Culise. Planul prin care Dăncilă rămâne premier până după prezidenţiale. Ce sfori trag Ponta şi PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă

PNL nu va depune rapid moţiune de cenzură, ci va aştepta mai întâi ca Viorica Dăncilă să vină în Parlament pentru votul de restructurare a Guvernului. Însă Dăncilă va trage de timp până la startul campaniei electorale, când PNL va avea interesul să se mobilizeze pentru Klaus Iohannis, nu să trântească Guvernul. Astfel, Dăncilă va rămâne premier până în decembrie, când Ponta va înclina balanţa. Liderul ProRomânia negociază dur cu ambele tabere

Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL o împing pe Viorica Dăncilă să ceară un nou vot de încredere în Parlament, după ce, prin ieşirea ALDE de la guvernare, s-a schimbat compoziţia politică a Executivului: a rămas un singur partid la Putere – PSD. Scopul liberalilor e să demonstreze că Guvernul nu mai are majoritate în Parlament, deci trebuie să plece. Însă Cabinetul Dăncilă nu este automat demis dacă restructurarea cerută de Viorica Dăncilă este respinsă de aleşi.

„Dacă Parlamentul nu aprobă remanierea, rămânem cu ce avem, adică rămân miniştrii în funcţie - cei care sunt în funcţie“, a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR. Iar posturile ocupate până luni de miniştrii ALDE rămân pur şi simplu neocupate. „Teoretic, dacă restructurarea pică o dată în Parlament, premierul poate încerca din nou, ba chiar la infinit. Tot teoretic vorbind, un vot negativ primit de Guvernul Dăncilă ar însemna o invitaţie pentru opoziţie să depună moţiune de cenzură. Numai că, la fel cum Vioricăi Dăncilă îi este greu să strângă o majoritate pentru restructurarea guvernului, în egală măsură şi Opoziţiei îi este greu să strângă o majoritate pentru trântirea Guvernului. Suntem într-o situaţie inedită“, explică unul dintre juriştii Opoziţiei pentru „Adevărul“.

PNL plănuieşte să depună moţiunea de cenzură imediat după ce restucturarea Guvernului va pica în Parlament, astfel încât să pună presiune şi pe Viorica Dăncilă, dar şi pe restul partidelor de Opoziţie. Însă şi PSD are un plan de rezervă. Potrivit Constituţiei, premierul i-a înlocuit pe miniştrii ALDE cu alţi miniştri interimari ai PSD, care pot rămâne în funcţie maximum 45 de zile. Interimatele încă nu au fost confirmate de preşedintele Klaus Iohannis, dar şeful statului va semna decretele zilele viitoare. Potrivit unor surse politice, Viorica Dăncilă va aştepta până spre finalul perioadei de interimat pentru a cere votul Parlamentului. Conform calendarului, sfârşitul perioadei de interimat coincide cu startul campaniei electorale (mijlocul lunii octombrie), când scopul PNL va fi realegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte, nu neapărat trântirea Guvernului.

Aşadar, datorită calculelor de oportunitate politică, Viorica Dăncilă ar putea rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidenţiale. În plus, scenariul este câştigător pentru ambele tabere: Iohannis ar putea să pună tunurile în campanie pe Dăncilă, în timp ce  premierul ar profita de resursele guvernării.

Ce condiţii pune ProRomânia
Liberalii iau în calcul să depună moţiunea imediat după alegerile prezidenţiale, mizând pe faptul că Iohannis va câştiga un nou mandat. Cel care va înclina decisiv balanţa va fi Victor Ponta. Fără voturile ProRomânia, moţiunea de cenzură nu poate trece, la fel cum nici un nou Guvern nu poate fi învestit. Surse politice au expicat pentru „Adevărul“ că Ponta le-a cerut liberalilor să fie cooptat la guvernare în schimbul votului la moţiunea de cenzură. Liderii PNL au refuzat, calculând că asocierea cu ProRomânia, partid desprins din PSD, le-ar aduce prejudicii de imagine pe viitor.

În paralel, Ponta negociază şi cu PSD. Pentru a susţine restructurarea Guvernului, liderul ProRomânia i-a cerut Vioricăi Dăncilă să-l susţină pe Mircea Diaconu pentru Cotoceni şi să reducă la jumătate numărul ministerelor. „Dacă Dăncilă nu mai candidează, suntem dispuşi să votăm un guvern restructurat. Dacă se restructurează Guvernul şi se face un guvern doar cu jumătate dintre miniştri, să mai deparazităm, da, de ce să nu susţinem?“, a spus Victor spus Ponta, întrebat în ce condiţii ar vota pro-PSD în Parlament.  Dacă Ponta ar susţine restructurarea Guvernului, Viorica Dăncilă ar scăpa de emoţii. Numai că premierul exclude posibilitatea de a se retrage din cursa prezidenţială, susţin sursele citate.

Ponta, decisiv şi pentru PSD, şi pentru PNL
Moţiunea de cenzură anunţată de PNL nu poate trece fără voturile ProRomânia, arată aritmetica legislativă. Voturile Opoziţiei reunite (PNL, USR, PMP, UDMR) sunt insuficiente pentru a trânti Guvernul Dăncilă, rămas fără o majoritate clară. Ca moţiune de cenzură să treacă, e nevoie de 233 de voturi. PNL, USR , PMP şi UDMR strâng doar 184. Dacă adunăm şi cele 31 de voturi de la ALDE, care s-a întors împotriva PSD, rezultă 215 voturi. Mai rămân cele 17 voturi venite din partea minorităţilor naţionale. Să presupunem că grupul va vota în bloc moţiunea de cenzură: se strâng 232 de voturi, deci cu unul sub limita majorităţii. Însă din cei 17 deputaţi minoritari, doar jumătate sunt de partea Opoziţiei. Cealaltă jumătate a rămas fidelă PSD, chiar şi după arestarea lui Liviu Dragnea. Deci blocul PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE şi minorităţile naţionale n-ar putea răsturna Guvernul Dăncilă. Obligatoriu, e nevoie de voturile ProRomânia, partid care oscilează între a susţine moţiunea de cenzură sau a intra la guvernare cu PSD, potrivit unor surse politice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite