătoarea-grevistă, care a stârnit o răzmeriţă printre senatori, după ce le-a amintit colegilor că primul om din istorie care a interzis fumatul a fost chiar Adolf Hitler, „care voia copii sănătoşi pentru front“.
În replică, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa i-a transmis că fumătorii români plătesc anual, pentru ţigări, sume care întrec bugetele a două ministere laolaltă. „În Senat nu există un exemplu pozitiv, poate din contră. Haideţi să devenim un exemplu pozitiv şi un prim pas ar fi ca doamna senator să se lase de fumat“, a declarat Popa, fost fumător.
Dezbaterea din Senat a avut ecouri şi în alte medii, iar unul dintre cei care au criticat-o pe Anghel pentru poziţia sa radicală a fost fotbalistul Ciprian Marica. Marica a publicat pe propria pagină de Facebook un text în care o atacă pe Anghel şi îi îndeamnă pe români să fie „mai atenţi“ când aleg persoana care să îi reprezinte în Parlament.
„Dragi prieteni! Am urmărit ceva mai devreme nişte scene incredibile pentru Parlamentul unei ţări europene! Senatoarea Cristiana Anghel a făcut un adevărat circ pe tema interzicerii fumatului! Ce mai urmează, să ceară împărţirea de pachete de ţigări copiilor în şcoli?“, a reacţionat Marica, vizibil revoltat.
„Hitler nu consuma carne “
Am contactat-o pe senatoarea Cristiana Anghel, pentru a clarifica afirmaţiile care i-au atras mânia colegilor şi nu numai. Anghel a declarat, pentru „Adevărul“, că multe dintre vorbele sale au fost scoase din context, trunchiate, dar că menţine comparaţia referitoare la Adolf Hitler.
„S-au luat de mine că am spus de Hitler. Da. Hitler! Hitler se gândea la sănătatea unora în timp ce îi ardea pe alţii în cuptoare. Dar, domnule, Hitler nu consuma carne! Să nu mai spun că pe lista iniţiatorilor sunt fumători înrăiţi. Iar facem o lege şi o încălcăm tot noi? Eu asta le-am spus! Dar ei au preluat trunchiat. Cristiana Anghel vinde bine! Însă nimeni nu îmi poate interzice să pledez cauza fumătorilor din România! “, a insistat senatoarea.
Deşi susţine că nu este o „fumătoare înrăită“, Anghel spune că sprijină fumătorii, în special pe aceia dedaţi viciului, care ar trebui să îşi întrerupă activitatea şi să se deplaseze în afara unei instituţii pentru a-şi aprinde o ţigară. „Eu fumez un pachet la două zile, dar sunt bărbaţi cărora le cere organismul din oră în oră“, a dezvăluit ea. „Ce face un chirurg dacă, după operaţie, îi vine să fumeze o ţigară? Merge în curtea spitalului? Să facă un spaţiu, chiar şi doi pe doi să fie, cu aer condiţionat, cu aerisire“, a mai spus ea.
Pe de altă parte, senatoarea a admis că se poate abţine de la fumat, în condiţii speciale. De pildă, când călătoreşte cu trenul. „Uite, în tren nu există compartimente pentru fumători. Eu merg cu trenul, mă aşez pe locul meu, e interzis să fumezi şi respect asta, patru-cinci ore sau cât merg cu trenul“, a povestit Cristiana Anghel. Întrebată dacă ar susţine posibilitatea ca şi în tren să fie un spaţiu special amenajat pentru fumători, Anghel a ezitat. În schimb, i-a ameninţat, în glumă, pe colegi, că ar depune propria sa inţiativă pentru interzicerea alcoolului.
„Fac şi eu o lege să interzicem alcoolul, că de la fumat nu se comit crime, violuri. Eu nu am alte tare, nu mănânc carne, nu umblu de nebună ca altele, doar fumatul“, a arătat senatoarea.
Marica, invitat special în Parlament
Lista aleşilor PSD despre care Anghel susţine că include mai mulţi fumători a inclus, iniţial, o singură persoană. Iniţiatoarea legii, deputata PSD Tamara Ciofu, a explicat, pentru „Adevărul“, în ce constă propunerea sa şi cum a ajuns să o iniţieze.
„Din păcate, cei care sunt fumători sunt convinşi de pasiunea lor. Am primit replici de genul: « bunicul a fumat până la 90 de ani şi a murit de bătrâneţe ». Ciprian Marica a exprimat public un punct de vedere. Am rugat consilierii mei să îl contacteze şi aş vrea să vină să motiveze punctul lui de vedere în Parlament“, a explicat Ciofu, de profesie medic pediatru.
Ea a arătat că a dorit interzicerea totală a fumatului în instituţiile publice, nu şi în afara lor, dar admite că ar putea exista şi un loc special amenajat pentru fumat, în funcţie de hotărârea majorităţii colegilor.
Şi senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, care s-a declarat susţinător al legii, ne-a spus că susţine propunerea lui Ciofu,dar trebuie îmbunătăţită. El a pledat pentru renunţarea la fumat şi s-a oferit drept exemplu.
„Am fost fumător, am fumat până la 45 de ani, din cauza stresului zilnic. Totul pleacă din cap, să ştiţi. Văzând un coleg care din cauza fumatului a făcut infarct, am întrebat un doctor cum pot renunţa. De pe o zi pe alta, cu efort şi nopţi nedormite, m-am lăsat. Dar uite, din cauza asta evit să mă duc la nunţi“, a povestit Popa.
Senatorul Vlad Popa susţine, de altfel, că reglementările actuale nu sunt suficiente şi, oricum, aleşii încalcă deja legea când fumează pe holurile Parlamentului.
„Problema este la sancţiuni. Majoritatea este tolerantă faţă de cel care încalcă legea în sensul ăsta. Cei care fumează în Parlament încalcă legea", a arătat Popa.
Medic: „Vor să dea o lege care să prevadă ceva ce deja există”
În opinia Magdalenei Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”, propunerea legislativă este de bun augur. În schimb, pneumologul subliniază că actuala legislaţie, care nu se respectă, prevede deja interzicerea fumatului în instituţiile publice, în şcoli şi în spitale. „Toate acestea sunt locuri de muncă, iar fumatul la locul de muncă este interzis prin lege încă din anul 2008 şi este permis strict în spaţii special amenajate. Faptul că în Parlament nu se aplică legea este cea mai bună dovadă a faptului că ea este inutilă la ora actuală.
Practic, vor să dea o lege care să prevadă ceva ce deja există”, a explicat doctorul Magdalena Ciobanu. „Aceste excepţii de la lege nu sunt bune. În aproape toate ţările europene, în afară de Germania şi Austria, fumatul în instituţiile publice este interzis. Nimeni nu poate să interzică fumatul de tot, dar ai obligaţia să îl reglementezi”, a mai spus Magdalena Ciobanu.
Potrivit acesteia, ar fi numeroase avantaje ale interzicerii fumatului în instituţiile publice. „În şase luni, rata infarctului de miocard scade cu până la 20%, frecvenţa naşterilor premature scade şi ea cu 20%, iar numărul internărilor în spital scade cu 16%. Aceste lucruri au fost observate de specialiştii din alte ţări unde fumatul a fost interzis în spaţiul public şi în instituţiile publice”, a conchis medicul.
„Anghel, o ruşine pentru Parlament“
Dincolo de prevederile legii, analistul politic Dan Ionescu atrage atenţia asupra faptului că scandalul iscat de Cristiana Anghel afectează grav imaginea Parlamentului .
„Modul în care înţelege să se exprime şi să îşi susţină ideile doamna senator Cristiana Anghel este o ruşine pentru instituţia Senatului şi pentru noi ca societate. A spune astfel de enormităţi iese din sfera discuţiilor politice din cadrul parlamentar şi coboară nivelul, şi aşa scăzut, al dezbaterilor din Senat sau Camera Deputaţilor. Nici nu mai contează legea în sine când un parlamentar face referire la Hitler ca cel care impune interzicerea fumatului. Nu ar fi niciun păcat dacă senatoarea Anghel s-ar face singură de râs, problema e că şi alţii ca ea târăsc în derizoriu o instituţie cum e cea a Parlamentului“, a comentat Dan Ionescu.
Pe Facebook a fost creată inclusiv o pagină cu titlul "STOP Cristiana Anghel", ca reacţie la declaraţiile senatoarei PC.
(A contribuit Claudia Spridon)